Προστασία Πρώτης Κατοικίας : Έως την Παρασκευή οι αποφάσεις

Δημοσιεύτηκε στις 27/04/2020 10:29

Προστασία Πρώτης Κατοικίας : Έως την Παρασκευή οι αποφάσεις

H αντίστροφη μέτρηση για την οριστική άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έχει ήδη ξεκινήσει με την κυβέρνηση να αναζητά ένα μοντέλο, το οποίο δεδομένων των νέων συνθηκών που δημιούργησε η πανδημία, από την μια πλευρά να καθυστερήσει στο μέτρο του δυνατού ένα ξέσπασμα πλειστηριασμών από την στιγμή που και τα δικαστήρια θα επανέλθουν στην κανονικότητα, και από την άλλη να βρίσκει σύμφωνους τους θεσμούς καθώς όπως έχουν δηλώσει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν θέλουν να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες.

Στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα και το σενάριο της δημιουργίας μιας τράπεζας ακίνητων την όποια θα δημιουργήσει το ελληνικό δημόσιο με σκοπό να μαζεύει τα ακίνητα που αφορούν κόκκινα δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία.

Μάλιστα η σκέψη αυτή έχει κατατεθεί και στο διάλογο με τους θεσμούς και η συζήτηση που θα συνεχιστεί τις επόμενες ήμερες θα έχει στο επίκεντρο της και αυτό το δεδομένο εκτός από το νέο Πτωχευτικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα έρθει να αντικαταστήσει το δίχτυ προστασίας για τους κόκκινους δανειολήπτες μετά και τη λήξη του νόμου 4605/2019.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη η κυβέρνηση επιδιώκει μια χρονική παράταση λίγων μηνών ώστε να αποκατασταθεί η κανονικότητα στην οικονομία και την κοινωνία, μετά την άρση των περιορισμών που αναμένεται να ανακοινωθούν, ωστόσο οι θεσμοί εμφανίζονται αρνητικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και το εξετάζουν μόνο με αυστηρούς περιορισμούς όπως για παράδειγμα τις περιπτώσεις εκείνων των δανειοληπτών που αποδεδειγμένα επλήγησαν από την πανδημία και λόγο αδυναμίας βρέθηκαν κόκκινοι ενώ είχαν ρυθμίσει τα δάνεια τους.

Σε μια τέτοια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και η κυβέρνηση η όποια εξετάζει τις δυνατότητες ακόμα και της κρατικής επιδότηση των δόσεων των στεγαστικών δανείων των δανειοληπτών αυτών, για περιορισμένο όμως χρονικό διάστημα.

Όσο για την τράπεζα ακίνητων κόκκινων δανειοληπτών με τη δημιουργία της θα δίνεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να μένουν στα σπίτια τους πληρώνοντας ενοίκιο, και σε βάθος χρόνου -εφόσον μπορούν και το επιθυμούν- να τα ξαναγοράζουν.

Η εξίσωση που αφορά την δημιουργία της τράπεζας ακίνητων δεν είναι εύκολη. Αν και θα βοηθήσει τις τράπεζες να μειώσουν τις επαναγορές ακινήτων από πλειστηριασμούς, κάτι το οποίο έκαναν μέχρι πρόσφατα, μπορεί να θεωρηθεί κρατική ενίσχυση και να αντίκειται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Για να ξεπεράσει το σκόπελο αυτό η κυβέρνηση, αναφορικά με τον με τον οποίο θα χρηματοδοτηθεί η τράπεζα ακινήτων εξετάζεται η τιτλοποίηση των ακινήτων και η έκδοση ομολόγων.

Ωστόσο για τους θεσμούς αυτό δεν αρκεί καθώς δεν είναι δεδομένη η ανταπόκριση του επενδυτικού κοινού σε μια τέτοια προσπάθεια και για το λόγο αυτό το ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να χρηματοδοτήσει αρχικά την προσπάθεια με κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να κοστολογηθούν ώστε στη συνέχεια να δοθεί το πράσινο φως για το όλο εγχείρημα.

Πάντως κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης, όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης αλλά και ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Τσιάρας, με δηλώσεις τους έχουν πει ότι η κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει στην οριστική άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας εν μέσω πανδημίας εφόσον δεν βρεθεί « αντίδοτο» για του ανθρώπους που επλήγησαν από αυτήν.

Ωστόσο τις επόμενες ήμερες θα φανεί που τελικά θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς για την προστασία της πρώτης κατοικίας που τυπικά, τουλάχιστον, λήγει στις 30 Απριλίου.

© Πηγή: In.gr