Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τα πρόστιμα και οι ποινές για πλημμελή εφαρμογή της

Δημοσιεύτηκε στις 15/05/2024 10:19

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Τα πρόστιμα και οι ποινές για πλημμελή εφαρμογή της

Με παρεμβάσεις και διορθώσεις γύρω από τον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, το υπουργείο Εργασίας προχωρεί στην υλοποίηση του οδικού χάρτη πλήρους καθιέρωσης του μέτρου στο σύνολο της οικονομίας, μέχρι το τέλος του 2024.

Ειδική ομάδα εμπειρογνωμόνων καταγράφει τα προβλήματα δυσλειτουργικότητας που έχουν διαπιστωθεί και αναμένεται να προτείνει λύσεις που θα βελτιώνουν την εφαρμογή του μέτρου.

Όταν θα ολοκληρωθεί η καταγραφή των προβλημάτων και των δυσλειτουργιών στους κλάδους όπου σήμερα εφαρμόζεται πιλοτικά (βιομηχανία και λιανεμπόριο) τότε θα δοθούν οδηγίες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων. Οι παρεμβάσεις δεν θα αλλοιώνουν την ουσία του μέτρου, αλλά θα βελτιώνουν την εφαρμογή του.

Μια από τις παρεμβάσεις που εξετάζονται είναι η ύπαρξη ενός μικρού, ελαστικού χρονικού ορίου, εντός του οποίου θα μπορεί ο εργαζόμενος να χτυπά την κάρτα του, χωρίς να αλλάζει το ωράριο εργασίας. Το όριο αυτό δεν μπορεί να είναι πάνω από 15 με 20 λεπτά, πριν και μετά τη λήξη του ωραρίου.

Σημειώνεται ότι η βιομηχανία και το λιανεμπόριο διανύουν το διάστημα προσαρμογής στο νέο μέτρο με την πλήρη εφαρμογή του να έχει μετατεθεί για τον Ιούλιο.

Ποινές

Οι ποινές για την μη τήρησης της εργατικής νομοθεσίας, από τις επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν ήδη την κάρτα εργασίας αλλά και για αυτές που θα υπαχθούν στο καθεστώς αυτό, περιλαμβάνουν τα εξής:

• Μη ενεργοποίηση ψηφιακής κάρτας εργαζομένου (10.500 ευρώ).

• Υποβολή στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που τελούν σε απόκλιση με την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης (3.000 ευρώ).

• Μη υποβολή των στοιχείων της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου για την πραγματική έναρξη ή την πραγματική λήξη της απασχόλησης (3.000 ευρώ).

• Εφαρμογή ευέλικτου ωραρίου σε εργαζόμενο, για τον οποίο δεν έχει ενεργοποιηθεί η ευέλικτη προσέλευση και η ψηφιακή κάρτα εργασίας (2.000 ευρώ).

• Μη τήρηση για χρονικό διάστημα τουλάχιστον δέκα (10) ετών των στοιχείων του συστήματος μέτρησης του χρόνου εργασίας, εφόσον παρεμποδίζεται ο έλεγχος και η επαλήθευση οικονομικών απαιτήσεων εργαζομένου σε εν γένει εργατική διαφορά (4.000 ευρώ).

• Μη υποβολή δήλωσης στοιχείων εργασιακής σχέσης στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ σε περίπτωση μεταβολών στοιχείων δήλωσης πριν την εφαρμογή της μεταβολής και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο που αφορούν (2.000 ευρώ).

• Μη υποβολής δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» μερικώς απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας πριν την μεταβολή και σε κάθε περίπτωση πριν την ανάληψη υπηρεσίας από τον εργαζόμενο που αφορούν (2.000 ευρώ).

• Μη υποβολής δήλωσης «Οργάνωσης Χρόνου Εργασίας» πλήρως απασχολούμενου σε περίπτωση μεταβολής της Οργάνωσης Χρόνου (600 ευρώ).

Πηγή: ΟΤ

in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook