Το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο σήμερα στην Ελλάδα βρίσκεται στην Κατούνα και είναι «λαϊκής βάσης», με τη συμμετοχή 500 οικογενειών απ’ την Αιτωλοακαρνανία.
Ο Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ και οι Ενεργειακές Κοινότητες ενημερώνουν ότι οι εργασίες κατασκευής των φωτοβολταϊκών έργων στην Κοιλάδα του Ηλίου, στην Κατούνα, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί.
Απομένουν κάποιες μικρές συμπληρωματικές εργασίες, που και αυτές θα τελειώσουν το επόμενο διάστημα. Και μέχρι τα τέλη του έτους θα γίνει η σύνδεση με το δίκτυο, για να τεθεί σε λειτουργία και να αρχίσει να αποδίδει το σημαντικότερο ίσως «κοινωνικό έργο» στη σύγχρονη Αιτωλοακαρνανία.
Υπενθυμίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου ομαδοποίησε τα επί μέρους έργα και ανέλαβε η ίδια να κατασκευάσει τον υποσταθμό, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ενταχθούν στο σχεδιασμό και να επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια, κάτι που πρακτικά θα ήταν αδύνατο αν το επιχειρούσαν μεμονωμένα, λόγω κορεσμού του δικτύου, όπως άλλωστε έχει στην πράξη αποδειχθεί από τις απορριπτικές απαντήσεις του ΔΕΔΔΗΕ σε μεμονωμένους παραγωγούς.
Δεν είναι τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι ως παράδειγμα καλής πρακτικής, το μοντέλο που ακολούθησε η Ένωση Αγρινίου υιοθετήθηκε απ’ την πολιτεία, θεσμοθετήθηκε και ενσωματώθηκε στο ισχύον σήμερα νομικό πλαίσιο και αποτελεί το πρότυπο για ανάλογες επενδύσεις σε όλη τη χώρα.
Αυτή η στρατηγική επιλογή, υιοθετήθηκε ύστερα από πολύ μεγάλη προσπάθεια και πολύμηνη διαβούλευση με τα συναρμόδια υπουργεία.
Σήμερα, αποτελεί τον οδηγό για ολόκληρη την Ελλάδα.
Τονίζουμε ότι η Ένωση Αγρινίου, παρά το γεγονός ότι είχε προτεραιότητα στο δίκτυο, κατασκευάζοντας και παραχωρώντας τον δικό της υποσταθμό, δεν επιβαρύνει ούτε με μισό κιλοβάτ το υπάρχον ηλεκτρικό δίκτυο.
Σημειώνουμε ότι η συνολική επένδυση είναι της τάξης των 90 εκατ. ευρώ, σε αυτή μετέχουν περί τις 500 οικογένειες Αιτωλοακαρνάνων και το ετήσιο όφελος υπολογίζεται σε περίπου 14 εκατ. ευρώ, ποσό που θα ενισχύει κατ’ έτος την τοπική οικονομία.
Η επίσκεψη της GreenPeace
Την Κοιλάδα του Ηλίου επισκέφθηκε χθες κλιμάκιο της GreenPeace αποτελούμενη απ’ τους Ignacio Navarro (Genervest EU business Lead / Greenpeace Greece energy adnisior) και Phillip Stovold (Genervest Magagning Director), τους οποίους συνόδευε η υπεύθυνη επικοινωνίας του ελληνικού γραφείου Μάρθα Δάτσινου και ο υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τάκης Γρηγορίου.
Τα στελέχη της GreenPeace είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν διεξοδικά τόσο για το συγκεκριμένο έργο όσο και για τις υπόλοιπες δράσεις του Α. Σ. ΕΝΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ, να γνωρίσουν τις Ενεργειακές Κοινότητες, να ενημερωθούν επίσης διεξοδικά για τα αιολικά έργα.
Σκοπός της επίσκεψης ήταν η διάδοση της πρακτικής των Ενεργειακών Κοινοτήτων, ώστε η μετάβαση να αφορά όσο το δυνατών περισσότερους πολίτες και να επιτευχθεί η «ενεργειακή δημοκρατία» στη χώρα, όπως ακριβώς το έχει κάνει η Ένωση Αγρινίου, η οποία και είναι το πρότυπο πανελλαδικά.
Πριν την επίσκεψη στην Κοιλάδα του Ηλίου, ο κ. Γρηγορίου βρέθηκε στο studio του ραδιοφωνικού σταθμού Antenna Star Radio FM 103.5, όπου και παραχώρησε συνέντευξη, απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεων του Φώτη Μπερίκου σχετικά με την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή μετάβαση.
Ο κ. Γρηγορίου εστίασε στις Ενεργειακές Κοινότητες και στην Κοινωνικά Δίκαιη Ενεργειακή Μετάβαση, μη παραλείποντας να επισημάνει τη σημασία των έργων Α.Π.Ε. στον περιορισμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, αλλά και στη συμβολή που δύνανται να έχουν τα έργα στην εξάλειψη της ενεργειακής φτώχειας και μέσω της «Ενεργειακής Δημοκρατίας», της συμμετοχής δηλαδή της ίδιας της κοινωνίας, και δη των φτωχότερων στρωμάτων, σε αυτά.
Χαρακτήρισε «πρότυπο» και «παράδειγμα που έρχεται απ’ το μέλλον» την Ένωση Αγρινίου και το τι έχει πετύχει μέχρι σήμερα, σημειώνοντας ότι βρίσκεται στο Αγρίνιο ακριβώς για να πάρει αυτό το καλό παράδειγμα και να το μεταφέρει στην υπόλοιπη χώρα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, η ενεργειακή μετάβαση ούτω ή άλλως θα γίνει, αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι το πότε και κυρίως το πώς, το αν δηλαδή η κοινωνία θα γίνει συμμέτοχος ή αν θα παραμείνει παθητικός δέκτης.