Ταμείο Ανάκαμψης: Δεν πείθονται Ολλανδία, Σουηδία και Φινλανδία
Η Ολλανδία θα επιδιώξει να λάβει εγγυήσεις για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις στις διαπραγματεύσεις για ένα ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης από τον κοροναϊό την επόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε, θέτοντας το σκηνικό για σκληρές συνομιλίες στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17-18 Ιουλίου.
Ο Ρούτε είχε συνομιλίες με ηγέτες ευρωπαϊκών κρατών που προσπαθούν να πείσουν τους Ολλανδούς να άρουν τις αντιρρήσεις τους στο Ταμείο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ που υποστηρίζεται από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
«Έχουμε ακούσει πολλές υποσχέσεις για οικονομικές μεταρρυθμίσεις στο παρελθόν, το ερώτημα είναι τώρα πώς μπορούμε να τις οριστικοποιήσουμε», ανέφερε σήμερα ο Ρούτε σε δημοσιογράφους. «Έχουμε πολλές συζητήσεις για αυτό στο παρασκήνιο».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ προσπάθησε νωρίτερα σήμερα να προσφέρει παραχωρήσεις προς χώρες σε όλη την ΕΕ ανακοινώνοντας τα σχέδιά του για τον μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ και την οικονομική ανάκαμψη, με την ελπίδα να γεφυρώσει τις διαφορές μεταξύ των κρατών-μελών. Μεταξύ άλλων πρότεινε τη διατήρηση των λεγόμενων επιστροφών που οι πλουσιότερες χώρες λαμβάνουν για την συνεισφορά τους στον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ολλανδία: Παραμένουν σημαντικά ζητήματα
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός τόνισε πως η διατήρηση των λεγόμενων επιστροφών είναι ένα καλό «σημείο εκκίνησης στο δρόμο για τις διαπραγματεύσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά υπογράμμισε ότι παραμένουν άλλα σημαντικά ζητήματα.
Η Ολλανδία ηγείται μιας ομάδας ευρωπαϊκών χωρών, γνωστής ως οι «φειδωλοί τέσσερις», που αντιτίθενται στο συλλογικό δανεισμό δισεκατομμυρίων ευρώ σε άλλες χώρες της ΕΕ, εκτός εάν δεσμευτούν για δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις.
Μετά τις συναντήσεις του με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, την Γερμανίδα καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τις περασμένες εβδομάδες, ο Ρούτε αναμένεται να γευματίσει σήμερα με τον Ιταλό πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Γνωστοποίησε πως θα συναντηθεί και με τους ομολόγους του από την Ισπανία και την Πορτογαλία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, πριν από τη σύνοδο κορυφής.
Σουηδία και Φινλανδία εξέφρασαν επίσης σήμερα επικρίσεις και επιφυλάξεις για τις προτάσεις Μισέλ, ζητώντας συγκεκριμένα την μείωση του ποσού του Ταμείου.
«Υπάρχουν βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (σ.σ. προϋπολογισμός της ΕΕ, 2021-2027), αλλά πρέπει να γίνουν πολλές προσπάθειες για το σχέδιο ανάκαμψης», έγραψε η πρωθυπουργός της Φινλανδίας Σάνα Μάριν με ανάρτηση στο twitter.
«Χρειαζόμαστε ένα μικρότερο συνολικό ποσό και μια καλύτερη εξισορρόπηση μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων», δήλωσε η 34χρονη πρωθυπουργός.
Ο υπουργός Ευρωπαϊκών υποθέσεων της Σουηδίας, ο Χανς Ντάλγκρεν τόνισε επίσης πως η Στοκχόλμη εξακολουθεί είναι επικριτική για το ύψος και τη δομή του σχεδίου ανάκαμψης.
Πηγή: ΑΜΠΕ