Σε ύψη ρεκόρ πάνω από τα 305 τρισ. δολάρια στο 348% του παγκόσμιου ΑΕΠ ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του έτους παγκόσμιο χρέος, με τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου να ηγούνται της κούρσας του δανεισμού.
Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών το χρέος της Κίνας αυξήθηκε κατά 2,5 τρισεκατομμύρια δολάρια το πρώτο τρίμηνο και των Ηνωμένων Πολιτειών κατά 1,5 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ το συνολικό χρέος στην ευρωζώνη μειώθηκε για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο.
Οι κεντρικές τράπεζες
Η ανάλυση έδειξε ότι πολλές χώρες, τόσο οι αναδυόμενες όσο και οι ανεπτυγμένες, εισέρχονται σε έναν κύκλο νομισματικής σύσφιξης με επικεφαλής την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ με υψηλά επίπεδα χρέους σε δολάρια.
«Καθώς οι κεντρικές τράπεζες προχωρούν σε αυστηροποίηση της πολιτικής για τον περιορισμό των πληθωριστικών πιέσεων, το υψηλότερο κόστος δανεισμού θα επιδεινώσει την ευπάθεια του χρέους», αναφέρει η έκθεση του IIF .
«Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι πιο σοβαρός για εκείνους τους δανειολήπτες των αναδυόμενων αγορών που έχουν λιγότερο διαφοροποιημένη βάση επενδυτών».
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς του δημοσίου έχει αυξηθεί περίπου 150 μονάδες βάσης μέχρι στιγμής φέτος και νωρίτερα αυτόν τον μήνα έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018.
Το εταιρικό χρέος εκτός τραπεζών και ο κρατικός δανεισμός ήταν οι μεγαλύτερες πηγές αύξησης του δανεισμού, με το χρέος εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα να αυξάνεται πάνω από τα 236 τρισεκατομμύρια δολάρια, περίπου 40 τρισεκατομμύρια δολάρια υψηλότερα από ό,τι πριν από δύο χρόνια, όταν χτύπησε η πανδημία COVID- 19.
Κοινωνική αναταραχή
Το δημόσιο χρέος αυξήθηκε πιο αργά την ίδια περίοδο, αλλά καθώς το κόστος δανεισμού αυξάνεται, οι ισολογισμοί του δημοσίου παραμένουν υπό πίεση.
«Καθώς οι ανάγκες κρατικής χρηματοδότησης εξακολουθούν να είναι πολύ πάνω από τα προ πανδημίας επίπεδα, οι υψηλότερες και πιο ασταθείς τιμές των βασικών εμπορευμάτων θα μπορούσαν να αναγκάσουν ορισμένες χώρες να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις δημόσιες δαπάνες για να αποτρέψουν την κοινωνική αναταραχή», ανέφερε η IIF .
«Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολο για τις αναδυόμενες αγορές που έχουν λιγότερο δημοσιονομικό χώρο».
Η έλλειψη διαφάνειας έχει γίνει επίσης βάρος για τις αναδυόμενες αγορές, όπου το συνολικό χρέος πλησιάζει τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια από 89 τρισεκατομμύρια δολάρια πριν από ένα χρόνο.
«Η έλλειψη έγκαιρης γνωστοποίησης των υποχρεώσεων του δημόσιου χρέους, η πολύ περιορισμένη κάλυψη των ενδεχόμενων υποχρεώσεων (συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων κρατικών επιχειρήσεων) και η εκτεταμένη χρήση ρητρών εμπιστευτικότητας είναι τα κύρια εμπόδια που προκαλούν ασυμμετρίες πληροφόρησης μεταξύ πιστωτών και οφειλετών», ανέφερε η έκθεση IIF , σημειώνοντας ότι αυξάνει το κόστος δανεισμού ενώ περιορίζει την πρόσβαση σε ιδιωτικές κεφαλαιαγορές για τους δανειολήπτες του EM.
Ο λόγος του παγκόσμιου χρέους προς το ΑΕΠ μειώθηκε στο 348%, περίπου 15 ποσοστιαίες μονάδες κάτω από το ρεκόρ που σημειώθηκε πριν από ένα χρόνο, με σημαντικές βελτιώσεις να σημειώνονται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Βιετνάμ, η Ταϊλάνδη και η Κορέα κατέγραψαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε αυτό το μέτρο, ανέφερε το IIF .
«Η ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί σημαντικά φέτος, με δυσμενείς επιπτώσεις στη δυναμική του χρέους», ανέφερε η έκθεση του IIF.
Πηγή: ΟΤ
in.gr