Πρόστιμα μέχρι 10.000 ευρώ για ακίνητα χωρίς Ενεργειακό Πιστοποιητικό- 6μηνη παράταση ζητούν οι μεσίτες
Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί η Ομοσπονδία Μεσιτών Ελλάδας και η πρόεδρος κ. Άρτεμις Μαυράκη, που επικοινωνεί με τα αρμόδια υπουργεία με σκοπό να ζητήσει 6μηνη παράταση όσον αφορά στην έκδοση των ενεργειακών πιστοποιητικών, που από την 1η Ιανουαρίου του 2021 θα είναι υποχρεωτικά προκειμένου να ενοικιάσει ή να πωλήσει κάποιος το ακίνητό του ή ακόμα και να δημοσιεύσει αγγελία σε έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, καθώς μια τέτοια παράλειψη θα επιφέρει πρόστιμο που κυμαίνεται από 200 έως 10.000 ευρώ.
Η κ. Μαυράκη που μίλησε στην εκπομπή «Δημοσίως» και στο Νίκο Παπαδάκη, στον politica 89,8 αναφέρθηκε επίσης στο τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα μεσιτικά γραφεία, καθώς είναι μεν ανοιχτά, αλλά δεν μπορούν να δουλέψουν καθώς δεν υπάρχει κωδικός μετακίνησης για να δουν και να δείξουν σε πελάτες ακίνητα. «Ζητάμε -λέει η κ. Μαυράκη- να μας δώσουν κωδικό ή να μας κατατάξουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις».
Αυτό το διάστημα που καλούνται οι ιδιοκτήτες κατοικιών να βγάλουν τα πιστοποιητικά είναι πλέον μικρό, καθώς η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα δεν τους επιτρέπουν μετακινήσεις, για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους και κινδυνεύουν με πρόστιμα ακόμα κι αν δεν αποσύρουν τις αναρτήσεις τους.
Το ίδιο και μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα μεσιτικά γραφεία καθώς ο νόμος είναι σαφής και αναφέρει: Η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ αναφέρει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2021 κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα που διατίθεται προς πώληση ή προς μίσθωση, απαιτείται να έχει ήδη ΠΕΑ ώστε να δηλώνεται ο δείκτης ενεργειακής απόδοσης (ενεργειακή κατηγορία), όπως αυτός προκύπτει από το ΠΕΑ, σε όλες τις εμπορικές διαφημίσεις και καταχωρήσεις, δηλαδή σε κάθε αγγελία στον τύπο ή σε ηλεκτρονικά μέσα, όπως και σε κάθε ανάρτηση – αναφορά στα μεσιτικά γραφεία δηλώνεται με ευκρίνεια η ενεργειακή κατηγορία του κτιρίου ώστε η ενεργειακή κατάταξη της ιδιοκτησίας να αποτελεί βασικό συγκριτικό στοιχείο για την διαμόρφωση της επιλογής του ενδιαφερόμενου αγοραστή / ενοικιαστή. Συνεπώς κάθε κτίριο ή κτιριακή μονάδα για να μπει στη διαδικασία της διάθεσης πρέπει να έχει εκ των προτέρων έγκυρο ΠΕΑ.
Σε περίπτωση μη έκδοσης ΠΕΑ (ενώ οφείλεται), αμέλειας προσυμβατικής ενημέρωσης του αντισυμβαλλόμενου, διαφήμισης – μεσιτείας χωρίς αναφορά της ενεργειακής κατάταξης της κτιριακής μονάδας/ κτιρίου, μη καταχώρισης των στοιχείων του ΠΕΑ στις εφαρμογές της ΑΑΔΕ, επιβάλλεται, σύμφωνα με το άρθρο 20 του ν.4122/2013, πρόστιμο σε βάρος του κατά νόμο υπόχρεου από διακόσια (200) έως δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ.
Τα μεσιτικά γραφεία μπορούν να αναλαμβάνουν εντολή μεσιτείας υπό την προϋπόθεση ότι πριν την οποιαδήποτε διαφήμιση και καταχώριση (τύπο, διαδίκτυο, ακόμη και σε αναρτήσεις και καταλόγους στην έδρα τους) θα έχουν τα στοιχεία έγκυρου ΠΕΑ.
Οι διαφημιστές, οι εφημερίδες και οι ηλεκτρονικές σελίδες αγγελιών δεν θα παραλαμβάνουν αγγελίες προς δημοσίευση που δεν θα έχουν δήλωση ενεργειακής κατηγορίας.
Η εφαρμογή των ανωτέρω, είναι υποχρεωτική μόνο για κτίρια ή κτιριακές μονάδες που έχουν υποχρέωση έκδοσης ΠΕΑ.
Αντέχουν τα ακίνητα
Στο μεταξύ ανακατατάξεις στα ακίνητα έχει φέρει η πανδημία κι όπως χαρακτηριστικά μας είπε η κ. Μαυράκη «συνεχίζουν να αντέχουν την πίεση της πανδημίας. Η αγορά ακινήτων είναι καθαρά θέμα ψυχολογίας».
Με βάση τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα εκτιμάται ότι το γ΄ τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, το α΄ και β΄ τρίμηνο του 2020 η αύξηση σε σχέση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2019 διαμορφώθηκε σε 6,5% και 4,1% αντίστοιχα, ενώ για το σύνολο του 2019 οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 7,2%. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), σύμφωνα με τα οποία η αύξηση των τιμών το γ΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 ήταν 4,2% για τα «νέα» διαμερίσματα, δηλ. ηλικίας έως 5 ετών, και 2,6% για τα «παλαιά», δηλ. ηλικίας άνω των 5 ετών.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 ο μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των τιμών για τα «νέα» και τα «παλαιά» διαμερίσματα ήταν 7,7% και 6,9% αντίστοιχα.
Από την ανάλυση των στοιχείων κατά γεωγραφική περιοχή προκύπτει ότι οι τιμές των διαμερισμάτων το γ΄ τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019 αυξήθηκαν κατά 5,6% στην Αθήνα, 4,3% στη Θεσσαλονίκη και 1,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας, ενώ οριακή μείωση κατά 0,3% καταγράφηκε στις άλλες μεγάλες πόλεις.
Με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 η αύξηση των τιμών των διαμερισμάτων στις ίδιες περιοχές σε σχέση με το 2018 ήταν 10,5%, 6,9%, 4,5% και 3,7% αντίστοιχα.
Τέλος, για το σύνολο των αστικών περιοχών της χώρας, το γ΄ τρίμηνο του 2020 οι τιμές των διαμερισμάτων ήταν αυξημένες κατά 3,4% σε σύγκριση με το γ΄ τρίμηνο του 2019, ενώ, με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία, για το 2019 η μέση ετήσια αύξηση διαμορφώθηκε σε 7,4%.