Στις 79.500 ευρώ η μέση τιμή της α’ κατοικίας που έχει ενταχθεί σε ρυθμίσεις
Τα 54,1 εκατ. ευρώ φτάνουν οι δανειακές απαιτήσεις με υποθήκη ή προσημείωση στην κύρια κατοικία που ρυθμίστηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την προστασία της πρώτης κατοικίας έως τις 15 Μαΐου, ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών, ύψους 9,8 εκατ. ευρώ και έχει εγκριθεί Κρατική Επιδότηση, μέχρι τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ.
Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που της Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους σύμφωνα με τα οποία από τα αιτήματα που υποβλήθηκαν και τις ρυθμίσεις που έγιναν μέχρι την περασμένη εβδομάδα η μέση αξία της κύριας κατοικίας που προστατεύεται ανέρχεται στις 79.500 ευρώ, ενώ στις 49.600 ευρώ είναι το μέσο ποσό ρύθμισης δανείου. Επιπλέον το μέσο ποσοστό Κρατικής Επιδότησης φτάνει το 37,8 % της μηνιαίας δόσης δανείου, ενώ το μέσο ποσοστό διαγραφής οφειλών ανέρχεται στο 15,3 % των δανειακών απαιτήσεων που ρυθμίστηκαν.
Συνολικά στην πλατφόρμα έχουν υποβληθεί 4.058 αιτήσεις από τους πολίτες και έχουν διαβιβαστεί στις τράπεζες και στους διαχειριστές δανείων. Οι 295 νέοι χρήστες υπέβαλαν αίτηση τις τελευταίες δύο εβδομάδες ενώ 1.172 νέοι χρήστες υπέβαλαν αίτηση από 13.03.2020, ημερομηνία κατά την οποία ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα λόγω του κοροναϊού. Επίσης 2.690 χρήστες υπέβαλαν αίτηση από το τέλος του 2019 έως σήμερα και συνολικά 1.148 προτάσεις ρύθμισης έχουν ήδη αποδεχθεί οι δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των 749 υπολοίπων.
Έρχονται νέες ρυθμίσεις για δανειολήπτες
Την ίδια ώρα νέο πρόγραμμα υποστήριξης δανειοληπτών που θα αφορά και τους συνεπείς , στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κοροναϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία ,ετοιμάζεται να φέρει το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση.
Με το πρόγραμμα αυτό ενισχύονται οι δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία, ενώ παράλληλα θα υποστηρίζεται και το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν και έχουν «κόκκινο» δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018.Το νέο πλαίσιο θα προβλέπει διατάξεις οι οποίες θα κλείνουν τα παραθυράκια για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και θα περιορίζουν τον κίνδυνο δημιουργίας μιας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων.
Όπως ανακοίνωσε χθες η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών μετά από συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, ισχύει ήδη η διευκόλυνση των συνεπών επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία έχει επηρεαστεί από την υγειονομική κρίση, μέσω της μετάθεσης της καταβολής μέρους ή και του συνόλου των δόσεων του κεφαλαίου (χρεολύσια) των δανείων τους για χρονική περίοδο τουλάχιστον έξι μηνών ενώ μέχρι το τέλος Μαρτίου είχαν ρυθμιστεί μέσω των διαθέσιμων εργαλείων, περίπου 200.000 δάνεια.
Επιπλέον το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται και πλαίσιο για τη ρύθμιση χρεών, και το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα και θα περιλαμβάνει και τη δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών και παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες με τη δυνατότητα πτώχευσης καθώς και πρόνοιες για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες.