Στεγαστική κρίση: Εφιάλτης για τα νοικοκυριά η πρόσβαση στη στέγη – Στα ύψη οι τιμές των ενοικίων
Η στεγαστική κρίση είναι εδώ και αποτελεί εφιάλτη για την πλειοψηφία των εργαζομένων στην Ελλάδα και όχι μόνο, πλήττοντας τα χαμηλότερα εισοδήματα και ακόμα περισσότερο τους ενοικιαστές, το ποσοστό των οποίων αυξάνεται σταδιακά, λόγω της επισφάλειας της δεκαπενταετούς κρίσης.
Το δικαίωμα στη στέγη έχει συνθλιβεί στις συμπληγάδες της αγοράς που έχει μετατρέψει ένα βασικό δικαίωμα σε εμπόρευμα, με τα κυβερνητικά μέτρα που ανακοινώθηκαν στο… και 5 να μην αναχαιτίζουν το δυσβάσταχτο κόστος της στέγασης.
Οι νέοι συγκαταλέγονται στο πληθυσμιακό φάσμα που επηρεάζεται περισσότερο από τη στεγαστική κρίση
Οσες οικογένειες έχουν ιδιόκτητα σπίτια που απέκτησαν με δάνειο, παλεύουν να τα σώσουν από τις τράπεζες και τα funds, όσες νοικιάζουν δίνουν μάχη να καταφέρουν να ανταποκριθούν στο κόστος ενοικίου και όλοι ανεξαιρέτως, με τους μισθούς καθηλωμένους, προσπαθούν να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσης με τις τιμές σε ρεύμα και είδη πρώτης ανάγκης να έχουν εκτιναχθεί.
«Οι τιμές είναι στον Θεό»
«Οι τιμές είναι στον Θεό. Είτε είσαι φοιτητής είτε δάσκαλος και να θες να πας κάπου να σπουδάσεις ή για μία θέση δεν βρίσκεις να μείνεις και αν βρεις θα είναι το τεράστιο το ενοίκιο. Δεν μπορείς να παίρνεις 1.000 ευρώ και να δίνεις 600 για το σπίτι», σημείωσε μιλώντας στο MEGA, o φοροτεχνικός Αντώνης Μουζάκης.
Οι νέοι συγκαταλέγονται στο πληθυσμιακό φάσμα που επηρεάζεται περισσότερο από τη στεγαστική κρίση.
Με την Ελλάδα να διαθέτει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φοιτητικού πληθυσμού σε σχέση με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με την Eurostat, το οξύ πρόβλημα της στέγασης των σπουδαστών συνεχίζει να παραμένει άλυτο, επιβαρύνοντας τους ισχνούς οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
Η γενικότερη αύξηση στα ενοίκια, η οποία όπως έχει γράψει το in, ξεπερνά το 50% την τελευταία πενταετία, η έλλειψη μικρών σπιτιών (25-50 τ.μ.), η εκτίναξη των βραχυχρόνιων μισθώσεων και οι ελάχιστες προσφερόμενες θέσεις στις φοιτητικές εστίες των κρατικών πανεπιστημίων που καλύπτουν λιγότερο από 5% των φοιτητών, αποτελούν τους βασικούς παράγοντες της δύσκολης εξίσωσης.
Το υψηλότερο κόστος στέγασης
Η Ελλάδα είναι σταθερά η χώρα με το υψηλότερο κόστος στέγασης σε σχέση με το διαθέσιμο εισόδημα στην Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, για το 2023, το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 35%, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με το 2022.
Για τους ενοικιαστές τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Τα ποσοστά υπερβολικής στεγαστικής επιβάρυνσης – δηλαδή όσων ξοδεύουν πάνω από το 40% του εισοδήματός τους για στέγαση, αγγίζουν το 40,5% για όσους νοικιάζουν σπίτι. Για όσους μένουν σε ιδιόκτητη κατοικία, το ποσοστό υπερβολικής στεγαστικής επιβάρυνσης είναι 22,3%.
Μεταξύ του 2010 και του 2022, οι τιμές των ακινήτων σε όλο το μπλοκ των 27 κρατών μελών της ΕΕ εκτινάχθηκαν κατά 47%, σύμφωνα με έκθεση της Eurostat για το 2023. Σε ορισμένες χώρες, μάλιστα, σχεδόν τριπλασιάστηκαν: Η Εσθονία κατέγραψε αύξηση 192%. Μόνο σε δύο κράτη μέλη, την Ιταλία και την Κύπρο, μειώθηκαν οι τιμές.
Τα ενοίκια, εν τω μεταξύ, αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 18% κατά την ίδια περίοδο, σημειώνοντας αύξηση σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ εκτός από την Ελλάδα (όπου αυξήθηκαν κατά 37% από το 2018).
Οι κυβερνητικές εξαγγελίες
Η κυβέρνηση εξήγγειλε μεταξύ άλλων ότι όποιος ιδιοκτήτης επιστρέψει από τη βραχυχρόνια στην μακροχρόνια μίσθωση, θα έχει μηδενικό φόρο εισοδήματος για τα ενοίκια που εισπράττει. Απαλλαγή από τον φόρο ενοικίου για 3 χρόνια, θα έχουν και οι ιδιοκτήτες που νοικιάζουν κλειστά ακίνητα.
Παράλληλα, στις πρωθυπουργικές εξαγγελίες συγκαταλέχθηκε:
- η απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων στα τρία κεντρικά διαμερίσματα της Αθήνας
- η έναρξη του Προγράμματος «Σπίτι Μου» ΙΙ, ύψους 2 δισ. με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία πάνω από 15.000 νέοι ή νέα ζευγάρια ηλικίας έως και 50 ετών, με επιτόκιο μισό από το εμπορικό
- Πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων για δάνεια έως 20.000 ευρώ με μηδενικό επιτόκιο και στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση χιλιάδων παλαιών κατοικιών.
Η ΕΛΣΤΑΤ
Λίγο μετά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ πάντως, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ήρθε με νέα στοιχεία να υπογραμμίσει το μέγεθος του προβλήματος, καθώς και την ανάγκη να ληφθούν μέτρα άμεσης απόδοσης.
Σύμφωνα με τα δεδομένα, στην αύξηση 0,3% που κατέγραψε ο πληθωρισμός μέσα σε έναν μήνα (Ιούλιος- Αύγουστος 2024: Από 2,7% σε 3%), συνέβαλλαν τα μέγιστα οι μεταβολές στη Στέγαση. Οι τιμές στην ομάδα αυτή αυξήθηκαν κατά 5,5% κυρίως λόγω αύξησης των τιμών στα ενοίκια κατοικιών, τον ηλεκτρισμό και το φυσικό αέριο.