Ταμείο Ανάκαμψης: Συμβιβαστική πρόταση από τον Σαρλ Μισέλ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπάθησε σήμερα να προσφέρει παραχωρήσεις προς χώρες σε όλη την ΕΕ ανακοινώνοντας τα σχέδιά του για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και την οικονομική ανάκαμψη, με την ελπίδα να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των ηγετών των κρατών-μελών που συνεδριάζουν την επόμενη εβδομάδα.
Ο Μισέλ, που θα ηγηθεί της συνόδου των ηγετών της ΕΕ, της πρώτης με φυσική παρουσία μετά την άρση των lockdowns που επιβλήθηκαν λόγω του κοροναϊού, πρότεινε μικρότερο προϋπολογισμό για την περίοδο 2021-27 σε μια προσπάθεια να καταστεί το τεράστιο σχέδιο στήριξης της οικονομίας πιο αρεστό στις φειδωλές βόρειες χώρες.
Πρότεινε έναν μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για την ΕΕ ύψους 1,074 τρισεκ. ευρώ –συγκριτικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για 1,094 τρισεκ. ευρώ– και ένα ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκ. ευρώ για τις οικονομίες που έχουν πληγεί από την πανδημία, με τα δύο τρία των χρημάτων να δίδονται με τη μορφή επιδοτήσεων και ένα τρίτο με τη μορφή δανείων.
«Η κρίση της COVID-19 φέρνει την Ευρώπη αντιμέτωπη με μια πρόκληση ιστορικών διαστάσεων», ανέφερε ο Μισέλ σε ανακοίνωση. «Βγαίνουμε αργά από αυτή τη σοβαρή υγειονομική κρίση. Αν και απαιτείται η μέγιστη επαγρύπνηση στο θέμα της υγειονομικής κατάστασης, η έμφαση τώρα μετατοπίζεται στην άμβλυνση της κοινωνικο-οικονομικής ζημιάς».
Ο Μισέλ πρότεινε επίσης ένα μέρος των κεφαλαίων από το ταμείο ανάκαμψης να διατεθεί με βάση την έκταση της ύφεσης που θα έχουν τα κράτη-μέλη λόγω της Covid-19, πράγμα που σημαίνει ότι χώρες στη Νότια Ευρώπη φαίνεται πως θα ωφεληθούν, καθώς επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία.
Ο Μισέλ πρότεινε επίσης τη διατήρηση των λεγόμενων επιστροφών που οι πλουσιότερες χώρες λαμβάνουν για την συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ και, σε μια αναφορά προς την Πολωνία, την Ουγγαρία και άλλες χώρες, δήλωσε ότι η χρηματοδότηση θα εξαρτάται από τον σεβασμό στο κράτος δικαίου.
Διπλωμάτης της ΕΕ από ένα από τα μεγαλύτερα κράτη-μέλη χαρακτήρισε το σχέδιο «καλή βάση» για περαιτέρω διαπραγματεύσεις ενόψει της συνόδου, αλλά προειδοποίησε ότι «δεν θα συμφωνήσουν όλοι σε όλα».
Πηγή: ΑΜΠΕ