Σταϊκούρας : Αξιολογείται αν θα καταβληθεί ή όχι το δώρο Πάσχα
Ολα τα ενδεχόμενα εξετάζει η κυβέρνηση σχετικά με τη χορήγηση του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, η κυβέρνηση εξετάζει το εάν θα τους δοθεί ή όχι δώρο Πάσχα.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Σταϊκούρας είπε επίσης ότι είναι σε συνεχείς οι επαφές με το τραπεζικό σύστημα « ώστε μετά τα χρεολύσια σε ενήμερους επιχειρηματίες να προχωρήσουν σε ενέργειες και για τα φυσικά πρόσωπα»..
Ο υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε πως οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση θα εκδοθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτούν τα μέτρα που ανακοινώθηκαν χθες για την στήριξη των επιχειρήσεων», είπε. Αποσαφήνισε δε πως κάθε ευεργέτημα, όπως η αναστολή υποχρεώσεων, η μείωση ενοικίου ή η ενίσχυση της ρευστότητας, προϋποθέτει να μην γίνει καμία απόλυση, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει διάταξη από τον υπουργό Εργασίας για απαγόρευση απόλυσης εργαζομένου όπου έχει ανασταλεί λειτουργία επιχείρησης.
Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως υπάρχει μηχανισμός στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, που παρακολουθεί σε καθημερινή βάση τη μείωση του τζίρου, ώστε να λαμβάνονται αποφάσεις για μέτρα προστασίας των επιχειρήσεων. Ερωτηθείς εάν στα επικείμενα μέτρα στήριξης εξετάζεται και η αναστολή του Δώρου του Πάσχα ο υπουργός απάντησε : «Αξιολογείται». Άφησε λοιπόν ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό.
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τις τράπεζες ώστε να προχωρήσουν σε ενέργειες που θα διευκολύνουν και τα φυσικά πρόσωπα. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η όπια παρέμβαση δεν θα είναι οριζόντια. «Οριζόντια ρύθμιση για όλη την κοινωνία, θα σήμαινε επιστροφή στην κουλτούρα μη πληρωμών και οριζόντιας αθέτησης υποχρεώσεων», είπε σχετικά.
Αναφερόμενος τέλος στην απόφαση νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, για την αντιμετώπιση, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, των κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού, είπε πως αυτό ήταν «κάτι που επεδίωκε η χώρα από το 2015 και το πετύχαμε τώρα».
«Θα ενισχυθεί η ρευστότητα. Η μείωση του κόστους δανεισμού θα γίνει ορατή από σήμερα, παρά το γεγονός ότι είμαστε στο επίκεντρο μιας παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης», επεσήμανε και τόνισε πως αυτή είναι η δεύτερη απόφαση μετά το Eurogroup με την οποία φαίνεται ότι η Ελλάδα συμμετέχει ισότιμα στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.