Σύλλογος Βρετανών Βιομηχάνων: Η βρετανική οικονομία δεν αντέχει Brexit χωρίς συμφωνία

Δημοσιεύτηκε στις 16/10/2020 23:15

Σύλλογος Βρετανών Βιομηχάνων: Η βρετανική οικονομία δεν αντέχει Brexit χωρίς συμφωνία

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες έχουν προειδοποιήσει τον Μπόρις Τζόνσον ότι η βρετανική οικονομία δεν είναι έτοιμη για ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Την ίδια στιγμή, οι βρετανικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της πανδημίας.

Επιχειρηματικές ομάδες καλούν σε αναζήτηση άμεσης επίλυσης στις συνομιλίες για το Brexit, αφού ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε στις βρετανικές επιχειρήσεις ότι θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια εμπορική σχέση με την ΕΕ με όρους «που είναι περισσότερο όπως της Αυστραλίας» – πράγμα που σημαίνει για αποχώρηση χωρίς συμφωνία και στήριξη στους όρους του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.

Η Κάρολιν Φέρμπερν, γενική διευθύντρια του Συλλόγους Βρετανών Βιομηχάνων, τόνισε: «Μετά από τέσσερα χρόνια διαπραγματεύσεων και την υπερπήδηση τόσο πολλών εμποδίων, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να τα παρατήσουμε. Καμιά πλευρά δεν έχει το περιθώριο να αποτύχει στο τελευταίο εμπόδιο. Η συμφωνία είναι η μόνη έκβαση που προστατεύει τα εισοδήματα που πλήττονται από κοροναϊό, τη στιγμή που κάθε θέση εργασίας στη χώρα μας έχει σημασία».

Ο Μάικ Τσέρι, εθνικός επικεφαλής της Ομοσπονδίας Μικρών Επιχειρήσεων, δήλωσε ότι οι εταιρείες δεν είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν ένα Brexit χωρίς συμφωνία μόλις 10 εβδομάδες πριν το τέλος της μεταβατικής περιόδου στα τέλη Δεκεμβρίου.

«Τους λένε ταυτόχρονα να προετοιμαστούν για το Brexit και να διαχειριστούν μια καινούργια ομάδα μέτρων για τον κοροναϊό. Πολλοί απλώς δεν έχουν το χρόνο ή τα χρήματα για τις αναγκαίες προσαρμογές, ακόμη και αν θέλουν ή αν πρέπει να τις κάνουν».

Η λίρα έπεσε στις διεθνείς συναλλαγματικές αγορές μετά την τηλεοπτική παρέμβαση Τζόνσον, από τα $1.2956 το πρωί της Παρασκευής στα 1,2869, πριν αρχίσει σταδιακά να ανακάμπτει. Η ισοτιμία με το ευρώ κινήθηκε από τα €1,1050 στα €1,0991 πριν αρχίσει να ανακάμπτει.

Η ανάκαμψη του νομίσματος ήρθε όταν η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν την ερχόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο. Διεθνείς επενδυτές βάζουν στοιχήματα για το κατά πόσον υπάρχει ακόμη περιθώριο επίτευξης συμφωνίας.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η ανακοίνωση του Βρετανού προέδρου δεν ήταν παρά μια καλοστημένη παράσταση, σχεδιασμένη για να εξαναγκάσει την ΕΕ σε υποχώρηση. Όμως προειδοποιούν ότι οι πιθανότητες για μη επίτευξη συμφωνίας αυξάνονται.

Ο Νιλ Γουίλσον, επικεφαλής αναλυτής αγορών της Markets.com, τονίζει:

«Δεν είναι μόνο μια μπλόφα – η Βρετανία θα δεχόταν τη μη επίτευξη συμφωνίας με σφιγμένα δόντια, επειδή ο Τζόνσον έχει δεχτεί τόσες επικρίσεις για τη διαχείριση της πανδημίας που δεν έχει περιθώριο να «απογοητεύσει τη χώρα» με το Brexit».

Αν και ο χρόνος είναι ελάχιστος, όπως εξηγεί, μια συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί ακόμη και την τελευταία στιγμή. αυτό δείχνει ότι η ανεπίσημη συνάντηση των εθνικών ηγετών στο Βερολίνο στις 16 Νοεμβρίου μπορεί να είναι η κρίσιμη στιγμή.

Ο Ίαν Ράιτ, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Τροφίμων και Ποτών, αναφέρει ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στις επιχειρήσεις, να καταστρέψει την επισιτιστική ασφάλεια και να αυξήσει δραματικά τις τιμές των προϊόντων για τους καταναλωτές.

«Η δήλωση του πρωθυπουργού δείχνει ότι οδηγούμαστε σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Οι κίνδυνοι ενός Brexit χωρίς συμφωνία για τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών της χώρας παραμένουν εξίσου σημαντικοί. Πρέπει οι ηγέτες και των δύο πλευρών να βρουν τρόπο να ξεπεράσουν το σημερινό αδιέξοδο, προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις», καταλήγει.

Στην αρχή της εβδομάδας, ο ΟΟΣΑ προειδοποιούσε ότι ένα άτακτο Brexit θα απειλούσε την οικονομική ανάκαμψη της Βρετανίας από την πανδημία.

Ο οργανισμός, που εκπροσωπεί περισσότερες από 30 από τις πλέον ανεπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, προβλέπει ότι η αποτυχία σύναψης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου πριν την αποχώρηση της Βρετανίας στα τέλη Δεκεμβρίου, θα μπορούσε να κάνει την οικονομία να κινηθεί σε 6,5% χαμηλότερα επίπεδα για τα επόμενα χρόνια, από ό,τι σε περίπτωση που κατόρθωνε να διατηρήσει την ίδια εμπορική σχέση με την Ευρώπη.

Προειδοποιώντας ότι οι επιχειρήσεις δεν είναι προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους αναταραχή μετά από περισσότερους από έξι μήνες διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης, ο ΟΟΣΑ σημείωσε ότι η άτακτη αποχώρηση θα είχε τις εντονότερες επιπτώσεις για τον κατασκευαστικό τομέα, τη βρετανική αυτοκινητοβιομηχανία και τους παραγωγούς τροφίμων και υφασμάτων, που θα δουν την πτώση των εξαγωγών τους να ξεπερνά το 30%.

Η Σουσάνα Στρίτερ, έμπειρη αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στην Hargreaves Lansdown εξηγεί: «Με την οικονομία να υποφέρει ακόμη υπό το βάρος του κοροναϊού, η προοπτική μιας δυνητικά χαώδους εξόδου από την ΕΕ δεν θα γίνει εύκολα αποδεκτή από τις πληττόμενες επιχειρήσεις».

Πηγή: www.theguardian.com

© Πηγή: In.gr