Συνεχίζεται η πτώση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Δημοσιεύτηκε στις 08/07/2023 10:26

Συνεχίζεται η πτώση στις παγκόσμιες τιμές τροφίμων

Πτωτικά κινήθηκαν για ακόμα έναν μήνα τον Ιούνιο οι διεθνείς τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής, λόγω της μείωσης που καταγράφηκε σε όλα τα βασικά σιτηρά και στα περισσότερα είδη φυτικών ελαίων

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο οποίος καταγράφει τις μηνιαίες μεταβολές στις διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων τροφίμων, διαμορφώθηκε στις 122,3 μονάδες τον Ιούνιο, μειωμένος κατά 1,4% σε σχέση με τον Μάιο και κατά 23,4% από την κορύφωσή του τον Μάρτιο του 2022.

Ο δείκτης τιμών σιτηρών του FAO υποχώρησε κατά 2,1% σε μηνιαία βάση από τον Μάιο. Οι διεθνείς τιμές χονδροειδών σιτηρών μειώθηκαν κατά 3,4% τον Ιούνιο, κυρίως λόγω των αυξημένων αποθεμάτων αραβοσίτου από τις συγκομιδές στην Αργεντινή και τη Βραζιλία και τις βελτιωμένες προοπτικές παραγωγής σε βασικές παραγωγικές περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι διεθνείς τιμές σιταριού μειώθηκαν κατά 1,3%, καθώς ξεκίνησε η συγκομιδή στο βόρειο ημισφαίριο, επηρεασμένη από τις άφθονες προμήθειες και τον χαμηλότερο εξαγωγικό φόρο στη Ρωσική Ομοσπονδία, μαζί με βελτιωμένες συνθήκες στις ΗΠΑ.  Οι διεθνείς τιμές του ρυζιού μειώθηκαν κατά 1,2%.

Ο δείκτης τιμών φυτικών ελαίων του FAO μειώθηκε κατά 2,4% από τον Μάιο, καθώς οι χαμηλότερες παγκόσμιες τιμές του φοινικέλαιου και του ηλιέλαιου υπεραντιστάθμισαν τις αυξήσεις στις τιμές της σόγιας και του κραμβέλαιαου, επηρεαζόμενες από τις καιρικές συνθήκες στις μεγάλες περιοχές καλλιέργειας.

Οι τιμές στα γαλακτομικά μειώθηκαν κατά 0,8% τον Ιούνιο, λόγω των χαμηλότερων διεθνών τιμών του τυριού, παρόλο που οι παγκόσμιες τιμές βουτύρου αυξήθηκαν, λόγω της ενεργού ζήτησης για προμήθειες spot, κυρίως από τη Μέση Ανατολή.

Η ζάχαρη μειώθηκε επίσης, κατά 3,2%, καταγράφοντας την πρώτη πτώση μετά από τέσσερις διαδοχικές μηνιαίες αυξήσεις. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεατι στην καλή πρόοδο της συγκομιδής ζαχαροκάλαμου στη Βραζιλία και την υποτονική παγκόσμια ζήτηση εισαγωγών, ιδιαίτερα από την Κίνα.

Ο δείκτης του κρέατος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος τον Ιούνιο, με τις τιμές του κρέατος πουλερικών να αυξάνονται λόγω της υψηλής ζήτησης εισαγωγών από την Ανατολική Ασία, εν μέσω συνεχιζόμενων προκλήσεων προσφοράς που συνδέονται με τα εκτεταμένα κρούσματα γρίπης των πτηνών. Οι διεθνείς τιμές του χοιρινού κρέατος αυξήθηκαν επίσης, ενώ αυτές του βοείου και αιγοπρόβειου κρέατος μειώθηκαν λόγω της αυξημένης εξαγώγιμης διαθεσιμότητας από την Ωκεανία.

Η παραγωγή δημητριακών αναμένεται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ

Η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών προβλέπεται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο ρεκόρ το 2023/24, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη σύντομη ενημέρωση για την προσφορά και τη ζήτηση δημητριακών , η οποία επίσης κυκλοφόρησε σήμερα.

Ο FAO αύξησε την πρόβλεψή του για την παγκόσμια παραγωγή δημητριακών για το 2023 σε 2.819 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη κατά 1,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Η υψηλότερη πρόβλεψη αντανακλά σχεδόν εξ ολοκλήρου τις καλύτερες προοπτικές για την παγκόσμια παραγωγή σιταριού, ενισχυμένη από τις βελτιωμένες προοπτικές σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, του Καζακστάν και της Τουρκίας.

Η παγκόσμια χρήση των δημητριακών την επόμενη σεζόν αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,9% σε 2 805 εκατομμύρια τόνους, λόγω της αναμενόμενης αυξημένης χρήσης χονδροειδών σιτηρών, ιδίως αραβοσίτου για ζωοτροφές.

Ο FAO αύξησε τις προβλέψεις του για τα παγκόσμια αποθέματα δημητριακών μέχρι το κλείσιμο της περιόδου 2023/24 σε 878 εκατομμύρια τόνους, περίπου 2,3% υψηλότερα από την προηγούμενη σεζόν. Σε αυτό το επίπεδο, ο λόγος των παγκόσμιων αποθεμάτων δημητριακών προς χρήση θα παραμείνει αμετάβλητος στο 30,6%, «δείχνοντας άνετες προοπτικές εφοδιασμού τη νέα σεζόν».

Οι υψηλές τιμές των τροφίμων επιδεινώνουν την κατάσταση στις ευάλωτες χώρες

Υψηλές τιμές των τροφίμων, οικονομική ύφεση, συγκρούσεις, ξηρασίες και ο επικείμενος κίνδυνος του Ελ Νίνιο επιτείνουν τις ανησυχίες για την επισιτιστική ασφάλεια σε πολλά μέρη του κόσμου.

Συνολικά 45 χώρες σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι χρειάζονται εξωτερική βοήθεια για τα τρόφιμα, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση Crop Prospects and Food Situation , μια τριμηνιαία έκθεση από το Παγκόσμιο Σύστημα Πληροφοριών και Έγκαιρης Προειδοποίησης του FAO ( GIEWS ), που δημοσιεύεται επίσης σήμερα.

Οι υψηλές εγχώριες τιμές των τροφίμων, ένα μέτρο που αποκλίνει από τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO, προκαλούν ανησυχητικά επίπεδα πείνας στις περισσότερες από τις 45 χώρες, 33 από τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική, 9 στην Ασία, καθώς και στην Αϊτή, την Ουκρανία και τη Βενεζουέλα.

Ενώ η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% το 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, προβλέπεται να συρρικνωθεί στην ομάδα των 44 Χαμηλού Εισοδήματος Χωρών με Έλλειμμα Τροφίμων (LIFDCs), αυξάνοντας τις ανάγκες εισαγωγών, ανέφερε η έκθεση.

Πηγή: ΟΤ 


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook