Σπύρος Θεοδωρόπουλος – Βλέπει μεγάλες ανατιμήσεις από Ιανουάριο
Το Ταμείο Ανάκαμψης δεν μπορεί να λειτουργήσει στον ιδιωτικό τομέα σχολίασε ο κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος μιλώντας στο CEO Initiative 2021
Για έναν άγριο πληθωρισμό, ο οποίος στα τρόφιμα είναι πολύ υψηλός, έκανε λόγο ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματίες της χώρας, από το βήμα του Fortune CEO Initiative 2021, επισημαίνοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν ώστε να μη γίνει διαρθρωτικός και περάσει στους μισθούς, ωστόσο εκτίμησε πως δεν θα τα καταφέρουν.
«Οι αυξήσεις τιμών είναι τεράστιες. Δεν γίνεται οι επιχειρήσεις να μην ανεβάσουν τις τιμές τους 10%. Τον Γενάρη θα πάμε για ανατιμήσεις, οπότε θα αναγκαστούν οι επιχειρήσεις να το περάσουν και στους μισθούς. Θα ζήσουμε με πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια. Είναι μια καινούργια και απότομη οικονομική πραγματικότητα», τόνισε.
Έφερε ως παράδειγμα αυξήσεις τιμών 400% στα φυτικά λιπαρά, έως 60% στα υλικά συσκευασίας, 18% στη ζάχαρη, 15% στο κακάο και έως 60% στα δημητριακά.
Εξαγορές: Χρονιά ρεκόρ το 2021
Σχετικά με τους ξένους επενδυτές ο ίδιος σχολίασε ότι το 2021 πρέπει να είναι χρονιά-ρεκόρ για τις εξαγορές.
Όπως είπε, οι ξένοι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν consolidation και εξαγωγές, ενώ επεσήμανε τον ρόλο που θα κληθούν να παίξουν οι Έλληνες επιχειρηματίες, όταν τα funds αποεπενδύσουν μετά από μια πενταετία.
Μιλώντας για συνεργασίες, ο κ. Θεοδωρόπουλος σημείωσε ότι ο Έλληνας δεν έχει τη νοοτροπία του συνεταιρίζεσθαι και εξέφρασε αμφιβολίες για το αν θα προωθηθούν συγχωνεύσεις με τα κίνητρα που θεσμοθετούνται.
Ταυτόχρονα, χαρακτήρισε «extreme πράγματα» την απεργία στην εστίαση ενώ εξέφρασε ανησυχία και για την προσέγγιση του κράτους.
Υπερεκτιμάται το Ταμείο Ανάκαμψης
«Φοβάμαι ότι έχουμε ακουμπήσει πολλές από τις ελπίδες μας στο Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο θα απευθυνθεί σε μεγάλους οργανισμούς. Είδαμε ότι τα πρώτα έργα που εντάχθηκαν είναι έργα υποδομών. Το Ταμείο Ανάπτυξης δεν μπορεί να λειτουργήσει για τον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε μεταξύ άλλων.
Χωρίς να μασά τα λόγια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξέφρασε τον προβληματισμό του και για την επιστροφή των δημοσιονομικών κανόνων και την υποχρέωση της Ελλάδας για πρωτογενή πλεονάσματα μετά την πανδημία.