Ταμείο Ανάκαμψης: Τουλάχιστον το 57% των χρημάτων σε πράσινη οικονομία και ψηφιακά
Το “χρυσό” εγχειρίδιο με βάση το οποίο τα κράτη – μέλη της Ευρώπης θα συγγράψουν τα εθνικά σχέδια για το Ταμείο Ανακαμψης εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν με την Ελλάδα να καταθέτει το προσχέδιο το επόμενο δίμηνο. Από τα συνολικά 672,5 δισ. ευρώ η χώρα μας μπορεί να λάβει έως 32 δισ. ευρώ και όπως αποκαλύπτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τουλάχιστον το 57% των χρημάτων θα οδηγηθούν σε επενδύσεις για ώθηση της πράσινης οικονομίας και το ψηφιακό μετασχηματισμό.
Σύμφωνα με το ενημερωτικό της Κομισιόν, τουλάχιστον το 20% των δαπανών στα σχέδια των χωρών θα πρέπει να σχετίζονται με το ψηφιακό τομέα και το 37% με το κλίμα. Αναφέρεται πως η επίσημη υποβολή θα γίνει από 1η Ιανουαρίου, μετά την έναρξη ισχύος του Ταμείου, όπως τα προσχέδια αναμένονται νωρίτερα με την ελληνική κυβέρνηση ήδη να πραγματοποιεί συσκέψεις ώστε να είναι έτοιμο Οκτώβριο – Νοέμβριο. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να καταβληθεί προχρηματοδότηση ύψους 10% της χρηματοδοτικής συνεισφοράς σε κάθε κράτος μέλος. Αυτή η πληρωμή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί μετά την έγκριση του σχεδίου μέσω της εκτελεστικής απόφασης του Συμβουλίου και την έγκριση της νομικής δέσμευσης από την Επιτροπή, πράγμα που σημαίνει ότι τα κεφάλαια θα μπορούσαν να αρχίσουν να ρέουν ήδη στο πρώτο εξάμηνο του 2021.
Τα κράτη – μέλη θα υποβάλλουν τα εθνικά τους προγράμματα μεταρρυθμίσεων και τα σχέδια αποκατάστασης σε ένα ενιαίο ολοκληρωμένο έγγραφο. Αυτό το έγγραφο θα παρέχει μια επισκόπηση των μεταρρυθμίσεων και των επενδύσεων που θα αναλάβει το κράτος μέλος τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους στόχους.
Από την Επιτροπή προτείνεται ότι για να εξασφαλιστεί η αποτελεσματική εφαρμογή, κάθε σχέδιο να περιλαμβάνει ένα ελάχιστο επίπεδο 20% των δαπανών που σχετίζονται με το ψηφιακό. Αυτό περιλαμβάνει, για παράδειγμα, επενδύσεις στην ανάπτυξη συνδεσιμότητας 5G και Gigabit, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων μέσω μεταρρυθμίσεων των εκπαιδευτικών συστημάτων και αύξηση της διαθεσιμότητας και της αποτελεσματικότητας των δημόσιων υπηρεσιών χρησιμοποιώντας νέα ψηφιακά εργαλεία.
Επίσης, κάθε σχέδιο ανάκαμψης θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον 37% των δαπανών που σχετίζονται με το κλίμα. Η πρόοδος προς την επίτευξη άλλων περιβαλλοντικών στόχων είναι επίσης σημαντική, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία.
Επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις
Οι επενδύσεις μπορούν να γίνουν σε τομείς όπως το πάγιο κεφάλαιο, το ανθρώπινο κεφάλαιο και το φυσικό κεφάλαιο. Το πάγιο κεφάλαιο σχετίζεται με επενδύσεις, για παράδειγμα σε υποδομές, κτίρια, αλλά και σε ορισμένα άυλα, όπως έρευνα και ανάπτυξη, διπλώματα ευρεσιτεχνίας ή λογισμικό. Το ανθρώπινο κεφάλαιο μέσω δαπανών για υγεία, κοινωνική προστασία, εκπαίδευση, κατάρτιση και δεξιότητες. Το φυσικό κεφάλαιο ενισχύεται με δράσεις που στοχεύουν στην αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων φυσικών πόρων, στην προστασία ή την αποκατάσταση του περιβάλλοντος, ή με μετριασμό / προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει επίσης να αναγνωρίζονται ευρέως ότι σχετίζονται με δράσεις ή διαδικασίες που αποσκοπούν στη διαρκή βελτίωση της λειτουργίας των αγορών, των θεσμικών δομών, των δημόσιων διοικήσεων ή σχετικών πολιτικών, όπως οι πράσινες και ψηφιακές μεταβάσεις.
Οι τομείς:
Power up – Ο προεφοδιασμός καθαρών τεχνολογιών και η επιτάχυνση ανάπτυξης και χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ανακαίνιση – Η βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων.
Επαναφόρτιση και ανεφοδιασμός καυσίμων – Η προώθηση καθαρών τεχνολογιών με αντοχή στο μέλλον για την επιτάχυνση της χρήσης βιώσιμων, προσβάσιμων και έξυπνων μεταφορών, φόρτισης και ανεφοδιασμού σταθμών και επέκταση των δημόσιων μεταφορών.
Σύνδεση – Η γρήγορη ανάπτυξη ταχέων ευρυζωνικών υπηρεσιών σε όλες τις περιοχές και τα νοικοκυριά, συμπεριλαμβανομένων των οπτικών ινών και 5G.
Εκσυγχρονισμός – Η ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των δικαστικών και υγειονομικών συστημάτων.
Scale-up – Η αύξηση των δυνατοτήτων βιομηχανικών δεδομένων στην Ευρώπη και η ανάπτυξη των πιο ισχυρών, προηγμένων και βιώσιμων επεξεργαστών.
Reskill and upskill – Η προσαρμογή των εκπαιδευτικών συστημάτων για την υποστήριξη ψηφιακών δεξιοτήτων και εκπαιδευτικής και επαγγελματικής κατάρτισης για όλες τις ηλικίες.