Τα 4 βήματα για χαμηλότερα πλεονάσματα και ο άγνωστος “Χ” του διεθνούς περιβάλλοντος
Μία σειρά από κινήσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει και πρέπει να στεφθούν με επιτυχία οδηγούν στον Απρίλιο. Τότε θα ολοκληρωθεί ένα “σερί” ανακοινώσεων εν μέρους της Κομισιόν, του ΥΠΟΙΚ της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat που θα “πιστοποιήσουν” την καλή πορεία της οικονομίας.
Η κυβέρνηση θα πρέπει έως τότε να υλοποιήσει κατά γράμμα την πολιτική και τον σχεδιασμό της. Και τούτο για να ανοίξει το δρόμο για το μεγάλο επίσημο “αίτημα”: την μείωση των πλεονασμάτων κατά 1%- 1,5% του ΑΕΠ.
Ο Απρίλιος είναι το χρονικό ορόσημο καθώς τότε με βάση την έκβαση των εν λόγω βημάτων το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συντάξει Μεσοπρόθεσμο Προϋπολογισμό στον οποίο μοιραία θα αποκαλύπτονται οι ελληνικές προθέσεις. Και τούτο διεκδικώντας παράλληλα τις πρώτες πρόσθετες ελαφρύνσεις του 2020 που θα γίνουν από το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο (σε ΕΝΦΙΑ – Εκτακτη Εισφορά ).
Η κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει έναν αστάθμητο παράγοντα. Το διεθνές περιβάλλον.
Το ελληνοτουρκικό ζήτημα σύμφωνα με πηγές αποτελεί αντικείμενο ανησυχίας για τους επενδυτές και τις αγορές γενικότερα. Φέρεται ότι τα ερωτήματα που απευθύνουν και προς την ελληνική πλευρά για την πορεία του είναι πολύ πιο έντονα από το κλίμα που προκαλεί η προσφυγική κρίση.
Στο “πάζλ” προστίθενται η γεωπολιτική κρίση στην Μ. Ανατολή μετά τη δολοφονία του Ιρανού στρατηγού και βεβαίως οι πιέσεις που δέχεται η παγκόσμια οικονομία. Η ανάγκη κάλυψης της ελληνικής οικονομίας γίνεται ακόμη πιο έντονη με το οικονομικό επιτελείο να γνωρίζει ότι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης δεν μπορούν να είναι εφικτοί, αλλά και να κατανοεί ότι η ετοιμότητα από ελληνικής πλευράς μπορεί να διευκολύνει πλέον μία πιθανή γενική αλλαγή στάσης στο δημοσιονομικό πεδίο.
Οι 4 κινήσεις
Οι κινήσεις στις οποίες βασίζεται η κυβέρνηση είναι οι εξής:
1. Θα έχει τελειώσει έως τις 16/3 η 5η αξιολόγηση σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας την οποία ξεκινά η κυβέρνηση με τους θεσμούς τις επόμενες ημέρες. Τα τεχνικά κλιμάκια αναμένονται στα μέσα ρου μήνα και οι επικεφαλής περί τις 20 Ιανουαρίου. Στο τέλος Φεβρουαρίου αναμένεται η ανακοίνωση της έκθεσης της Κομισιόν και εν συνεχεία η πολιτική της επικύρωση. Δεν συνδέεται με πακέτο “δόσεων” αλλά με το ελληνικό αίτημα για αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων. Δηλαδή για μία 1η διαπραγμάτευση περί έμμεσης μείωσης πλεονασμάτων η οποία επιχειρείται να κλείσει τότε και όχι τον Ιούνιο – Ιούλιο όπως φέρεται να επιθυμεί μία πλευρά των θεσμών. Μία πολύ καλή 5η αξιολόγηση θα δείχνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την πορεία των μεταρρυθμίσεων τούτο όμως περνά μέσα από το νέο πτωχευτικό δίκαιο, τις ιδιωτικοποιήσεις, τη πληρωμή των οφειλών προς ιδιώτες, τις τομές στο δημόσιο και πολλές άλλες μεταπρογραμματικές εκκρεμότητες.
2. Στα μέσα Απριλίου θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2020. Αυτά θεωρούνται πολύ σημαντικά προκειμένου να στοιχειοθετηθούν οι θέσεις της κυβέρνησης περί πλεονασμάτων – παροχών.
3. Στις 23/4 η Eurostat θα επικυρώσει τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά του 2019 που θα έχει στείλει η ΕΛΣΤΑΤ και το ΓΛΚ έως τα τέλη Μαρτίου. Τα στοιχεία αυτά θα επιβεβαιώνουν την υπέρβαση δημοσιονομικού στόχου παρά τις παροχές 2,2 δισ. ευρώ που διανεμήθηκαν το προηγούμενο χρόνο.
4. Νωρίτερα, στις 6/3 θα είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για το ΑΕΠ του 2019 από την ΕΛΣΤΑΤ. Θα δείχνουν αν ο στόχος περί ανάπτυξης κατά 2% επιβεβαιώνεται αλλά και τη δυναμική της οικονομίας. Το ίδιο θα ισχύει και για τα σχέδια τόνωσης των εξαγωγών, των επενδύσεων της απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων αλλά και γενικότερα στήριξης του “παρονομαστή” του χρέους που δεν είναι άλλο από το ΑΕΠ.
capital.gr