Πρόταση-βόμβα από τον ΣΕΒ για «δανεισμό εργαζομένων» ανάβει φωτιές

Δημοσιεύτηκε στις 15/04/2020 21:45

Πρόταση-βόμβα από τον ΣΕΒ για «δανεισμό εργαζομένων» ανάβει φωτιές

Δανεισμό εργαζομένων μεταξύ επιχειρήσεων πρότεινε ο ΣΕΒ προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, προκαλώντας αν μη τι άλλο προβληματισμό και φόβο για τις αλλαγές που έρχονται στην ήδη απορυθμισμένη αγορά εργασίας -με την επικράτηση των ελαστικών μορφών εργασίας, την ενοικίαση εργαζομένων, τη μαύρη εργασία κτλ- που ο κοροναϊός φαίνεται να δίνει τη χαριστική βολή.

Καλώντας την ελληνική κοινωνία να σκεφτεί «έξω από το κουτί» καθώς βιώνει πρωτόγνωρες και πρωτοφανείς καταστάσεις ο ΣΕΒ προτείνει τη «συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού» που «μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των κενών, αμβλύνοντας παράλληλα και τη μείωση της απασχόλησης».

Όπως εξηγεί, «οι κενές θέσεις σε ειδικότητες που, λόγω της συγκυρίας, εμφανίζουν αύξηση σε ορισμένες επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να καλυφθούν άμεσα από το ανάλογο προσωπικό κάποιων επιχειρήσεων πελατών/προμηθευτών τους που εμφανίζουν μείωση εργασιών».

Άλλωστε, υπερθεματίζει ο ΣΕΒ, «η συνεργασία επιχειρήσεων με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους κατά μήκος τα εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μια πρακτική που ήδη εφαρμόζεται διεθνώς (δείτε εδώ τη σχετική μελέτη του ΣΕΒ), και που έχει τάση ενίσχυσης τα τελευταία χρόνια».

Η πρόταση αυτή, που πέφτει σαν βόμβα στην αγορά εργασίας στην οποία η πανδημία έχει φέρει τα πάνω-κάτω με χιλιάδες εργαζόμενους να βουλιάζουν στην ανασφάλεια και την απόγνωση, όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε οργισμένες αντιδράσεις με την αξιωματική αντιπολίτευση να σπεύδει να μιλήσει για προσπάθεια «γενικευμένης εργολαβοποίησης του συνόλου των ιδιωτικών υπαλλήλων».

Κατηγόρησε μάλιστα την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας ότι ο ΣΕΒ «επενδύει στο έδαφος της υποβάθμισης της εργασίας που έχει καλλιεργήσει η κυβέρνηση αυτό το διάστημα, πράγμα που δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα».

Η αμφιλεγόμενη πρόταση του ΣΕΒ

Η πανδημία του κοροναϊού, εκτός από μεγάλη απειλή για τη δημόσια υγεία, δημιουργεί σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις με απομόνωση, συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας και μεγάλη αβεβαιότητα και προκλήσεις για την επόμενη ημέρα, τονίζει ο ΣΕΒ και συνεχίζει:

«Κορυφαία πρόκληση για την οικονομία είναι η διατήρηση όσο το δυνατόν περισσότερων θέσεων εργασίας που κινδυνεύουν λόγω της μείωσης της οικονομικής δραστηριότητας, με την διασφάλιση της επιχειρησιακής συνέχειας και τη διατήρηση του παραγωγικού ιστού. »

» Υπό το καθεστώς των πρωτοφανών συνθηκών, είναι κρίσιμο να είμαστε ανοιχτοί σε νέες προσεγγίσεις, εργαλεία και πρακτικές και απαιτούνται δράσεις, άμεσες και σε πραγματικό χρόνο, που ξεπερνούν την πεπατημένη ή κινούνται εκτός του συνηθισμένου πλαισίου (thinking outside the box).»

» Για παράδειγμα, η ταχύτατη, ευρεία, και εν πολλοίς επιτυχημένη υιοθέτηση της τηλεργασίας από τις επιχειρήσεις που στηρίχθηκε στην αμοιβαία συνεννόηση εργοδοτών και εργαζομένων, αλλά και στην άμεση νομοθετική παρέμβαση, έχει επιτρέψει τη συνέχιση της επιχειρηματικής λειτουργίας σε σημαντικό βαθμό και έχει λειτουργήσει ως ένα επιπλέον ανάχωμα διασφάλισης των σχετικών θέσεων εργασίας.»

