Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχεται η πρώτη δόση 3,6 δισ. πριν το Πάσχα – Όλα τα έργα και πού θα πάνε οι πόροι

Δημοσιεύτηκε στις 05/04/2022 14:22

Ταμείο Ανάκαμψης: Έρχεται η πρώτη δόση 3,6 δισ. πριν το Πάσχα – Όλα τα έργα και πού θα πάνε οι πόροι

Ρόλο ανάχωμα στο πολεμικό “κύμα” που σαρώνει την ελληνική οικονομία αναλαμβάνουν οι πόροι και οι επενδύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Η ελληνική κυβέρνηση  ποντάρει οικονομικά και πολιτικά στα έργα του Σχεδίου “Ελλάδα 2.0”, την ίδια ώρα που η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση ροκανίζουν ήδη τις προοπτικές του ΑΕΠ από 1-2 ποσοστιαίες μονάδες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο χρόνος μετρά αντίστροφα  για την εκταμίευση της πρώτης δόσης  από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ποσό ύψους 3,56 δις. Ευρώ ( 1,72 δις. ευρώ  επιδοτήσεις και 1,84 δισ. ευρώ δάνεια) ενδεχομένως θα φτάσει και πριν το Πάσχα ενώ ήδη ”τρέχουν” αρκετά προγράμματα με κύρια στόχευση τις μικρομεσαίες και τις υποδομές.

Την είδηση εξάλλου έδωσε  ο αναπληρωτής υπουργός Θεόδωρος Σκυλακάκης στο διήμερο OT Forum, την περασμένη εβδομάδα. Τόνισε ότι η Ελλάδα θα λάβει τα πρώτα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στις επόμενες 15-20 μέρες, καθότι όπως σημείωσε «περάσαμε και την τελευταία διαδικασία». Ο πρώτος κύκλος θα είναι ιδιωτικές επενδύσεις  νοικοκυριών και μεταξύ αυτών ένα πιο φιλόδοξο «Εξοικονομώ». Ο υπουργός στο ΟΤ Forum εξήγησε ότι πρόκειται για τον παρόντα κύκλο, όπου στο τέλος θα ενταχθούν οι 2πλάσιοι πολίτες σε σχέση με τον αρχικό στόχο. Από εκεί και πέρα είπε ότι θα υπάρξουν προσκλήσεις για αγροτικές επενδύσεις, ψηφιακή αναβάθμιση για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, προγράμματα κατάρτισης και κάποια δημόσια έργα. Ο κ. Σκυλακάκης συμπλήρωσε ότι συνολικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα λάβουν 1,5 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος να δίνεται φέτος, ενώ εκτίμησε ότι θα απορροφηθεί σε 2-2,5 χρόνια.

Αλλαγές στον σχεδιασμό του Ταμείου;

Ερωτηθείς για το αν θα υπάρξει κάποια αναθεώρηση για το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω των εξελίξεων, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι η «αρχιτεκτονική του Ταμείου ήταν καλά σχεδιασμένη ευθύς εξαρχής», χωρίς ωστόσο να αποκλείει να υπάρξουν μικρές αλλαγές, οι οποίες θα συζητηθούν με τους Θεσμούς εξαιτίας της αύξησης του κόστους των έργων.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να «πειράξει« κρίσιμα σημεία, όπως η ψηφιοποίηση του κράτους, η «ανακαίνιση» της Υγείας με την στροφή στην πρόληψη και η ψηφιοποίηση της Παιδείας. Σε κάθε περίπτωση, ανέφερε ότι οι όποιες αλλαγές «θα είναι κάποιων εκατοντάδων εκατομμυρίων και όχι δισεκατομμυρίων». Σε σχέση με την υλοποίηση του σχεδίου ανέφερε ότι «Προχωρούμε με μεγάλη ταχύτητα. Είμαστε οι τρίτοι ή τέταρτοι που θα πάρουμε δόση», συμπληρώνοντας ότι θα αφαιρεθούν περί τα 400 εκατ. ευρώ από τον επόμενο κύκλο.  Σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, η Ελλάδα δίνει βάση σε 3 κρίσιμους τομείς: Πρώτον, την επιτάχυνση στην ενεργειακή μετάβαση, δεύτερον, την τιμολόγηση του κόστους των έργων, το οποίο αλλάζει δραματικά  και τρίτον την ανάγκη να τρέχουν ομαλά οι εκταμιεύσεις των πόρων. Μάλιστα, συμπλήρωσε πως «Είμαστε από τους λίγους που τρέχουν καλά οι εκταμιεύσεις και το πρόγραμμα και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα συνεχίσει». Εξήγησε δε ότι δεν υπάρχει ζήτημα απορρόφησης καθότι «Τα λεφτά είναι δικά μας στο βαθμό που πετυχαίνουμε τους στόχους». Επανέλαβε ότι το «κλειδί» στο Ταμείο Ανάκαμψης είναι να απορροφηθούν τα κονδύλια, σημειώνοντας ότι από τις 27 χώρες έχουν υποβληθεί ισόποσα σχέδια προς έγκριση και μόνο 8 (μαζί με το ελληνικό) έχουν έρθει σε επιχειρησιακή συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Ένταξη 173 έργων

