Ξεπέρασαν τα 5 δισ. ευρώ οι τουριστικές επενδύσεις στην Ελλάδα μέσα στο 2023 και ήταν σχεδόν διπλάσιες έναντι του 2019. «Η συνέχιση, ωστόσο, αυτή της θετικής τάσης, θα εξαρτηθεί από σειρά παραγόντων που επηρεάζουν άμεσα την ελκυστικότητα και ανταγωνιστικότητα των τουριστικών επενδύσεων», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Παράσχης, στην προχθεσινή 32η τακτική γενική συνέλευση του Συνδέσμου.
«Βρισκόμαστε σε διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας» λέει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ
Ο κ. Παράσχης ανέφερε ότι γίνονται συζητήσεις για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ή άλλων επιβαρύνσεων στα ξενοδοχεία, εκφράζοντας την πλήρη αντίθεση του ΣΕΤΕ.
«Από τη στιγμή που θα υπάρχει δημοσιονομικό περιθώριο, οι πρώτες μειώσεις φόρων που θέλουμε να κάνουμε αφορούν στις εργοδοτικές εισφορές», σημείωσε, μιλώντας στην γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Οπως ανέφερε, η κυβέρνηση έχει προτάξει ως προμετωπίδα για την οικονομική της πολιτική τη δεύτερη τετραετία την αύξηση των μισθών.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το 2023 ως χρόνια ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Επεσήμανε ότι η αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος είναι στοίχημα διαρκείας για την κυβέρνηση. Για τη βραχυχρόνια μίσθωση ανέφερε ότι η κυβέρνηση μελετά το ζήτημα.
«Τις προδιαγραφές που πρέπει τα σπίτια αυτά να έχουν, αλλά και ενδεχομένως κάποιους επιπρόσθετους περιορισμούς που ίσως πρέπει να μπουν».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, στην ομιλία του που είχε προηγηθεί, ανέφερε ότι «πέραν του τέλους για την ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση, πρόσφατα ξεκίνησαν συζητήσεις από εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης για αύξηση του τέλους παρεπιδημούντων ή άλλων επιβαρύνσεων επί του τζίρου των ξενοδοχείων, με τη δικαιολογία της επιβάρυνσης των προορισμών από τον τουρισμό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παράσχης και πρόσθεσε:
«Είναι προφανές ότι για την αδυναμία των υποδομών και την έλλειψη ουσιαστικής διαχείρισης των προορισμών, είναι εκτός λογικής να επιβαρυνθεί και πάλι μία και μόνο οικονομική δραστηριότητα, της οποίας μάλιστα τα οφέλη διαχέονται σε όλη την οικονομία και κοινωνία».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, «θέση του Συνδέσμου είναι ότι οι φόροι και τα τέλη από τον τουρισμό πρέπει να κατευθύνονται σε δράσεις που έχουν σχέση με τον τουρισμό, για τη βελτίωση της λειτουργίας και της ζωής κατοίκων και επισκεπτών των περιοχών από τις οποίες εισπράττονται».
Ο κ. Παράσχης εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία «για θετικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και το 2024», υπογραμμίζοντας ότι η αναπτυξιακή δυναμική του ισχυρού brand Ελλάδα, που χτίστηκε τα τελευταία χρόνια, δείχνει σημαντική ανθεκτικότητα.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία που προοιωνίζουν θετικές επιδόσεις στον τουρισμό και φέτος, ανέφερε:
- Οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023, παρουσιάζουν αύξηση 12,4% στο πεντάμηνο (+16,4% στο ΔΑΑ και +9,5% στα περιφερειακά αεροδρόμια).
- Ο προγραμματισμός των αεροπορικών θέσεων εμφανίζεται αυξημένος κατά +8,2% για το σύνολο του έτους.
- Ο οδικός τουρισμός στο πρώτο πεντάμηνο εμφανίζει αύξηση περίπου 11%.
- Η μέση κατά κεφαλήν δαπάνη (ΜΚΔ) στο α’ τρίμηνο αυξήθηκε κατά 3%.
Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ αποκάλυψε ότι «βρισκόμαστε σε διάλογο με τα αρμόδια υπουργεία αναφορικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας», εστιάζοντας στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και την άμβλυνση της εποχικότητας με προγράμματα προσέλκυσης, κατάρτισης και συνεχούς βελτίωσης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού.
Επιπλέον, επισήμανε, ότι θα πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό το θεσμοθετημένο πλαίσιο των μετακλήσεων προσωπικού από ξένες χώρες «ώστε να ανταποκριθούμε στις νέες απαιτήσεις στον χώρο της εργασίας και στις διεθνείς τάσεις που διαμορφώθηκαν μετά την πανδημία».