Tαμείο Ανάκαμψης: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο για τις επενδύσεις 32 δισ. ευρώ

Δημοσιεύτηκε στις 29/10/2020 18:32

Tαμείο Ανάκαμψης: Αυτό είναι το εθνικό σχέδιο για τις επενδύσεις 32 δισ. ευρώ

Τα ορόσημα και τις παραμέτρους του ελληνικού σχεδίου των 32 δισ. ευρώ παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης το οποίο προσχέδιο θα κατατεθεί στις 15 Νοεμβρίου, ενώ θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση από τις 25 Νοεμβρίου μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η αναλυτική αξιολόγηση των έργων, των προγραμμάτων και η διαβούλευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι από την 1η Νοεμβρίου έως τις 15 Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ενώ η παρουσίαση στο Κοινοβούλιο αναμένεται τον ερχόμενο Ιανουάριο, με την τελική κατάθεση του σχεδίου να προγραμματίζεται το Φεβρουάριο.

Η κυβέρνηση εργάζεται προς την κατάρτιση του σχεδίου αφού έχει θέσει τον πήχη του ρυθμού ανάπτυξης  το 2021 στο 7,5%, κυρίως λόγω των επενδύσεων. Το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως το επόμενο έτος θα αρχίζουν να εισρέουν τα πρώτα ποσά του Ταμείου Ανάκαμψης που υπολογίζονται στα  5,5 δισ. ευρώ.

Η πρώτη φάση, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, είναι με κατάθεση έργων και μεταρρυθμίσεων (περιγραφή πρωτοβουλίας, ενδεικτικοί προϋπολογισμοί, στόχοι και ορόσημα), η οποία έχει σχεδόν ολοκληρωθεί- με υπερκάλυψη 65% σε ό,τι αφορά τις επιδοτήσεις.

Η δεύτερη και τελική φάση αξιολόγησης και επιλογής έργων και προγραμμάτων θα γίνει με βάση τα εξής χαρακτηριστικά: Ωριμότητα, ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα, πολύ ισχυρή πιθανότητα επίτευξης ποσοτικών στόχων Επιλεξιμότητα με βάση εθνικούς και ευρωπαϊκούς στόχους Ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό αποτύπωμα, κινητοποίηση ιδιωτικών πόρων. Σημαντικός παράγοντας η συνάφεια με πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό (επίτευξη των ελάχιστων απαιτούμενων στόχων για το σύνολο του πλάνου – 37% πράσινες επενδύσεις, 20% ψηφιακός τομέας).

Τα βασικά στοιχεία του Ταμείου, σύμφωνα με τον  αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, αφορούν:

– Τη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία.

Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων. Διασύνδεση δικτύων μεταφοράς και διανομής. Φράγματα και αντιπλημμυρικά έργα. Ηλεκτροκίνηση (E-mobility). Διαχείριση και επεξεργασία στερεών αποβλήτων και λυμάτων. Χωροταξική μεταρρύθμιση. στρατηγικές αστικές αναπλάσεις. Κρίσιμες περιβαλλοντικές παρεμβάσεις. Προστασία από καταστροφές.

– Τον ψηφιακό μετασχηματισμό. 

Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Γρήγορα δίκτυα /Διάδρομοι 5G. Έξυπνες Πόλεις. Ψηφιακός μετασχηματισμός των δημόσιων υπηρεσιών. Ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων. Υπερ-αποσβέσεις επενδύσεων για ψηφιοποίηση.

– Την απασχόληση, δεξιότητες, κοινωνική συνοχή. 

Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Αναβάθμιση δεξιοτήτων και ψηφιακών ικανοτήτων. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος. Αναβάθμιση Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Εκσυγχρονισμός και ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας. Εξορθολογισμός και ενίσχυση κοινωνικών επιδομάτων.

– Τις ιδιωτικές επενδύσεις και τον μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ενδεικτικά έργα & προγράμματα: Ψηφιοποίηση διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, Ενίσχυση επιχειρηματικού περιβάλλοντος και ανταγωνιστικότητας επιχειρήσεων. Απλοποίηση φορολογίας και ψηφιακή καταπολέμηση φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση έρευνας και καινοτομίας. Ενίσχυση της εξωστρέφειας/εξαγωγών. Κρίσιμες αναπτυξιακές υποδομές. Κλαδικές παρεμβάσεις (αγροδιατροφή, τουρισμός, πολιτισμός).

© Πηγή: In.gr