Ράλι ανόδου στις διεθνείς αγορές προκαλεί η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων
Ράλι έκαναν σήμερα οι χρηματιστηριακές αγορές καθώς οι επενδυτές αντιδρούν θετικά στην είδηση ότι περισσότερες χώρες προχωρούν σε χαλάρωση του lockdown και η Τράπεζα της Ιαπωνίας επέκτεινε τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του κορονοϊού.
Η Τράπεζα της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε τις εικασίες της αγοράς, δεσμευόμενη σε απεριόριστη αγορά κρατικών ομολόγων –ενώ έως τώρα υπήρχε μια χαλαρή κατευθυντήρια γραμμή για αγορά των τίτλων αυτών με ετήσιο ρυθμό 80 τρισεκ. γεν– στην νεότερη μιας σειράς ανακοινώσεων για μέτρα στήριξης από κεντρικές τράπεζες. Παράλληλα, αύξησε το μέγιστο ποσό εταιρικών ομολόγων και εμπορικών χρεωγράφων που δεσμεύεται να αγοράσει συνολικά στα 20 τρισεκ. γεν (186 δισεκ. δολάρια) από τα 7 τρισεκ. γεν προηγουμένως.
Η αμερικανική κεντρική τράπεζα (Fed) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεδριάσουν αργότερα αυτή την εβδομάδα. Οι αναλυτές δεν αναμένουν πολλές νέες σημαντικές ανακοινώσεις, αν και η ΕΚΤ προβλέπεται να αυξήσει το μέγεθος του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 1,64% ακολουθώντας την ανοδική πορεία των ασιατικών αγορών. Ο γερμανικός DAX σημείωσε νωρίτερα άνοδο 2,49%, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,88% και ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,45%.
Σε θετικό έδαφος αναμένεται να ανοίξει και η Wall Street, με τα futures στον δείκτη S&P να ενισχύονται κατά 0,95%.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών της MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 49 χώρες, σημείωσε άνοδο 0,77%. Ο δείκτης έχει ενισχυθεί κατά 25% από το χαμηλό του επίπεδο στις 23 Μαρτίου αλλά συνεχίζει να βρίσκεται κατά 20% και πλέον χαμηλότερα από τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου.
Ύστερα από ένα μήνα και πλέον lockdowns, οι χώρες σταδιακά προχωρούν σε χαλάρωση των περιορισμών, θεωρώντας ότι έχει παρέλθει η κορύφωση της μόλυνσης. Στις ΗΠΑ, ολοένα και περισσότερες πολιτείες ετοιμάζονται να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στο εμπόριο παρά τις προειδοποιήσεις από ειδικούς ότι μέχρι τώρα δεν υπάρχουν επαρκή τεστ διαθέσιμα, ενώ στην Ευρώπη οι χώρες χαλαρώνουν ακόμα περισσότερο τα αυστηρά μέτρα που είχαν λάβει. Ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες ότι εργοστάσια και εργοτάξια μπορούν να ξανανοίξουν από τις 4 Μαΐου ενώ θα επιτραπούν οι επισκέψεις σε συγγενείς. Αντίθετα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε σήμερα ότι είναι πολύ επικίνδυνο να χαλαρώσει το lockdown στη χώρα.
Σε επίπεδο εταιρικών ανακοινώσεων, περίπου 170 εταιρίες του δείκτη S&P 500 θα δημοσιεύσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα, μεταξύ των οποίων οι Apple, Amazon , Facebook, Microsoft, Caterpillar , Ford, General Electric και Chevron. Οι αναλυτές αναμένουν μείωση κατά 15% στα κέρδη πρώτου τριμήνου για τις εταιρίες του S&P 500, με τα κέρδη του ενεργειακού κλάδου να εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί κατά περισσότερο από 60%, αυξάνοντας τους φόβους για αθέτηση πληρωμής χρεών.
Οικονομικά αποτελέσματα ανακοινώνουν και πολλές ευρωπαϊκές εταιρίες, ενώ τα καλύτερα των αναμενόμενων κέρδη που προανήγγειλε η γερμανική Deutsche Bank βοήθησαν να ενισχυθεί το κλίμα στην αγορά. Τα κέρδη πρώτου τριμήνου που προδημοσίευσε η Deutsche Bank ξεπέρασαν τις προβλέπεις, με την γερμανική τράπεζα, ωστόσο, να προειδοποιεί ότι ίσως να μην πετύχει τον φετινό στόχο για τις κεφαλαιακές απαιτήσεις καθώς αναμένει σειρά χρεοκοπιών από εταιρίες και προσφέρει περισσότερες πιστώσεις ως απάντηση στην πανδημία της COVID-19. Σε έκτακτη ανακοίνωσή της χθες, η Deutsche Bank ανέφερε ότι αναμένει να ανακοινώσει καθαρά κέρδη 66 εκατ. ευρώ με έσοδα 6,4 δισεκ. ευρώ. Οι προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες φθάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, υπερτριπλάσιες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Η τράπεζα είπε ότι θα ανακοινώσει λεπτομέρειες για τα αποτελέσματά της, όπως έχει προγραμματιστεί μεθαύριο, Τετάρτη. Οι αναλυτές ανέμεναν η τράπεζα να ανακοινώσει καθαρές ζημίες για το τρίμηνο και έσοδα 5,7 δισεκ. ευρώ.
Στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις των ιταλικών κρατικών τίτλων σημείωσαν πτώση μεταξύ 13 και 17 μονάδων βάσης αφού αργά την Παρασκευή ο οίκος S&P Global διατήρησε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας σε επενδυτική βαθμίδα. Οι επενδυτές φοβούνταν υποβάθμιση της Ιταλίας στην κατηγορία «σκουπίδια» (‘junk’). Μικρές ήταν οι μεταβολές για τις αποδόσεις των 10ετών γερμανικών ομολόγων, ενώ ανοδικά κινούνταν οι αποδόσεις των αμερικανικών τίτλων.
Πηγή: ΑΜΠΕ