Στις αρχές Μαρτίου ο αρμόδιος αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης ανακοίνωσε την ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 70 νέων έργων, συνολικού προϋπολογισμού 2,4 δισ. Ευρώ. Συγκεκριμένα, 3 έργα αφορούν στην «Πράσινη Μετάβαση» και έχουν προϋπολογισμό 255,81 εκατ. ευρώ, 6 έργα στην «Ψηφιακή μετάβαση», ύψους 349,48 εκατ. ευρώ, 24 έργα προϋπολογισμού 852,79 εκατ. ευρώ σε «Απασχόληση – Δεξιότητες – Κοινωνική Συνοχή» και 37 έργα, ύψους 931,67 εκατ. ευρώ, σε «Ιδιωτικές επενδύσεις και μετασχηματισμό της οικονομίας».

Πλέον, ο συνολικός προϋπολογισμός των 173 έργων που έχουν λάβει έγκριση διαμορφώνεται σε 8,5 δισ. Ευρώ. Σημειώνεται πως τον Ιούλιο του 2021 ανακοινώθηκαν τα πρώτα 12 έργα (1,42 δισ. ευρώ) που εντάχθηκαν στο Ταμείο, ακολούθησαν 36 έργα (1,34 δισ. ευρώ) τον Οκτώβριο του 2021 και ακόμη 55 (3,35 δισ. ευρώ) τον Ιανουάριο του 2022.

500 εκατ. ευρώ για επενδύσεις σε καινοτομία και εξωστρέφεια

Πρίν λίγες ημέρες υπεγράφη η σύμβαση για τη διαχείριση από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων  πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF), ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία αναμένεται να μοχλεύσουν συνολικά κεφάλαια άνω των 2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία. Τη σύμβαση υπέγραψαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Πρόεδρος και η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΕΑΤΕ, κ. Χάρης Λαμπρόπουλος και κα. Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, παρουσία του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Γιάννη Τσακίρη και του Διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης, κ. Νίκου Μαντζούφα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών. Στο πλαίσιο της σύμβασης, θα υλοποιηθεί έργο, με τίτλο: «Ταμείο Ανάκαμψης: Equity Platform Instrument (Q-Equity & InnovateNow)», για τη δημιουργία Fund of Funds (FoF) χρηματοδότησης μετοχικού κεφαλαίου (equity) ή οιονεί μετοχικού κεφαλαίου (quasi-equity), στοχεύοντας στις πιο δυναμικές και ταχέως αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις και τομείς.

Πρόκειται για τη δημιουργία δύο σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία αποσκοπούν στην προώθηση και υποστήριξη των ψηφιακών τεχνολογιών και συστημάτων, την κεφαλαιακή ενίσχυση των επιχειρήσεων στη χώρα, την αύξηση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγής και της εμπορικής δραστηριότητας, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την εν γένει στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας. Η πρώτη εκταμίευση κεφαλαίων, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για την υλοποίηση του έργου, θα γίνει εντός 20 ημερών από την ημερομηνία υπογραφής της σύμβασης.

Πηγή: OT

© Πηγή: In.gr