Σκέρτσος, Γεωργιάδης, Σκυλακάκης προειδοποιούν: Η αγορά δεν μπορεί να στηριχθεί, για πολύ, με κρατικό χρήμα
Μετά τις ανακοινώσεις των προνομίων για τους εμβολιασμένους, τρεις υπουργοί της κυβέρνησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Άκης Σκέρτσος και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, έστειλαν σαφέστατο μήνυμα για την οικονομία της χώρας.
Ξεκαθάρισαν ότι η στήριξη της αγοράς δεν μπορεί να συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα με κρατική βοήθεια.
Χωρίς να κρυφτεί πίσω από τις λέξεις, ο Άδωνις Γεωργιάδης προειδοποίησε ότι με ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας μπορεί να έρθει η καταστροφή για την ελληνική οικονομία. «Αν έρθει πανδημία τον χειμώνα, τελειώσαμε οικονομικά», ήταν χαρακτηριστικά τα λόγια του.
Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο Άκης Σκέρτσος, λέγοντας ότι «η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι, που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια».
Από την πλευρά του, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, από το βήμα της Βουλής, ξεκαθάρισε ότι «δεν είναι λύση το Lockdown».
Οι τρεις υπουργοί γνωρίζουν όσο λίγοι το πώς έχουν τα πράγματα. Γνωρίζουν ότι η χώρα μας έχει πλέον πρόσβαση σε δανεισμό από τις αγορές με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο. Παράλληλα, το Δημόσιο εξακολουθεί να έχει στον τραπεζικό του λογαριασμό περίπου 35 δισεκατομμύρια ευρώ.
Ωστόσο, την ίδια στιγμή, ξέρουν καλά ότι τα τεράστια πρωτογενή ελλείμματα που δημιουργούνται θα «φουσκώσουν» το δημόσιο χρέος, και κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Σε καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας η Ελλάδα
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η χώρα μας εξακολουθεί να βρίσκεται σε καθεστώς αυξημένης μεταμνημονιακής εποπτείας. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορεί να καθορίσει μόνη της τις αποφάσεις για τη δημοσιονομική πολιτική που θα ακολουθήσει.
Για το 2020 και το 2021 ίσχυσε η ρήτρα διαφυγής. Αντί για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5%, η χώρα μας πήρε το «πράσινο φως» και έκλεισε τις δύο χρονιές με ελλείμματα 7%. Τα μεγάλα πρωτογενή ελλείμματα σημαίνουν και μεγαλύτερο χρέος.
Το 2019 το δημόσιο χρέος ήταν 330 δισ. ευρώ και στο τέλος του 2021 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 352 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια αύξηση 22 δισ. ευρώ. Περίπου τόσα είναι και τα πρωτογενή ελλείμματα που δημιουργήθηκαν με τα μέτρα στήριξης για την πανδημία.
Το φθινόπωρο η Ευρώπη θα κληθεί να πάρει αποφάσεις για μια σειρά ζητημάτων. Όπως για το αν θα γίνει αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας και προς ποια κατεύθυνση θα κινηθεί.
Φέτος υπάρχει το εμβόλιο
Οι δηλώσεις των τριών υπουργών μεταφράστηκαν από πολλούς ως μέτρο πίεσης για να προχωρήσει η διαδικασία του εμβολιασμού. Ωστόσο, οι υπουργοί έχουν στο μυαλό τους τι θα γίνει με την οικονομία. Η Ευρώπη είχε εγκρίνει με ευκολία τη ρήτρα διαφυγής, όταν δεν υπήρχε εμβόλιο. Τώρα, τα πράγματα είναι διαφορετικά.
Με όλες τις χώρες της Ευρώπης να προχωρούν τον εμβολιασμό τους, θα είναι δύσκολο για κάποιον υπουργό Οικονομικών να μπορέσει να πείσει για νέα μέτρα στήριξης.
Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη στηρίζει την άποψη ότι με την πρόσβαση στα εμβόλια μπορεί να αποτραπεί ένα νέο «οικονομικό Lockdown».
Αν πάρουμε σαν δεδομένα όλα τα παραπάνω, καταλαβαίνει κανείς ότι δεν μπορεί να υπάρξει άλλος ένας χειμώνας με αναστολές συμβάσεων, νέο κύκλο επιστρεπτέας και μειώσεις ενοικίου.
Πηγή: iefimerida.gr – https://www.iefimerida.gr/oikonomia/treis-ypoyrgoi-i-agora-den-mporei-na-stirihthei-gia-poly-me-kratiko-hrima?utm_medium=Social&utm_source=Twitter#Echobox=1625227222