Συνταξιούχοι: Βέβαιες οι αυξήσεις, γρίφος τα αναδρομικά και η ειδική εισφορά
Μία βεβαιότητα και δύο ερωτηματικά επιφυλάσσει για τους συνταξιούχους η επόμενη τετραετία.
Η βεβαιότητα αφορά την ετήσια αύξηση των συντάξεων δηλαδή τις «σταθερές αυξήσεις» των παροχών τους, οι οποίες θα οδηγήσουν στην βελτίωση του εισοδήματος των συνταξιούχων, σε μια εποχή με υψηλό πληθωρισμό.
Ειδική εισφορά και αναδρομικά
Αντιθέτως τα δύο ερωτηματικά που δεν έχουν ξεκαθαρίσει προεκλογικά αφορούν μείωση των παρακρατήσεων της ειδικής εισφοράς που ισχύσει για συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ. Και την χορήγηση των αναδρομικών του 11μηνου Ιούνιος 2015 – Μάιος 2016 σε όλους ανεξαρτήτως προσφυγής στα δικαστήρια.
«Με την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οι συνταξιούχοι μπορούν να περιμένουν καλές ετήσιες αυξήσεις στις συντάξεις τους», δήλωσε σε χθεσινή του ομιλία ο κ. Κ. Μητσοτάκης, ενώ υποσχέθηκε να στηρίξει όσους έχουν προσωπική διαφορά, έως ότου αυτή μηδενίσει.
Ωστόσο, καμία δέσμευση δεν έχει αναληφθεί, για τα άλλα δύο θέματα που αποτελούν αιτήματα των συνταξιούχων. Παρότι δεν έχουν αποκλειστεί δεν υπάρχει σαφής απάντηση γύρω από αυτά.
Τα μέτρα
Τα τρία μέτρα που είναι ήδη γνωστά αφορούν τα εξής:
1. Την «μόνιμη» αύξηση των συντάξεων – στο τέλος κάθε έτους -, με την λειτουργία του μηχανισμού ο οποίος θα προσδιορίζει το ύψος των αυξήσεων. Έτσι στις αρχές του 2024 αναμένεται νέα αύξηση των συντάξεων κατά 3,4%, ενώ ενδέχεται να προκύψει – συμπληρωματικά – επιπλέον αύξηση 0,3% λόγω απόκλισης των στοιχείων του 2022. Η διορθωτική αύξηση θα καθοριστεί μετά το καλοκαίρι με βάση τα τελικά στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που θα επικυρωθούν από τη Eurostat. Αθροιστικά οι δύο αυτές αυξήσεις θα φθάσουν λίγο χαμηλότερα από το 4%, ενώ η απόδοσή τους στους συνταξιούχους προσδιορίζεται γύρω στον Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2024. Ο μηχανισμός που προβλέπεται στο νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση) ορίζει πως η αύξηση διαμορφώνεται ως εξής: είναι το μισό (50%) του αθροίσματος δύο μεγεθών (πληθωρισμού + αύξηση του ΑΕΠ). Τα στοιχεία αυτά θα προσδιορίσουν κα τη νέα αύξηση του 2024.
2. Την ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Συζητείται η μείωση του ποσοστού παρακράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης η οποία χρηματοδοτεί το λογαριασμό ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) στο οποίο υπολογίζεται ότι έχουν συγκεντρωθεί περί τα 30 δισ. ευρώ. Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης επιβλήθηκε 2010 καταβάλλεται (στον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ) με σκοπό την κάλυψη ελλειμμάτων των κλάδων κύριας σύνταξης φορέων κοινωνικής ασφάλισης. Η εν λόγω εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ κλιμακωτά και κυμαίνεται από 3% έως 14%.
3. Οι συνταξιούχοι περιμένουν την χορήγηση, σε όλους των αναδρομικών που αφορούν τις περικοπές σε δώρα και επικουρικές συντάξεις για το ενδεκάμηνο Ιούνιος 2015 έως Μάιος 2016. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει λάβει σαφή θέση στο θέμα αυτό. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει στο τραπέζι η υιοθέτηση «πολιτικής λύσης» για τη απόδοση των αναδρομικών σε όλους και όχι μόνο σε όσους έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, όπως «διέταξε» η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, αλλά μέχρι ώρας, πολλά κυβερνητικά στελέχη, αποκλείουν τη συγκεκριμένη λύση επικαλούμενα το υψηλό κόστος μιας τέτοιας απόφασης, καθώς η πλήρης απόδοση των αναδρομικών κοστίζει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. Από το συγκεκριμένο ενδεκάμηνο – οι περικοπές του οποίου κρίθηκαν αντισυνταγματικές – επεστράφησαν αναδρομικά τον Οκτώβριο του 2020, μόνο οι μειώσεις που αφορούσαν τις κύριες συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν κατέβαλε και τα Δώρα, όπως ρητά προέβλεπε η απόφαση του ΣτΕ του 2019. Ακολούθησαν νέες προσφυγές στο ΣτΕ από συνταξιουχικές οργανώσεως που προκάλεσαν την τελευταία απόφαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Οι διεκδικήσεις αφορούσαν 723 εκατομμυρίων για τα αναδρομικά των επικουρικών και 1,875 δισ. ευρώ για τα δώρα δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Πηγή: ΟΤ