«Τέλος» στον ανταγωνιστικό διάλογο για το mega-ΣΔΙΤ του UFBB

Δημοσιεύτηκε στις 22/04/2021 13:41

«Τέλος» στον ανταγωνιστικό διάλογο για το mega-ΣΔΙΤ του UFBB

Έτοιμο να αλλάξει πίστα είναι το τεράστιο project του Ultra Fast Broadband. Το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, προϋπολογισμού 870 εκατ. ευρώ (με ΦΠΑ), που θα καλύψει τη χώρα μέχρι σχεδόν την τελευταία γωνιά με οπτικές ίνες προσφέροντας πρόσβαση υπερυψηλών ταχυτήτων, μπαίνει στην τελική ευθεία. Ο ανταγωνιστικός διάλογος ολοκληρώθηκε και εκτιμάται ότι εντός Ιουνίου θα βγει στον αέρα η προκήρυξη για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών.

Η φάση του ανταγωνιστικού διαλόγου δεν ήταν πάντως ούτε εύκολη, ούτε ανέφελη για αυτό και εκτροχιάστηκε το αρχικό χρονοδιάγραμμα του έργου. Οι τεχνικές λεπτομέρειες και οι όροι που έπρεπε να συμφωνηθούν είναι καθοριστικής σημασίας για την τελική απόδοση της επένδυσης από την οποία εξαρτάται και η τραπεζική χρηματοδότησή της, γεγονός που έφερε πολλά πήγαινε-έλα στη διαδικασία. Δεν ήταν λοιπόν εύκολο να βγει λευκός καπνός, ενώ ακόμη και σε αυτή τη φάση, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής.

Ο διαγωνισμός του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, που ξεκίνησε τον Μάιο του 2019, συγκέντρωσε στην πρώτη φάση τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο δεν περιορίστηκε στους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, που ούτως ή άλλως αναμενόταν να δώσουν το «παρών», αλλά προσέλκυσε και εταιρείες των κλάδων της ενέργειας και των κατασκευών.

Οι εννέα όμιλοι που κλήθηκαν πριν ένα χρόνο να συμμετάσχουν στον ανταγωνιστικό διάλογο ήταν: ΟΤΕ, Vodafone, Wind, ΔΕΗ, Grid Telecom (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ), ΑΒΑΞ, Μυτιληναίος-ΜΕΤΚΑ EGN, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή και Intrakat.

Η πρώτη συμμαχία έχει ήδη επισημοποιηθεί και αφορά στην Τέρνα Ενεργειακή και τη Grid Telecom, ενώ οι μνηστήρες έχουν περιθώριο ως και την τελική φάση για να συνάψουν συνεργασίες. Από την προκήρυξη μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου 6 εβδομάδες, χωρίς να αποκλείεται όμως το ενδεχόμενοι κάποιοι συμμετέχοντες να ζητήσουν παράταση.

Το έργο Ultra Fast Broadband αποτελεί την πλέον σημαντική παρέμβαση του «Εθνικού Σχεδίου Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς 2014-2020», με στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών επόμενης γενιάς σε όλη τη χώρα.

Ανάπτυξη δικτύου

Περιλαμβάνει την ανάπτυξη εκτεταμένου δικτύου ευρυζωνικών υποδομών υπερυψηλών ταχυτήτων, που φτάνουν τουλάχιστον στα 100 Mbps με δυνατότητα αναβάθμισης σε 1 Gbps. Στοχεύει στην κάλυψη με ευρυζωνικές υπηρεσίες περίπου 2.400.000 πολιτών.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται χωρίς ΦΠΑ σε 700 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 300 εκατ. ευρώ αποτελούν συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη, η οποία καλύπτεται από τα Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Συνεκτιμώντας τα επενδυτικά σχέδια των παρόχων, όπως έχουν δηλωθεί σε διάφορα στάδια διαδικασιών χαρτογράφησης που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αλλά και τα σχεδιαζόμενα και υπό υλοποίηση έργα, αναμένεται μέχρι το 2023 η κάλυψη δικτύων VHC, ταχύτητας 100+ Mbps να υπερβαίνει το 70% των ενεργών γραμμών.

Το έργο θα υλοποιηθεί σε επτά γεωγραφικά τμήματα (lots) στα οποία ομαδοποιούνται οι περιφέρειες ενότητες της χώρας, με το σύνολο των εκτιμώμενων συνδέσεων να έχει εκτιμηθεί σε 812.155. Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να αναλάβει ως τρία γεωγραφικά lots, άρα οι νικητές μπορούν να είναι από 3 ως 7, χωρίς να αποκλείεται όμως σε περίπτωση που δεν εκδηλωθεί μεγάλο ενδιαφέρον να είναι ακόμα και ένας.

Σύμφωνα με την πρόσκληση της πρώτης φάσης του διαγωνισμού, στην κατανομή των lots έχει επιτευχθεί ισορροπία ως προς το Συνολικό Κόστος Επένδυσης και τη δημόσια χρηματοδότηση, λαμβάνοντας υπόψη ότι το IRR επί των ιδιωτικών κεφαλαίων (private equity) θα πρέπει να είναι ίσο.

Η διάρκεια της σύμβασης θα είναι τουλάχιστον 20 έτη και ήταν μια από τις παραμέτρους που έμεναν να συνδιαμορφωθούν από τους ενδιαφερόμενους κατά τον ανταγωνιστικό διάλογο. Η φάση της κατασκευής των δικτύων θα διαρκέσει maximum 36 μήνες.

© Πηγή: In.gr