Spiegel : Η Ελλάδα μπορεί να κάνει την έκπληξη και στην ανάρρωση της οικονομίας

Δημοσιεύτηκε στις 06/05/2020 23:03

Spiegel : Η Ελλάδα μπορεί να κάνει την έκπληξη και στην ανάρρωση της οικονομίας

Το εγκώμιο της Ελλάδας πλέκει το Spiegel για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τον περιορισμό της, παρά τους πολλούς επιβαρυντικούς παράγοντες που αποτελούσαν την τέλεια συνταγή καταστροφής.

Στους παράγοντες αυτούς αναφέρει τις ανεπάρκειες του εθνικού συστήματος υγείας, μετά από τις δραστικές περικοπές τριών μνημονίων, το γηρασμένο πληθυσμό, την αδύναμη οικονομία, αλλά και την δυσπιστία των Ελλήνων έναντι των πολιτικών, καθώς και των κρατικών θεσμών.

Τα πράγματα όμως εξελίχθηκαν διαφορετικά, προς έκπληξη πολλών, διαπιστώνει το Spiegel και δεν αποκλείει η Ελλάδα να κάνει και πάλι την έκπληξη σε οτι αφορά την ταχύτητα ανάρρωσης της οικονομίας της.

Ειδικότερα, στον «επιτυχημένο δρόμο της Ελλάδας μέσα στην κρίση» αναφέρεται άρθρο του περιοδικού Der Spiegel και εξηγεί τις παραμέτρους που οδήγησαν στα θετικά αποτελέσματα της χώρας στη μάχη με την πανδημία του κοροναϊού.

Σύμφωνα με τον συντάκτη, «παρά τις αντιξοότητες και τις προσδοκίες των περισσότερων ειδικών, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει απροσδόκητα καλά την πανδημία του κορονοϊού», αν και είχε τις προϋποθέσεις σοβαρής κρίσης, λόγω των συνεπειών της χρηματοπιστωτικής κρίσης και του γηρασμένου πληθυσμού της.

Υπήρχαν όλα τα υλικά για την καταστροφή, αλλά…

«Φαινόταν ότι υπήρχαν όλα τα υλικά για μια καταστροφή. Τα πράγματα ήρθαν διαφορετικά», επισημαίνει το γερμανικό περιοδικό και παραθέτει τα στοιχεία κρουσμάτων και θυμάτων από τον ιό. Δημοσιεύει μάλιστα διάγραμμα που συγκρίνει τα κρούσματα της Covid-19 και τους θανάτους σε Ελλάδα, Ιταλία και Γερμανία.

«Για αυτούς τους αριθμούς η Ελλάδα έλαβε επαίνους από διεθνείς οργανισμούς, ξένες κυβερνήσεις και διεθνή ΜΜΕ» σημειώνει.

Οι 4 λόγοι για την απροσδόκητη επιτυχία

«Η επιτυχία πρέπει να αποδοθεί σε τέσσερις διαφορετικούς παράγοντες», συνεχίζει ο συντάκτης και αναφέρεται στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση «άκουσε ήδη από τον Φεβρουάριο τις προειδοποιήσεις Ελλήνων επιστημόνων και διαβουλεύτηκε με διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος», διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Υγείας του London School of Economics. «Ορισμένοι με χαρακτήρισαν τρομοκράτη επειδή σήμανα τόσο νωρίς συναγερμό. Ευτυχώς η ελληνική κυβέρνηση άκουσε τους προβληματισμούς μου και άλλων ειδικών και έδρασε γρήγορα και αποφασιστικά», είπε.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε γρήγορα πολιτικές αποφάσεις. Στις 27 Φεβρουαρίου, μία μέρα μετά τη διάγνωση του πρώτου κρούσματος της Covid-19 στην Ελλάδα η κυβέρνησή του απαγόρεψε παρά τις έντονες διαμαρτυρίες καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Στις 11 Μαρτίου έκλεισαν τα σχολεία, ακολούθησαν σύντομα οι κινηματογράφοι, τα καταστήματα, τα μουσεία, τα εστιατόρια, τα μπαρ και οι ναοί. Διεθνείς πτήσεις απαγορεύτηκαν, έκλεισαν τα σύνορα κι όλοι οι Έλληνες υποχρεώνονταν να ενημερώνουν με SMS όποτε ήθελαν να βγουν από τα σπίτια τους.

«Αν είχαμε καθυστερήσει μια εβδομάδα, η Ελλάδα θα είχε μπει σε μια παρόμοια κατάσταση με άλλες χώρες, όπως η Ισπανία», δηλώνει σχετικά ο κ.Μόσιαλος.

Σε αυτήν την κρίση οι Έλληνες εμπιστεύτηκαν την κυβέρνηση

Επιπλέον, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα, οι Έλληνες τήρησαν σε μεγάλο βαθμό τις οδηγίες για την κοινωνική αποστασιοποίηση.

«Σε αυτήν την κρίση φαίνεται ότι κατ’ εξαίρεση εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιδοκιμάζεται σε ποσοστό 87% για την αντιμετώπιση της πανδημίας, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση».

Με την τακτική της, η Ελλάδα εξασφάλισε χρόνο προκειμένου να αυξήσει τον αριθμό των κλινών εντατικής θεραπείας στα νοσοκομεία κατά περισσότερο από 70%, αναφέρεται, ενώ επισημαίνεται και η πρόσληψη περισσότερων από 3000 νοσοκομειακών υπαλλήλων.

Ίσως γίνει η έκπληξη και στην οικονομία

Το δημοσίευμα καταλήγει αναδεικνύοντας τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα μετά την άρση των περιορισμών για την πανδημία και αναφέρεται στην πρόβλεψη για ύφεση της οικονομίας, στην ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας και στα προβλήματα των επιχειρηματιών του τουρισμού.

Τώρα που η ελληνική κυβέρνηση χαλαρώνει σταδιακά τα μέτρα για τον κοροναϊό, βγαίνουν στην επιφάνεια οι οικονομικές συνέπειες του lockdown καθώς η Ελλάδα είναι στο δρόμο της επιστροφής σε μια βαθιά ύφεση με την ανεργία πιθανώς να εκτοξευτεί ξανά στο 20% και ένα στα τρία ξενοδοχεία και εστιατόρια πιθανώς να μην καταφέρει να ξαναλειτουργήσει, αναφέρει το Spiegel.

«Οι Έλληνες ωστόσο έχουν μια ελπίδα: Έδειξαν στον εαυτό τους και στον κόσμο ότι αντιμετωπίζουν τον ιό με υπευθυνότητα. Άρα: η χώρα είναι πιθανό να ανακάμψει γρηγορότερα από άλλες από τις οικονομικές συνέπειες που επέρχονται τώρα», τονίζει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

© Πηγή: In.gr