» Η τηλεργασία υιοθετήθηκε ως πρώτη αντίδραση στο ερώτημα του πως διασφαλίζεται η επιχειρηματική λειτουργία και όπως καταγράφεται από σχετικές έρευνες, αναμένεται να διατηρηθεί και μετά τη λήξη της κρίσης του κορονοϊού. Άλλωστε, αποτελεί μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική σε πολλές χώρες (πχ. στη Δανία τηλεργάζεται σχεδόν το 20% των μισθωτών).»

» Αντίστοιχα όμως, καθώς οι προκλήσεις αυξάνουν, καλούμαστε να εξετάσουμε κάθε νέα, καινοτόμο πρακτική που θα συμβάλει στη διατήρηση των θέσεων εργασίας».

Συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων

Όπως προσθέτει ο ΣΕΒ, «μετά από τέσσερις εβδομάδες περιοριστικών μέτρων, πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες αντιμετωπίζουν πλείστα προβλήματα, κλείνουν ή μειώνουν την παραγωγή τους (ενδεικτικά αεροπορικές και επιβατικές μεταφορές, ξενοδοχεία, εστίαση), ενώ άλλες εμφανίζουν σημαντική αύξηση της ζήτησης για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους (ενδεικτικά υγειονομικό υλικό, super market, μεταφορές και διανομή προϊόντων στο σπίτι, ηλεκτρονικός εξοπλισμός).»

» Σε όρους ανθρώπινου δυναμικού, οι πρώτες αντιμετωπίζουν έντονα το φαινόμενο περίσσειας δυναμικού, ενώ άλλες αντιμετωπίζουν ελλείμματα λόγω της αύξησης των εργασιών τους. Παράλληλα παρατηρούνται φαινόμενα εντονότατων διαφοροποιήσεων μέσα σε κλάδους, όπως ενδεικτικά στην αποθήκευση/διανομή (3PL), εξαιτίας διαφορετικών εξειδικεύσεων (πχ. μείωση σε αυτοκίνητα, αύξηση σε τρόφιμα).»

» Την ίδια στιγμή, στο σημερινό περιβάλλον είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν οι μεταβολές στη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία μεταξύ επιχειρήσεων για τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των κενών, αμβλύνοντας παράλληλα και τη μείωση της απασχόλησης.»

» Οι κενές θέσεις σε ειδικότητες που, λόγω της συγκυρίας, εμφανίζουν αύξηση σε ορισμένες επιχειρήσεις, θα μπορούσαν να καλυφθούν άμεσα από το ανάλογο προσωπικό κάποιων επιχειρήσεων πελατών/προμηθευτών τους που εμφανίζουν μείωση εργασιών».

«Η συνεργασία επιχειρήσεων με τους προμηθευτές και τους πελάτες τους κατά μήκος τα εφοδιαστικής αλυσίδας είναι μια πρακτική που ήδη εφαρμόζεται διεθνώς (δείτε εδώ τη σχετική μελέτη του ΣΕΒ), και που έχει τάση ενίσχυσης τα τελευταία χρόνια. Τα συνηθέστερα πεδία συνεργασίας περιλαμβάνουν τη διαχείριση των αποθεμάτων των λιανεμπόρων από τους προμηθευτές (Vendor Managed Inventory – VMI), την κοινή διαχείριση συγκεκριμένων κατηγοριών προϊόντων (Category Management) και την συμπαραγωγή αγαθών και υπηρεσιών (co-production).»

« Ο Διεθνής Οργανισμός Τυποποίησης έχει μάλιστα εκδώσει το πρότυπο ISO 44001: Collaborative Business Relationship Management Systems – Requirements and Framework το οποίο έχει ως στόχο να βοηθήσει μια επιχείρηση να καθιερώσει και να βελτιώσει τις σχέσεις συνεργασίας της, τόσο ενδοεπιχειρησιακά, όσο και με άλλες επιχειρήσεις ή οργανισμούς» καταλήγει ο ΣΕΒ.

 

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook