Προσχέδιο προϋπολογισμού : Επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 – Ποιοι φόροι θα μειωθούν
Με τα βλέμμα στραμμένα στην έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας καταθέτει σήμερα στη Βουλή το Προσχέδιο Προϋπολογισμού για το 2021.
Το προσχέδιο θα έχει ένα βασικό σενάριο το οποίο θα στηρίζεται στην πρόβλεψη ότι το 2021 θα ανακτηθεί το μεγαλύτερο μέρος των απωλειών που θα προκύψουν φέτος στο ΑΕΠ λόγω της πανδημίας.
Η κυβέρνηση με το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα επιχειρήσει να στείλει το μήνυμα ότι η οικονομία θα μπορέσει να γυρίσει στα προ κοροναϊού επίπεδα το 2022. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη έχουν στηριχθεί στην εκτίμηση ότι η ύφεση φέτος θα διαμορφωθεί στο επίπεδο του 8,2%. Για το 2021 θα προβλεφθεί ανάπτυξη πέριξ του 7,5% με την εισροή των ευρωπαϊκών κονδυλίων.
Καθοριστικό ρόλο για την τελική μορφή που θα πάρει το Νοέμβριο – οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός του 2021 – αναμένεται να παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης και τα κονδύλια που θα έρθουν από αυτό το επόμενο έτος, δίνοντας περαιτέρω ώθηση στην ελληνική οικονομία και καλύπτοντας σημαντικό μέρος των απωλειών που έφερε ο κοροναϊός.
Η αβεβαιότητα που υπάρχει γύρω από τις εξελίξεις στο υγειονομικό σκέλος παραμένει μεγάλη καθώς τα κρούσματα κοροναϊού τόσο στην Ελλάδα όσο και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες αυξάνονται καθημερινά ενώ οι κυβερνήσεις καλούνται να είναι έτοιμες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις ενός ενδεχόμενου lockdown έστω και σε τοπικό επίπεδο.
Τα μέτρα
Το προσχέδιο θα ενσωματώνει έτσι τα εξής στοχευμένα μέτρα:
– Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, που θα «φουσκώσει» τις τσέπες των εργαζομένων κατά περίπου 300 ευρώ και τα ταμεία των επιχειρήσεων κατά 500 εκατ. ευρώ
– Κατάργηση για το 2021 της Εισφοράς Αλληλεγγύης για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, εισοδηματίες, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, με κόστος 770 εκατ. ευρώ.
– Εφαρμογή της ψηφισμένης μείωσης φόρου κατά 1.300 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
– Μείωση ΦΠΑ σε τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, θεάματα για άλλους 4 μήνες τουλάχιστον, έως το τέλος Απριλίου με κόστος 150 εκατ. ευρώ.
– Παράταση αποπληρωμής σε δόσεις μέχρι και το 2023, για τα χρέη που δημιουργήθηκαν στην καραντίνα του 2020.
– υπερ-εκπτώσεις φόρου για ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου.