Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Το «κόλπο» του «μετόχου» για αύξηση της κερδοφορίας – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Δημοσιεύτηκε στις 16/07/2024 21:00

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Το «κόλπο» του «μετόχου» για αύξηση της κερδοφορίας – Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Με αμείωτο ρυθμό προχωρά ο σχεδιασμός του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Η ψηφιακή κάρτα εργασίας επεκτείνεται σε όλους τους τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητας όμως το μέτρο που ήρθε μετά «βαΐων και κλάδων» για να δώσει «δύναμη στον εργαζόμενο», να προστατεύσει την «αμεροληψία των ελέγχων» και να ενδυναμώσει τη «διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα» έχει αρχίζει να «μπάζει νερά».

Εργαζόμενοι καταγγέλλουν ανοιχτά «πρακτικές που προσβάλλουν την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα τους» υπονομεύοντας «το κοινωνικό σύστημα και τη δικαιοσύνη».

Διαφάνεια και δικαιοσύνη στις σχέσεις εργοδοτών και εργαζομένων ευαγγελίζεται το υπουργείο Εργασίας αλλά…

Όπως καταγγέλλει η «Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο» παρατηρείται μια νέα πρακτική κατάχρησης στον χώρο της εργασίας με τη «βάπτιση» των εργαζομένων ως μετόχων επιχειρήσεων και «μοναδικό σκοπό την αποφυγή των νόμιμων εργοδοτικών υποχρεώσεων».

Σύστημα ψηφιακής κάρτας εργασίας

Υπάρχει τρόπος…

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «εργαζόμενες και εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι οι εργοδότες τους πιέζουν να λάβουν εικονικά ποσοστό άνω του 0,5% της επιχείρησης, προκειμένου να μην δεσμεύονται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας. Με το τον τρόπο αυτό οι εργαζόμενοι ‘’βαπτίζονται’’ μέτοχοι-εταίροι και ο εργοδότης απαλλάσσεται της υποχρέωσης τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας».

Η «κερκόπορτα» βρίσκεται στην υπ’ αρίθμ. 90972/15-11-2021 υπουργικής απόφαση (του κ. Χατζηδάκη), όπως αυτή τροποποιήθηκε με την υπ’ αριθμ. 113169/27.12.2023 (του κ. Γεωργιάδη) και την 24595/28-03-2024 (της κ. Μιχαηλίδου) και επικαιροποιήθηκε με την 37271/21-6-2024 ερμηνευτική εγκύκλιο (της κ. Στρατινάκη) όπου απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης της ψηφιακής κάρτας εργασίας επιχείρηση που απασχολεί πρόσωπα που: «είναι μέτοχοι ή εταίροι κατέχοντες άνω του 0,5 % των δικαιωμάτων ψήφου του εργοδότη».

Έτσι οι επιχειρήσεις, σύμφωνα με την Ομοσπονδία, πατούν στις αποφάσεις της κυβέρνησης και «εικονικά παραχωρούν ένα ποσοστό γύρω στο 1% στον εργαζόμενο, τον οποίο ‘’βαπτίζουν’’ ως μέτοχο ή εταίρο, στη συνέχεια τον ασφαλίζουν ως μη μισθωτό στον ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ)».

Μόνη υποχρέωση του εργοδότη είναι: «η δήλωση στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ της κτήσης ιδιότητας».

Εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας

«Αύξηση των κερδών εις βάρος των εργαζομένων»

Σύμφωνα με τους καταγγέλλοντες «οι εργοδότες που καταφεύγουν σε τέτοιες μεθόδους προσπαθούν να αποφύγουν την τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εργατική νομοθεσία. Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να αυξήσουν τα κέρδη τους εις βάρος των εργαζομένων, οι οποίοι δεν καταγράφονται καν ως εργαζόμενοι, χάνουν την πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα όπως η σωστή ασφάλιση, οι συντάξεις και η προστασία από την ανεργία».

Το «τυράκι» για να πειστούν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με την Ομοσπονδία είναι ότι: «δεν θα φαίνεστε εργαζόμενοι και έτσι θα μπορείτε να παίρνετε επιδόματα ανεργίας, κοινωνικά επιδόματα κ.λπ)».

Η Ομοσπονδία απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «να μη σιωπούν και να μας καταγγέλλουν αυτές τις πρακτικές» και καλούν επίσης την υπουργείο Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, «να λάβει άμεσα μέτρα».

Μετά την υλοποίηση του μέτρου σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ-μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες security και ΔΕΚΟ, η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας τέθηκε από την 1η Ιουλίου 2024 σε πλήρη εφαρμογή στο λιανεμπόριο και στη βιομηχανία.

Επέκταση του μέτρου μέχρι το φθινόπωρο

Με βάση τον προγραμματισμό, από το φθινόπωρο του 2024, η ψηφιακή κάρτα εργασίας αναμένεται να επεκταθεί στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού.

Σε ερώτηση σχετικά με καταγγελίες που αφορούν προσπάθειες ορισμένων εργοδοτών να παρακάμψουν την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, απάντησε (ΣΚΑΪ) πως «η επιθεώρηση Εργασίας διεξάγει διαρκείς ελέγχους από το 2022 που ξεκίνησε το μέτρο και τα πρόστιμα είναι πάρα πολύ αυστηρά σε αυτές τις περιπτώσεις».

Η μια ώρα «δώρο»

Η ψηφιακή κάρτα που ισχύει πλέον και για τις βιομηχανίες φαίνεται να εξυπηρετεί και το 9ωρο και μάλιστα η έξτρα ώρα θα είναι απλήρωτη για τους εργαζόμενους.

Πρόκειται για εγκύκλιο που υπογράφει η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, Άννα Στρατινάκη λίγες μόλις μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων από τη Νίκη Κεραμέως.

Αξιοποιώντας κοινοτικές οδηγίες περί ενεργού και μη ενεργού χρόνου, αλλά κυρίως επικαλούμενη Προεδρικό Διάταγμα του 1932, η γενική γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων, με ερμηνευτική εγκύκλιο που εξέδωσε εξαιρεί μία ώρα από τον χρόνο εργασίας του βιομηχανικού εργάτη ή υπαλλήλου και τη δωρίζει ως απλήρωτη εργασία στους επιχειρηματίες βιομηχάνους.

«Η βιομηχανία είναι ένας κλάδος οικονομικής δραστηριότητας, στον οποίο ενδέχεται να απαιτείται χρόνος προετοιμασίας των εργαζομένων, πριν την ανάληψη υπηρεσίας και μετά την λήξη της.

Στην περίπτωση που ισχύει κάτι τέτοιο, ο χρόνος αυτός, ο οποίος δεν δύναται να υπερβαίνει τα 30’ λεπτά προ της έναρξης και τα 30’ λεπτά μετά τη λήξη της εργασίας (εκτός αν απαιτείται μεγαλύτερος χρόνος προετοιμασίας που δικαιολογείται από αντικειμενικούς λόγους και μπορεί να αποδειχτεί κατά την ελεγκτική διαδικασία), δεν αποτελεί χρόνο εργασίας και συνεπώς η σήμανση της ψηφιακής κάρτας για την εν λόγω κατηγορία εργαζομένων θα πρέπει να λαμβάνει χώρα:

– Κατά την έναρξη της εργασίας, μετά το πέρας της ολοκλήρωσης του χρόνου προετοιμασίας για ανάληψη υπηρεσίας και

– Κατά την λήξη της εργασίας, πριν την έναρξη του χρόνου προετοιμασίας για αποχώρηση» αναφέρει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος δικαιώνοντας το νέο εκλεγέντα πρόεδρο του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, Σπύρο Θεοδωρόπουλο, ο οποίος σε πρόσφατη συνέντευξη του στην «Καθημερινή» είχε θέσει ως ζητούμενο την εξασφάλιση μεγαλύτερης ευελιξίας στην εργασία.

Η 18σέλιδη εγκύκλιος εκδόθηκε λίγες ημέρες πριν από την ενεργοποίηση της διάταξης που επεκτείνει τη δυνατότητα εργασίας και την 6η ημέρα της εβδομάδας ακόμη και σε επιχειρήσεις που δεν είναι συνεχούς λειτουργίας τίποτα δεν θα είναι ίδιο πλέον.

© Πηγή: In.gr