Ρητινοπαραγωγοί: Πήρε ΦΕΚ το 7ετές πρόγραμμα απασχόλησης – Τι προβλέπει
Το ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης ρητινοπαραγωγοί της Βόρειας Εύβοιας (Δήμοι Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας) και της Δυτικής Αττικής (Δήμος Μεγαρέων), οι οποίοι θα απασχοληθούν για επτά χρόνια στις οικείες δασικές υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέσω του ΟΑΕΔ δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Συγκεκριμένα, το επταετές πρόγραμμα απασχόλησης των ρητινοπαραγωγών, ύψους 63 εκατ. ευρώ, αφορά 590 ωφελούμενους, σύμφωνα και με τα στοιχεία που έδωσαν τα δασαρχεία και οι δασικοί συνεταιρισμοί.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα θα επιχορηγήσει την απασχόληση των ρητινοπαραγωγών-μελών των συνεταιρισμών στις τοπικές δασικές υπηρεσίες των πυρόπληκτων περιοχών, με αντικείμενο την εργασία αυτών στη βιώσιμη ανάπτυξη και αποκατάσταση του δάσους, υπό την επίβλεψη και καθοδήγηση των αρμόδιων δασικών υπηρεσιών.
Η διάρκεια του προγράμματος, όπως έχει σημειωθεί από την πρώτη στιγμή, ορίζεται σε επτά έτη και η διάρθρωσή του θα εδράζεται σε έξι κύκλους την περίοδο 2022-2024, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα και οι ρητινοκαλλιεργητές που θα συμμετέχουν σε έργα και εργασίες στο δάσος την επόμενη περίοδο (δύο με τρία έτη).
Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, η αρχική, ενδεικτική, κατανομή των 63 εκατ. ευρώ του προγράμματος για την περίοδο 2022-2031 γίνεται ως εξής: 2,4 εκατ. ευρώ το 2022, 5,7 εκατ. ευρώ το 2023, 6,8 εκατ. ευρώ το 2024, 9 εκατ. ευρώ το 2025, 9 εκατ. ευρώ το 2026, 9 εκατ. ευρώ το 2027, 9 εκατ. ευρώ το 2028, 6,1 εκατ. ευρώ το 2029, 3,5 εκατ. ευρώ το 2030 και 2,4 εκατ. ευρώ το 2031.
Τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης θα ακολουθήσει η υποβολή αιτήματος και η ένταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο πρόγραμμα, η δημοσίευση δημόσιας πρόσκλησης και η υποβολή αιτήσεων των δικαιούχων.
Τέλος, το διευρυμένο πλέγμα στήριξης των ρητινοπαραγωγών, μετά το επταετές πρόγραμμα απασχόλησης, θα ολοκληρωθεί με μία στοχευμένη δράση του προγράμματος Leader, με χρονικό ορίζοντα πενταετίας, για τη χρηματοδοτική στήριξη των ρητινοκαλλιεργητών, ώστε να εξελίξουν την παραγωγική και επιχειρηματική δραστηριότητά τους.
Να σημειωθεί ότι, κατά την προηγούμενη περίοδο υλοποιήθηκαν και όλα τα άλλα συστατικά του διευρυμένου πλέγματος στήριξης των ρητινοκαλλιεργητών, τα οποία είναι:
• Η συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών και δη των δασικών συνεταιρισμών στα αρχικά έργα για τον καθαρισμό από τα καμένα δένδρα των περιοχών εκατέρωθεν του επαρχιακού και δημοτικού οδικού δικτύου, για τα οποία οι δασικοί συνεταιρισμοί έλαβαν έκτακτη χρηματοδότηση, τόσο από το Πράσινο Ταμείο όσο και από ιδιώτες, συνολικού ύψους 0,7 εκατ. ευρώ.
• Η κατά προτεραιότητα συμμετοχή των ρητινοκαλλιεργητών και δη των δασικών συνεταιρισμών της περιοχής στα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα που πραγματοποιούνται στην περιοχή, τα οποία ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ.
• Η επιπρόσθετη οικονομική ενίσχυση για τους ρητινοκαλλιεργητές των περιοχών της Β. Εύβοιας (και των Γερανείων) για το 2021 ύψους 3,7 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της οικονομικής ενίσχυσης των 2,3 εκατ. ευρώ για το 2020.
Με αφορμή τη δημοσίευση της εν λόγω Κοινής Υπουργικής Απόφασης (Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων), ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό, αρμόδιος για θέματα Κρατικής Αρωγής και Αποκατάστασης από Φυσικές Καταστροφές, Χρήστος Τριαντόπουλος, σημείωσε ότι οι ρητινοκαλλιεργητές της Βόρειας Εύβοιας, αλλά και των άλλων περιοχών, θα έχουν εξασφαλισμένη απασχόληση για επτά χρόνια, με καθαρές αποδοχές λίγο πάνω από τα 800 ευρώ.Μάλιστα, όπως υπογράμμισε ο Χρ. Τριαντόπουλος, «λόγω της διάρθρωσης του προγράμματος σε κύκλους, θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτό ρητινοκαλλιεργητές και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών τους, στο πλαίσιο των έργων που έχουν αναλάβει ή θα αναλάβουν οι δασικοί τους συνεταιρισμοί την επόμενη περίοδο».
in.gr