Σκέψεις για ολιγοήμερη παράταση των φορολογικών δηλώσεων
Πέντε ημέρες πριν εκπνεύσει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων περισσότεροι από 850.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει τις δηλώσεις τους, εξέλιξη που πιθανόν να αναγκάσει το οικονομικό επιτελείο να δώσει ολιγοήμερη παράταση.
Συγκεκριμένα εξετάζεται από την κυβέρνηση η διαδικασία να παραταθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου δηλαδή να δοθεί προθεσμία 5 επιπλέον ημερών στους φορολογούμενους για να τακτοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους στην εφορία. Όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών ο χρόνος είναι περιορισμένος καθώς αμέσως μετά την εκκαθάριση των δηλώσεων θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ ώστε η πρώτη δόση να καταβληθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Σημειώνεται ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων είναι η 10η Σεπτεμβρίου κάτι που σημαίνει ότι για να ολοκληρωθεί η διαδικασία χωρίς νέα παράταση θα πρέπει να υποβάλλονται σε καθημερινή βάση 170.000 δηλώσεις κάτι εξαιρετικά δύσκολο και απίθανο.
Ωστόσο, οι λογιστές και το οικονομικό επιμελητήριο ζητούν να δοθεί παράταση υποστηρίζοντας ότι ο χρόνος δεν επαρκεί. Μάλιστα με επιστολή του, ο πρόεδρος του ΟΕΕ Κωνσταντίνος Κόλλιας επισημαίνει ότι είναι αδύνατον να ολοκληρωθεί η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου, δεδομένου και ότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμη οι “δύσκολες περιπτώσεις δηλώσεων”. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κεντρική Διοίκηση του ΟΕΕ ζητά μεταξύ άλλων:
-τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων του έτους 2020 μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2021, παρέχοντας παράλληλα σε όλους τους υποβάλλοντες μέχρι την καταληκτική ημερομηνία το δικαίωμα της έκπτωσης (3%) με την εφάπαξ εξόφληση του φόρου,
-τη μετάθεση της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων μέχρι 31 Οκτωβρίου 2021 για τους κατοίκους και επιχειρήσεις των πυρόπληκτων περιοχών,
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ μέχρι χθες είχαν υποβληθεί 5.614.043 δηλώσεις που αντιστοιχούν σε 7.715.699 εκκαθαριστικά σημειώματα. Από την επεξεργασία των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί φαίνεται ότι μόλις τρεις στους δέκα φορολογούμενους καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που εισέπραξαν το προηγούμενο έτος.
Συγκεκριμένα, το 67,76 των εκκαθαριστικών σημειωμάτων που έχουν εκδοθεί είναι πιστωτικά ή μηδενικά και όπως όλα δείχνουν η τάση θα συνεχισθεί και ενδεχομένως να μειωθούν οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημείωμα. Και αυτό καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται πλέον με αρχικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, εξαιρούνται από την εισφορά αλληλεγγύης, ενώ έχουν και μειωμένη προκαταβολή φόρου (από το 100% στο 55%) με αποτέλεσμα οι περισσότεροι είτε να έχουν επιστροφή φόρου είτε να μην πληρώνουν επιπλέον φόρο στο ελληνικό δημόσιο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:
• Το 32,24% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσουν επιπλέον φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Συγκεκριμένα, για 2.487.715 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 2,19 δισ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 882 ευρώ.
• Το 51,21% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο στο ελληνικό Δημόσιο. Σε σύνολο 7.715.699 εκκαθαριστικών σημειωμάτων, 3.952.067 είναι μηδενικά.
• Για το 16,54% των φορολογουμένων ή 1.275.917 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 258 ευρώ.