ΡΑΕ – Από το 2022 οι αλλαγές στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος

Δημοσιεύτηκε στις 29/09/2021 13:30

ΡΑΕ – Από το 2022 οι αλλαγές στις χρεώσεις των λογαριασμών ρεύματος

Για σταθερά τιμολόγια με ρήτρα πρόωρης αποχώρησης και κυμαινόμενα με όριο προσαύξησης, επιμένει η Αρχή – «Μέχρι τον Μάρτιο η άνοδος των διεθνών τιμών φυσικού αερίου», σύμφωνα με τον πρόεδρο Αθ. Δαγούμα – Σε εγρήγορση η Ελλάδα για θέματα επάρκειας  

Με στόχο την προστασία των καταναλωτών και τη διαφάνεια των χρεώσεων στους λογαριασμούς ρεύματος αλλά και χωρίς να προκαλέσει αναστάτωση στην αγορά ηλεκτρικού ρεύματος, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας έκανε γνωστό ότι οι όποιες παρεμβάσεις θα εφαρμοστούν από τον Ιανουάριο του 2022.

Ο καθηγητής Αθανάσιος Δαγούμας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου φανέρωσε τις προθέσεις της Αρχής ως προς το ποιες αλλαγές επιμένει να δρομολογηθούν στην αγορά από το σύνολο των προτάσεων που έχει εδώ και μήνες σε δημόσια διαβούλευση: «Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ρήτρα πρόωρης αποχώρησης στα σταθερά τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και να υπάρχει κατηγορία κυμαινόμενων τιμολογίων με τα οποία ο καταναλωτής θα είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των προτέρων ποια είναι τα όρια της προσαύξησης.

»Με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να υπολογίζει μόνος του και να αναλαμβάνει τα ρίσκα του», σημείωσε ο κ. Δαγούμας, ο οποίος λίγο νωρίτερα έκανε γνωστή την αποφασιστικότητα της Αρχής: «Σε ζητήματα διαφάνειας θα συνεχίσουμε απτόητοι να προστατεύουμε τα συμφέροντα του καταναλωτή».

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ ανήγγειλε επίσης και τρίτη διαβούλευση για τα θέματα των λογαριασμών. Όπως είπε πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει στην αγορά τα templates (πρότυπα) της προσυμβατικής ενημέρωσης καθώς και των λογαριασμών με τις χρεώσεις.

Ο ίδιος αναγνωρίζοντας τις «πιέσεις που δέχεται η αγορά» εξαιτίας των συνθηκών που έχουν προκληθεί στο ενεργειακό κόστος αλλά και το ό,τι «οι προμηθευτές ήδη έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν την τιμολογιακή και εμπορική πολιτική τους», έδειξε ότι οι αλλαγές στους λογαριασμούς «θα πρέπει να γίνουν στο σωστό χρόνο. Για παράδειγμα από τον Ιανουάριο του 2022».

Επίσης η Αρχή σύμφωνα με τον ίδιο έχει υποβάλλει πρόταση στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ώστε η αρμοδιότητα του Κώδικα Προμήθειας να περάσει στη ΡΑΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Δαγούμας απέφυγε να απαντήσει στις ερωτήσεις για το ύψος των αυξήσεων που έχουν γίνει σε οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος, λέγοντας ότι «θα έχουμε μία πιο πλήρη εικόνα όταν η πολιτεία εφαρμόσει και την κοινωνική πολιτική».

Η ενεργειακή κρίση

Ο κ. Δαγούμας ρωτήθηκε για το αν η Αρχή μπορεί να προβλέψει τη διάρκεια και τα χαρακτηριστικά της ενεργειακής κρίσης.

Σημείωσε πως με βάση τα futures, συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, του φυσικού αερίου, οι τιμές θα κινούνται στα ίδια με τα σημερινά επίπεδα έως τον Μάρτιο: «Είναι πολύ δυναμικό το φαινόμενο και αδυνατούμε να κάνουμε ασφαλή πρόβλεψη», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΡΑΕ διαβεβαίωσε επίσης σε σχέση με τυχόν ζητήματα επάρκειας εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς ενέργειας, πως «δεν είμαστε σε συναγερμό. Είμαστε σε συνεργασία με τους διαχειριστές και την αγορά. Είμαστε, βέβαια, σε εγρήγορση».

Βιωσιμότητα προμηθευτών

Σε ερώτηση για το αν υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν εταιρίες προμήθειας ενέργειας στην Ελλάδα, όπως συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Δαγούμας περιέγραψε τις συναντήσεις με εταιρίες, «μεμονωμένες περιπτώσεις», όπως είπε προκειμένου να συζητήσει την οικονομική κατάσταση τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο με αφορμή την υποχρέωση να παρέχουν εγγυητικές επιστολές για τις χρεώσεις του ΔΕΔΔΗΕ και του ΔΑΠΕΕΠ, έλαβε διαβεβαιώσεις από εταιρίες πως θα προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ώστε να καλύψουν τις απαιτήσεις.

Ο ίδιος έμοιασε με τα λεγόμενα του καθησυχαστικός.

Χωροταξικό στις ΑΠΕ

Εξάλλου ο πρόεδρος της ΡΑΕ με αφορμή την τελευταία παρέμβαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αποστείλει επιστολή στον πρόεδρο της ζητώντας την αναστολή έκδοσης αδειών σε έργα ΑΠΕ στη Β. Εύβοια στο πλαίσιο κυβερνητικής απόφασης για πάγωμα κάθε τέτοιας δραστηριότητας σε πυρόπληκτες περιοχές, άνοιξε ένα σημαντικό ζήτημα για τις «πράσινες» επενδύσεις.

Όπως είπε η ΡΑΕ έχει εκδώσει άδειες συνολικής ισχύος 95 Γιγαβάτ. «Το μοντέλο που επέλεξε η πολιτεία να ακολουθήσει για την αδειοδότηση», είπε «έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν γεμίσει σχεδόν όλες οι περιοχές της χώρας με άδειες για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Αυτό τρομάζει και ανησυχεί τους πολίτες. Θεωρώ ότι η πολιτεία θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση χωροταξικού πλαισίου για τις επενδύσεις ΑΠΕ», τόνισε.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook