Προκαταβολή φόρου : Ποιες επιχειρήσεις θα είναι κερδισμένες – Τι μελετάται

Δημοσιεύτηκε στις 30/05/2020 15:21

Προκαταβολή φόρου : Ποιες επιχειρήσεις θα είναι κερδισμένες – Τι μελετάται

Τον Ιούλιο θα κλειδώσει το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που δοκιμάζονται από την πανδημία.

Το κούρεμα στην προκαταβολή φόρου θα αφορά όλες τις επιχειρήσεις οι οποίες απειλούνται με ζημιές, ανεξάρτητα από το εάν περιλαμβάνονταν ή όχι στις λίστες των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας και έλαβαν μέτρα ενίσχυσής τους από το κράτος.

Σε κάθε περίπτωση το κλειδί που θα κλειδώσει το ποσοστό της μείωσης της προκαταβολής φόρου το οποίο δεν αποκλείεται να φθάσει το 50% αποτελούν τα στοιχεία του τζίρου και των κερδών του πρώτου εξαμήνου των επιχειρήσεων τα οποία θα συγκριθούν με τις δηλώσεις που υποβάλουν τη περίοδο αυτή οι επιχειρήσεις για τα αποτελέσματα που είχαν το 2019.

Ο Σταϊκούρας για την προκαταβολή φόρου

Όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας η απόφαση για να προχωρήσει η κυβέρνηση σε «γενναία μείωση» της προκαταβολής φόρου από φέτος θα ληφθεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία για την πορεία του τζίρου των επιχειρήσεων έως και τον Ιούνιο.

Για την προκαταβολή φόρου επισήμανε – μιλώντας στο Open, αναφερόμενος και στη δήλωσή του ότι θα «μειωθεί γενναία», που έκανε από το Βήμα της Βουλής – «θεωρώ ότι η αντιμετώπιση όλων των μεγάλων θεμάτων της οικονομίας είτε αφορά στα 32 δισ. είτε αφορά συγκεκριμένες πολιτικές πρέπει να γίνεται με σχέδιο με σύνεση και υπευθυνότητα. Έχουμε την ευθύνη να βγει η οικονομία στην επόμενη μέρα με τις ελάχιστες δυνατές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις και με τη μεγαλύτερη δυναμική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διατηρήσουμε ταμειακά διαθέσιμα για να είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιοδήποτε απρόοπτο. Άρα ναι, θα είναι γενναία η μείωση της προκαταβολής, εκτιμούμε ότι θα έχουμε οριστικά στοιχεία τον Ιούνιο και θα δούμε τη μείωση του τζίρου στις επιχείρησης και τον Ιούλιο θα αποφασίσουμε σχετικά».

Σύμφωνα με πληροφορίες, με βάση τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στο υπουργείο Οικονομικών σχεδόν το σύνολο των πληττόμενων επιχειρήσεων παρουσιάζει μείωση τζίρου άνω του 20% συγκριτικά με τα αντίστοιχα έσοδα του προηγούμενου έτους, εξέλιξη που αναμένεται να συνεχισθεί και ενδεχομένως να διευρυνθεί μέχρι το τέλος του 2020.

Το μέτρο της μείωσης της προκαταβολής φόρου αφορά περίπου 1.000.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και όπως αναφέρουν παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν παράλογο να ζητήσει κανείς από τους φορολογούμενους να προκαταβάλουν φέτος φόρο για την επόμενη χρονιά για κέρδη που σίγουρα δεν θα έχουν το 2020, το οποίο σημαδεύεται από βαθιά ύφεση.

Το σχέδιο

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 30% ή 50%. Δηλαδή από το 100% σήμερα η προκαταβολή φόρου θα περιοριστεί στο 70% ή ακόμα και στο 50%. Στην περίπτωση που συρρικνωθεί η προκαταβολή φόρου κατά 50% το Δημόσιο θα χάσει περίπου από 800 εκατ. ευρώ έως 1 δισ. ευρώ, ενώ εάν περιορισθεί στο 30% οι απώλειες θα είναι της τάξης των 500 εκατ. ευρώ περίπου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών προβλέπει τα εξής:

– Το ποσοστό της μείωσης θα είναι οριζόντιο.

– Από το 100% σήμερα σχεδιάζεται να περιορισθεί στο 70% ή στο 50%. Το ποσοστό μείωσης του τζίρου θα κρίνει και το ποσοστό μείωσης της προκαταβολής φόρου.

Τι θα ληφθεί υπόψη

Προκειμένου οι φορολογικές αρχές να εκτιμήσουν τη μείωση του εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνουν ενδεικτικά υπόψη:

α) Το ποσό των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης στο τρέχον φορολογικό έτος, συγκρινόμενο με τα ακαθάριστα έσοδα της αντίστοιχης περιόδου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

β) Το ποσοστό των δαπανών και εξόδων διαχείρισης συγκριτικά με το προηγούμενο έτος.

γ) Τις μεταβολές που τυχόν επήλθαν στους παράγοντες διαμόρφωσης του μεικτού κέρδους της επιχείρησης κατά το τρέχον φορολογικό έτος σε σχέση με το προηγούμενο.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook