Στο μικροσκόπιο των θεσμών ο νέος νόμος Κατσέλη

Δημοσιεύτηκε στις 07/05/2019 23:20

Στο μικροσκόπιο των θεσμών ο νέος νόμος Κατσέλη

Κρίσιμο αναμένεται το ραντεβού των τραπεζιτών με τους θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Κρίσιμο αναμένεται το ραντεβού των τραπεζιτών με τους θεσμούς για τα «κόκκινα» δάνεια και την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Έτσι, την ερχόμενη Τρίτη 7 Μαΐου οι τραπεζίτες θα έχουν την πρώτη συνάντηση με τους θεσμούς, μετά και την ψήφιση και τυπική έναρξη ισχύος του νέου καθεστώτος για την προστασία της κύριας κατοικίας.

Παρά το γεγονός ότι κατόπιν ψηφίστηκε ο νόμος 4605/2019 παραμένουν οι επιφυλάξεις των θεσμών για το πώς θα λειτουργήσει αποτελεσματικά, ενώ επίκειται και η πλήρης αναμόρφωση του παλαιού νόμου Κατσέλη προκειμένου να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο πτωχευτικό δίκαιο ιδιωτών.

Οι θεσμοί ζητούν από τις τράπεζες χρονοδιαγράμματα αλλά και μετρήσιμα αποτελέσματα από την θετική επίπτωση που θα έχει στους ισολογισμούς τους η εφαρμογή του νέου πλαισίου.

«Αγκάθι» η πλατφόρμα

Η επιλεξιμότητα των οφειλετών που θα λάβουν προστασία της πρώτης κατοικίας και ευνοϊκή ρύθμιση της οφειλής τους, θα κρίνεται από την ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Η πλατφόρμα είναι έτοιμη, δεδομένου ότι έχει λειτουργήσει πλήρως για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, αλλά οι πλήρεις διασυνδέσεις και οι αυτοματισμοί των αιτήσεων για την υλοποίηση του νόμου 4605/2019 θα προκύψουν στα τέλη Ιουνίου.

Στην πράξη ο νέος νόμος που ξεκίνησε να ισχύει από τις 30 Απριλίου, θα λειτουργήσει από τις αρχές Ιουλίου, όταν θα υπάρχει η δυνατότητα της αυτοματοποιημένης διαδικασίας. Μέσω αυτής, όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά θα ανακτώνται αυτόματα και ο δανειολήπτης θα πρέπει να προσκομίζει μόνο το πιστοποιητικό βαρών από το υποθηκοφυλακείο.

Υπενθυμίζεται ότι με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας, ο οφειλέτης που θα κριθεί επιλέξιμος θα μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του με «κούρεμα» του ποσού που υπερβαίνει το 120% της εμπορικής αξίας του ακινήτου, σε ισόποσες τοκοχρεωλυτικές δόσεις με επιτόκιο Euribor τριμήνου + 2% και με διάρκεια αποπληρωμής έως 25 έτη. Στη μηνιαία δόση που θα προκύπτει, το Δημόσιο θα συνεισφέρει ποσοστό από 20% έως 50%.

in.gr