Τα «καυτά» μέτωπα» με τους θεσμούς: Αξιολόγηση για πλειστηριασμούς, πτωχευτικό, χρέη και ΕΝΦΙΑ

Δημοσιεύτηκε στις 20/04/2021 08:42

Τα «καυτά» μέτωπα» με τους θεσμούς: Αξιολόγηση για πλειστηριασμούς, πτωχευτικό, χρέη και ΕΝΦΙΑ

«Βαριά» η ατζέντα της πρώτης ημέρας των 48ωρων διαβουλεύσεων μεταξύ των επικεφαλής των Θεσμών και του οικονομικού επιτελείου στο πλαίσιο της 10ης αξιολόγησης. Αρμόδια στελέχη χαρακτηρίζουν τις συζητήσεις «πολύ σημαντικές» με την ελληνική οικονομία ουσιαστικά να περνά ένα από τα πιο κρίσιμα φετινά τεστ, ενώ οι αποφάσεις των διαπραγματεύσεων πρόκειται να επηρεάσουν αρκετά εκατομμύρια πολίτες.

Τον Μάιο αναμένεται η έκθεση «πόρισμα», η οποία θα πάρει το δρόμο προς το Eurogroup του Ιουνίου, ώστε να δοθεί η έγκριση για την εκταμίευση της δόσης ύψους 644 εκατ. ευρώ (κέρδη της διακράτησης ελληνικών ομολόγων από τις κεντρικές τράπεζες).

Τα τέσσερα καυτά μέτωπα

Σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα είναι τα καυτά μέτωπα που θα βρεθούν επί τάπητος: οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς ιδιώτες, το νέο πτωχευτικό πλαίσιο, η επανεκκίνηση των πλειστηριασμών, το πρόγραμμα “Ηρακλής 2” – κόκκινα δάνεια.

Στο πακέτο των συζητήσεων βρίσκονται επίσης το θέμα της ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές με το οικονομικό επιτελείο να προγραμματίζει την ολοκλήρωση εντός του 2021 και αναμένεται να επιβεβαιωθεί ή μη το σενάριο πως οι νέες τιμές δεν θα ληφθούν υπόψη στον υπολογισμό των εκκαθαριστικών του φετινού ΕΝΦΙΑ.

Στο τραπέζι επίσης μπαίνει μία σειρά από προσωρινές παρεμβάσεις φορολογικού χαρακτήρα που συνδέονται με τις συνέπειες της πανδημίας, όπως η κατάργηση του πέναλτι για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις φετινές δηλώσεις, αλλά και οι έκτακτες αποφάσεις για τις οφειλές προς το δημόσιο που δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης.

Κρίσιμες είναι οι “εξετάσεις” στο δημοσιονομικό μέτωπο, έπειτα από τα νέα δεδομένα που διαμορφώθηκε από το πολύμηνο, αυστηρό lockdown, σε συνδυασμό, φυσικά, με την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων στήριξης λόγω της υγειονομικής κρίσης. Το κόστος για το 2021 έχει αυξηθεί στο ποσό των 14 δισ. ευρώ, από τα 7,5 δισ. ευρώ που προέβλεπε αρχικά το υπουργείο Οικονομικών, καθότι το βασικό σενάριο στηριζόταν στην παραδοχή πως από τον Απρίλιο θα ξεκινούσε η άρση των κοινωνικών περιορισμών. Για φέτος, φαίνεται πως η αρχική πρόβλεψη του υπουργείου για το μέγεθος της ανάκαμψης “κονταίνει” και πλησιάζει στο 4,2%, από τις εκτιμήσεις 4,8%.

Εντός του Απριλίου αναμένεται να υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το Πρόγραμμα Σταθερότητας για τα έτη 2021-2024, όπου σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνει ένα σενάριο βάσης σχετικά με την πορεία της ανάπτυξης για τα επόμενα χρόνια, όπως και το έλλειμμα. Σημειώνεται πως μέχρι το 2022 ισχύει η δημοσιονομική χαλάρωση ώστε τα κράτη – μέλη να συνεχίζουν τη στήριξη, με τη σύσταση όμως τα μέτρα σταδιακά θα γίνονται στοχευμένα.

Τα 3+1 θέματα

Το πρόγραμμα των διαβουλεύσεων μεταξύ των Θεσμών και του οικονομικού επιτελείου ξεκινά σήμερα με θέματα όπως τα δημοσιονομικά, τον πτωχευτικό, το χρονοδιάγραμμα των πλειστηριασμών, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, θέματα που αφορούν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται επίσης ζητήματα του τομέα δικαιοσύνης, του δημοσίου και θέματα για την καταπολέμηση της διαφθοράς.

Από τα πιο σημαντικά ζητήματα των εν εξελίξει συζητήσεων αφορά καταρχάς το αγκάθι των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και το χρονοδιάγραμμα μηδενισμού, όπως και το πλαίσιο για τις εκκρεμείς συντάξεις. Σημειώνεται ότι το ποσό των ληξιπρόθεσμων αυξήθηκε τον Φεβρουάριο σε 2,3 δισ. ευρώ, από 1,9 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, η οποία αύξηση οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος στις οφειλές των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης.

Έμφαση θα δοθεί στην πλήρη εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου από τον Ιούνιο, ο οποίος θα επεκταθεί στα φυσικά πρόσωπα. Ήδη είναι σε ισχύ για τις επιχειρήσεις και έτσι Θεσμοί και οικονομικό βρίσκονται σε συζητήσεις για τον απολογισμό, αλλά για τα βήματα των επόμενων μηνών.

Στο πακέτο των διαβουλεύσεων είναι φυσικά και το ζήτημα της επανεκκίνησης των πλειστηριασμών λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία

Στο τραπέζι θα βρεθεί το κρίσιμο θέμα των μην εξυπηρετούμενων δανείων που συνδέεται με την εφαρμογή του προγράμματος “Ηρακλή 2”.

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook