Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Πότε θα εφαρμοστεί σε λιανεμπόριο, βιομηχανία, εστίαση και τουρισμό
Ψηφιακή κάρτα εργασίας σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα έως το τέλος του 2024 και στο δημόσιο τομέα μέχρι το 2027. Το επόμενο βήμα αναμένεται στις αρχές του έτους, καθώς από τον Ιανουάριο εντάσσονται στην ψηφιακή κάρτα το λιανικό εμπόριο και η βιομηχανία, με την κυβέρνηση να φιλοδοξεί τον Οκτώβριο του 2024 να εντάξει και τον κλάδο της εστίασης.
Αυτό σημαίνει ότι στην «ομπρέλα» της ψηφιακής κάρτας θα ενταχθούν 50.000 και πλέον επιχειρήσεις και τουλάχιστον 300.000 εργαζόμενοι – από το λιανικό εμπόριο – πάνω από 17.500 επιχειρήσεων σε διαφορετικούς κλάδους της βιομηχανίας, όπου απασχολούνται περισσότεροι από 230.000 εργαζόμενοι.
Εστίαση και τουρισμός
Από τον Οκτώβριο του 2024, θα καλύψει επιπλέον περίπου 400.000 απασχολούμενους στην εστίαση και στον τουρισμό, με τελικό στόχο την εφαρμογή του νέου ηλεκτρονικού συστήματος σε σχεδόν 2.400.000 απασχολούμενους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
Να σημειωθεί ότι σήμερα η ψηφιακή κάρτα καλύπτει τυπικά περισσότερους από 150.000 εργαζόμενους σε τράπεζες, μεγάλα σούπερ μάρκετ, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες ιδιωτικής φύλαξης (σεκιούριτι) και ΔΕΚΟ μεταφορών.
Το μέτρο θα βοηθήσει ώστε να αποδεικνύεται σε πραγματικό χρόνο η έναρξη και η λήξη του χρόνου εργασίας καθώς και η νόμιμη υπέρβαση (υπερωρίες) του δηλωθέντος ωραρίου εργασίας.
Η ψηφιακή κάρτα θα εφαρμόζεται σταδιακά και με διαφοροποιήσεις, ανά κλάδο, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες που υπάρχουν. Η εφαρμογή της στη Βιομηχανία, έχει ιδιαίτερες δυσκολίες, καθώς η οργάνωση του χρόνου εργασίας στον τομέα αυτό, έχει πολλές και διαφορετικές μορφές, όπως παραδείγματος χάριν οι βάρδιες στις περιπτώσεις επιχειρήσεων 24ωρης λειτουργίας, διαλείμματα, διευθέτηση του χρόνου εργασίας κ.λπ.
Αντίστοιχα, στο λιανικό εμπόριο, ο κλάδος είναι κατακερματισμένος, με πολύ μικρές επιχειρήσεις όπου σε πολλές περιπτώσεις ο εργοδότης είναι και ο μοναδικός εργαζόμενος.