Σταϊκούρας : Στόχος μας οι διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης

Δημοσιεύτηκε στις 29/01/2020 14:32

Σταϊκούρας : Στόχος μας οι διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης

Με ειδική αναφορά στη σθεναρή, όπως είπε, στάση της Γαλλίας στα θέματα που απασχολούν την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στις γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί, και για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του, άρχισε την ομιλία του στο Ελληνογαλλικό Φόρουμ που διοργάνωσε το Ελληνογαλλικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο σήμερα στο Παρίσι, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

«Το «Ελλάς- Γαλλία- Συμμαχία», ένα από τα πλέον οικεία για την ελληνική κοινωνία συνθήματα, που ακούγεται μέχρι και σήμερα, προέρχεται από την πολιτική και διπλωματική υποστήριξη της Γαλλίας κατά την επάνοδο της Δημοκρατίας στη χώρα μας, το 1974. Αυτή η στήριξη της Γαλλίας προς την Ελλάδα αποδείχθηκε ιδιαιτέρως σημαντική κατά την πρόσφατη περίοδο της μεγάλης παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Η Γαλλία, δείχνοντας την αλληλεγγύη της, συνέδραμε να συγκλίνουν απόψεις, να αρθούν αδιέξοδα και να βρεθούν λύσεις, για την ομαλή και δημιουργική πορεία της Ελλάδας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ευρωζώνης. Ενώ πολλές εταιρείες γαλλικών συμφερόντων έμειναν στην Ελλάδα, και κάποιες άλλες ίδρυσαν θυγατρικές μεσούσης της κρίσης», επεσήμανε.

Ο υπουργός έκανε αναφορά στα ισχύοντα στην οικονομία στην Ελλάδα, λέγοντας πως «σήμερα υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι η οικονομία βρίσκεται σε φάση οριστικής εξόδου από την κρίση και ότι έχει μπει σε τροχιά ανάκαμψης».

Έθεσε δε τους στόχους της οικονομικής πολιτικής, αναφέροντας ότι «ως οικονομικό επιτελείο, για το επόμενο διάστημα επικεντρωνόμαστε στην επίτευξη υψηλής οικονομικής μεγέθυνσης, στα υγιή και πειθαρχημένα δημόσια οικονομικά, στην ακόμη μεγαλύτερη μείωση της φορολόγησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, στη μείωση της ανισοκατανομής και την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής, στην ενίσχυση της ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, στην ενίσχυση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, στη βελτίωση της δυνατότητας αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, στη δημιουργία πρόσθετου δημοσιονομικού χώρου, στην περαιτέρω ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με τους εταίρους».

Πρόσθεσε δε, πως «σημασία όμως δεν έχουν μόνο οι καλοί ρυθμοί ανάπτυξης, αλλά αυτοί να είναι και διατηρήσιμοι. Στοχεύουμε έτσι και σε ανασύνθεση των συστατικών του ΑΕΠ, δηλαδή την κατανάλωση, τις εξαγωγές, αλλά κυρίως τις επενδύσεις, ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της μεγέθυνσής του. Η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων συντελεστών παραγωγής και η αναπλήρωση του χαμένου αποθέματος κεφαλαίου, αποτελούν τα κλειδιά για τη μετάβαση της οικονομίας σε υψηλότερη καμπύλη παραγωγικών δυνατοτήτων. Η νέα πολιτική στόχευση είναι η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και με την αξιοποίηση όλων των συντελεστών παραγωγής, παραδοσιακών και νέων. Και η νέα ποσοτική στόχευση είναι οι επενδύσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ, να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια, το συντομότερο δυνατόν».

Σημειώνεται ότι, τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων χώρας μας και το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας υπέγραψαν, από κοινού, δήλωση προθέσεων, προσβλέποντας στην ενίσχυση της συνεργασίας στον οικονομικό τομέα. Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι «δηλώνεται έτσι η κοινή πρόθεση:

*Να εντατικοποιήσουμε τις επενδύσεις γαλλικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα.

*Να υποστηρίξουμε τις επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη Γαλλία.

*Να συνεχίσουμε και να διευρύνουμε το πεδίο της διμερούς τεχνικής συνεργασίας σε στρατηγικούς τομείς για την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα.

*Να υποστηρίξουμε την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

*Να διευκολύνουμε την επιλογή ελληνικών και γαλλικών εταιρειών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να συμμετέχουν στην ελληνογαλλική συνεργασία.

*Να αναπτύξουμε, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, μία διευρυμένη εταιρική σχέση έρευνας και ανάπτυξης, σε στρατηγικούς τομείς στις δύο χώρες μας.

*Να ενισχύσουμε την ελληνογαλλική συνεργασία στον τομέα του κλίματος και του περιβάλλοντος.

*Να αναπτύξουμε τη συνεργασία στον τομέα του τουρισμού.

*Να ενισχύσουμε τις κοινές θέσεις μας για τη μελλοντική Κοινή Γεωργική Πολιτική.

*Να εργαστούμε για τη δημιουργία, στην Ελλάδα, ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος για ψηφιακά επαγγέλματα και να υποστηρίξουμε τη δημιουργία τοπικών οικοσυστημάτων στους ψηφιακούς τομείς.

*Να ενισχύσουμε τη μεταφορά υπάρχουσας και την ανάπτυξη νέας τεχνογνωσίας στις περιοχές της πράσινης κατάρτισης προϋπολογισμού και της πράσινης χρηματοδότησης, προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων του Ευρωπαϊκού Πράσινου Συμφώνου.

*Να μεριμνήσουμε για την παρακολούθηση των δράσεων συνεργασίας που αναλαμβάνονται στο πλαίσιο της παρούσας δήλωσης, μέσω τακτικών συναντήσεων, με τη διατήρηση τακτικών επαφών μεταξύ των επιχειρηματικών κοινοτήτων».

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook