Στον «αέρα» οι τριετίες – Τα απόνερα από την αναθεώρηση της ανεργίας [πίνακας]

Δημοσιεύτηκε στις 01/03/2024 19:22

Στον «αέρα» οι τριετίες – Τα απόνερα από την αναθεώρηση της ανεργίας [πίνακας]

«Νάρκη» στην αύξηση των τριετιών που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση βάζει η αναθεώρηση προς τα πάνω των δεικτών της ανεργίας.

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των προηγούμενων εκτιμήσεων της για την πορεία της ανεργίας, επαναφέροντας σε διψήφιο ποσοστό τον δείκτη για τους τελευταίους τρεις μήνες (Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος 2023), από μονοψήφιο που ήταν προηγουμένως.

Το αποτέλεσμα είναι η κυβερνητική δέσμευση για το ξεπάγωμα των τριετιών με την υποχώρηση του ποσοστού ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό να τίθεται εν αμφιβόλω.

Χαρακτηριστικά, η ΕΛΣΤΑΤ αναφέρει ότι «Οι μηνιαίες εκτιμήσεις για τον αριθμό των απασχολούμενων, των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας μπορεί να αναθεωρηθούν κατά τους επόμενους μήνες λόγω της ενσωμάτωσης νέων δεδομένων στον υπολογισμό της εποχικά διορθωμένης χρονοσειράς, της συμπερίληψης στον υπολογισμό της χρονοσειράς των πλέον πρόσφατων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της Έρευνας Εργατικού Δυναμικού και της αναθεώρησης του μοντέλου εποχικής διόρθωσης με τα πλήρη ετήσια δεδομένα της έρευνας».

Έτσι, οι εκτιμήσεις του ποσοστού ανεργίας για την περίοδο Νοεμβρίου 2022 – Δεκεμβρίου 2023 αναθεωρούνται (σε σχέση με τις αντίστοιχες εκτιμήσεις της προηγούμενης Ανακοίνωσης) ως εξής:

Η επίμαχη τροπολογία

Όπως προβλέπει τροπολογία που έχει κατατεθεί στη Βουλή για να επανέλθουν οι τριετίες θα πρέπει η ανεργία να «πέσει» κάτω από το 10%.

Δείτε ΕΔΩ την τροπολογία

Ουσιαστικά δηλαδή, το ξεπάγωμα των τριετιών είναι ένα «στοίχημα» το οποίο για να κερδηθεί θα πρέπει το ποσοστό ανεργίας να είναι μονοψήφιο.

Η πλειονότητα των εργαζομένων που μπήκε στην αγορά εργασίας μετά το 2012 άρχισε από τον Ιανουάριο του 2024 να «χτίζει» τα έτη που απαιτούνται για τη συμπλήρωση της πρώτης τριετίας, δηλαδή θα δει αύξηση των αποδοχών από το 2027. Αν την 1η Ιανουαρίου 2027 η ανεργία είναι άνω του 10%, θα ανασταλεί η ισχύς των διατάξεων και θα παραμείνουν «παγωμένες» οι τριετίες μέχρι να πέσει το ποσοστό.

Ο κατώτατος μισθός

Στις 22 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί η αύξηση του κατώτατου μισθού για να ισχύσει από την 1η Απριλίου.

Το κυβερνητικό σενάριο περιλαμβάνει αύξηση 40 ευρώ έως 50 ευρώ το οποίο εφόσον υλοποιηθεί θα διαμορφώσει τον κατώτατο μισθό στα 820 έως 830 ευρώ, από 780 που είναι σήμερα.

Τα τελευταία χρόνια οι κατώτατες αμοιβές αυξήθηκαν κατά 20% από το 650 ευρώ το 2019 σε 780 το 2023, ενώ η κυβερνητική δέσμευση προβλέπει να φθάσει τα 950 ευρώ το 2027.

Η κυβέρνηση, δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά της», ωστόσο τόσο ο Πρωθυπουργός κ. Κ. Μητσοτάκης, όσο και ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Κ. Χατζηδάκης, έχουν δηλώσει ότι ο νέος μισθός θα έχει ως πρώτο νούμερο το οκτώ, δηλαδή θα είναι πάνω από 800 ευρώ.

Μεσούσης της διαδικασίας θέσπισης του νέου κατώτατου μισθού διαπιστώνει κανείς ότι τις θέσεις εργοδοτών και εργαζομένων χωρίζει ένα «αβυσσαλέο χάσμα», δώδεκα ποσοστιαίων και πλέον μονάδων.

Σύμφωνα με τις προτάσεις που υπέβαλαν οι κοινωνικοί εταίροι οι διαφορές είναι δυσθεώρητες. Οι εργοδοτικοί φορείς προτείνουν αυξήσεις από 3,5% (ΕΣΕΕ) έως 5% (ΣΕΤΕ), δηλαδή νέο κατώτατο μισθό 807,3 ευρώ έως 819 ευρώ. Οι εργοδότες επιμένουν ότι η αύξηση θα πρέπει να κινηθεί χαμηλά με γνώμονα το ύψος του πληθωρισμού του 2023, που ήταν γύρω στο 3,5%. Συγκρατημένη είναι και η πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος η οποία κυμαίνεται γύρω από το 4%.

Στην αντίπερα όχθη η ΓΣΕΕ προτείνει αύξηση περίπου 16,4%, δηλαδή αύξηση 128 ευρώ και διαμόρφωση του νέου κατώτατου μισθού στα 908 ευρώ.

Πηγή: ot.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook