Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τη διασύνδεση Κρήτης-Πελοποννήσου, γνωστής και ως «μικρής Κρήτης», με όλα τα υποέργα να βρίσκονται σε φάση κατασκευής. Η παραγωγή και των δύο καλωδίων βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ενώ παράλληλα «τρέχουν» και οι εργοστασιακές δοκιμές.
Οι μελέτες έχουν επίσης ολοκληρωθεί και η διαδικασία της πόντισης, όπως προβλέπει ο προγραμματισμός, θα αρχίσει τους μήνες του καλοκαιριού, όταν οι κυματικές συνθήκες θα είναι κατάλληλες και θα ολοκληρωθεί σε βάθος 2 με 2,5 μηνών. Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εργασίες προστασίας του καλωδίου μέσα στο βυθό, μέχρι το βάθος των 100 μέτρων, προκειμένου να αποφευχθούν φθορές που οφείλονται κυρίως σε ανθρώπινες δραστηριότητες (π.χ. αλιεία, αγκυροβολία κ.ά.).
Από την πλευρά της Κρήτης, οι εργασίες τοποθέτησης των υπογείων καλωδίων κατά μήκος του ΒΟΑΚ προχωρούν ταχέως, με μία τεχνική λύση που διασφαλίζει ότι το έργο δεν θα προκαλεί κανενός είδους όχληση, διερχόμενο από περιοχές με αυξημένη τουριστική κίνηση, ειδικά κατά τους θερινούς μήνες.
Όπως σημειώνουν πηγές του ΑΔΜΗΕ, αναφορικά με την εξέλιξη της κατασκευής του έργου συνολικά, η πανδημία μπορεί να επέφερε μία πρόσκαιρη καθυστέρηση αλλά η γρήγορη αντίδραση από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πέτυχε να διατηρήσει το έργο σε σταθερή τροχιά και εντός χρονοδιαγράμματος, που προβλέπει την κατασκευαστική ολοκλήρωση και ηλέκτρισή του μέχρι το τέλος του 2020.
Η διασύνδεση των ρεκόρ
Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της «μικρής» διασύνδεσης είναι τεχνικά & διαχειριστικά πολύπλοκο, καθότι δεν περιορίζεται απλώς στο υποβρύχιο τμήμα που ενώνει την Κρήτη με την Πελοπόννησο.
Ουσιαστικά, αναπτύσσεται από τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας έως τα Χανιά και το Ηράκλειο της Κρήτης σε οκτώ πόλεις και τη μεταξύ τους σύνδεση γι’ αυτό και αποτελείται από 8 κύριες εργολαβίες και εργασίες που εκτελούνται με ίδια μέσα του ΑΔΜΗΕ.
Κατά την ολοκλήρωση του θα είναι:
– Η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιακή διασύνδεση Εναλλασσόμενου Ρεύματος στον κόσμο (~174 χλμ.)
– Η μεγαλύτερη σε μήκος υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης (ΥΤ) με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. (~132 χλμ.)
– Η βαθύτερη υποβρύχια καλωδιακή διασύνδεση Υψηλής Τάσης (ΥΤ) με τριπολικό καλώδιο τεχνολογίας μόνωσης XLPE στον κόσμο. (~1.000 μέτρα βάθος)
– Το μεγαλύτερο έως τώρα ενιαίο έργο σε προϋπολογισμό στην ιστορία του ΑΔΜΗΕ (με προϋπολογισμό άνω των 350 εκατομμύρια ευρώ)
Όταν ολοκληρωθεί, θα καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για τους χειμερινούς μήνες.
Το έργο, ως γνωστόν, θα συμπληρωθεί με την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής («Μεγάλη Κρήτη»), η οποία θα εξασφαλίσει την πλήρη ενεργειακή επάρκεια και ευστάθεια του νησιού, ξεκλειδώνοντας παράλληλα μεγάλες δυνατότητες όσον αφορά τη διείσδυση των ΑΠΕ. Οι υπογραφές για το μεγάλο έργο αναμένονται στις 10 Ιουνίου, σημαίνοντας την εκκίνηση της κατασκευαστικής φάσης με διάρκεια 36 μηνών, που τοποθετούν την ολοκλήρωσή του στα τέλη του 2022.