Στον «πάγο» η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Δημοσιεύτηκε στις 01/02/2023 17:41

Στον «πάγο» η έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες

Δόθηκε το σήμα επί της αρχής για τη φυγή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες, όμως επί της ουσίας η διαδικασία θα ξεκινήσει μετά τις εκλογές.

Η αναμενόμενη επενδυτική βαθμίδα και οι κάλπες της άνοιξης, σύμφωνα με πληροφορίες, πατούν τον διακόπτη της αναμονής για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από τα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα και το σχέδιο θα τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι και έπειτα.

Τα εμπλεκόμενα μέρη, δηλαδή τράπεζες και ηγεσία του ΤΧΣ, επιδιώκουν με αυτή την παύση να πέσει η σκόνη από το εκλογικό κλίμα. Διότι οι κάλπες θα αποτελέσουν τους παράγοντες για την αποτίμηση των ποσοστών προς πώληση από τους εν δυνάμει επενδυτές.

Εξάλλου, ακόμα εκκρεμεί η απόφαση του υπουργού Οικονομικών να επιλέξει τον σύμβουλο διάθεσης μεταξύ των τριών που είχε προτείνει το ΤΧΣ, δηλαδή μεταξύ JP Morgan, Goldman Sachs και Bank of America. Ο οίκος Rothschild έχει επιλεγεί ως σύμβουλος αποεπένδυσης.

Η Attica Bank
Η μόνη περίπτωση που φαίνεται ότι θα προχωρήσει, και μάλιστα μέχρι τον Μάρτιο, ανεξαρτήτως ημερομηνίας εκλογών, είναι η αύξηση κεφαλαίου της Attica Bank κατά 473 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΤΜΕΔΕ απομακρύνεται από το σχήμα της Ellington και στο εξής θα προχωρήσει με τη Thrivest Holdings, συμφερόντων των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου, Γ. Καϋμενάκη και Α. Εξάρχου. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψη του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εποπτείας της ΕΚΤ (SSM), Ανδρέα Ενρια, υπήρξε η δέσμευση από την πλευρά της τράπεζας και συνεννόηση με την ΤτΕ για ολοκλήρωση του σχεδίου μέχρι τον Μάρτιο.

Οι δύο τράπεζες, όπου το ΤΧΣ συμμετέχει με μικρότερα ποσοστά, φαίνεται ότι θα επανεξετάσουν τις κινήσεις τους με τους μετόχους τους μετά τις εκλογές, ενώ στις άλλες δύο συστημικές που έχουν δεχθεί προτάσεις από ιδιωτικά και κρατικά κεφάλαια οι διαδικασίες έχουν παγώσει. Στη μία περίπτωση, ύστερα από την επιστολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν υπήρξε δέσμευση για συμμετοχή σε διαγωνιστική διαδικασία. Στην άλλη, η ελληνική τράπεζα αναζητά σύμβουλο προκειμένου να αξιολογεί και να αποτιμά προσφορές που δέχεται.

Το σκεπτικό

Τα ψιλά γράμματα της στρατηγικής εξόδου του ΤΧΣ φωτογραφίζουν το σκεπτικό της αναμονής καθώς, μεταξύ άλλων, πριν από την έναρξη μιας συναλλαγής μέσω κεφαλαιαγοράς το Ταμείο θα αξιολογήσει εάν οι γενικές συνθήκες επιτρέπουν μία τέτοια κίνηση. Οι εκλογές μπορεί να έχουν επίδραση στην αποτίμηση των τραπεζών από την αγορά, όπως επίσης να καταγραφεί μεταβλητότητα των τιμών των μετοχών.

Στα κριτήρια, όπως αναφέρει η 11σέλιδη έκθεση του ΤΧΣ, συγκαταλέγονται:

– Δεν έχουν συμβεί ή δεν αναμένονται σημαντικά γεγονότα ή εξελίξεις που ενδέχεται να έχουν σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο η αγορά αποτιμά τις τράπεζες.

– Η μεταβλητότητα των τιμών των μετοχών δεν υποδηλώνει ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας της αγοράς.

– Δεν υπάρχει σημαντική επιδείνωση του όγκου συναλλαγών για τις τράπεζες ή γενικότερα στις αγορές ελληνικών αξιών (μετοχών και ομολόγων).

Σχετικά με τις αυτόκλητες προσφορές, το ΤΧΣ μπορεί να εξετάσει εκείνες που αφορούν μερίδια που υπερβαίνουν το 5% των υφιστάμενων μετοχών μιας δεδομένης τράπεζας ή σε σχέση με τις πλήρεις συμμετοχές του σε μια δεδομένη τράπεζα εάν κατέχει λιγότερο από το 5% των μετοχών σε κυκλοφορία.

Η διάθεση των συμμετοχών στις τέσσερις συστημικές τράπεζες (40,3% στην Εθνική Τράπεζα, 27% στην Τράπεζα Πειραιώς, 9% στην Αlpha Bank και 1,4% στη Εurobank) μπορεί να γίνει με διάφορα εργαλεία. Οι βασικές κατηγορίες είναι δύο:

– Οι ιδιωτικές συναλλαγές, οι οποίες απορρέουν από πρωτοβουλία του Ταμείου ή των ενδιαφερόμενων επενδυτών και περιλαμβάνουν ανταγωνιστική διαδικασία.

– Οι συναλλαγές μέσω κεφαλαιαγοράς, που αφορούν τη διάθεση των μετοχών μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών με επιλογή ανάμεσα σε τρεις διαφορετικές δομές συναλλαγών (Accelerated Bookbuild, Fully Marketed Offering και Trading Plan/Dribble Out).

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook