Προϋπολογισμός : Καμπανάκι για ύφεση – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Δημοσιεύτηκε στις 17/09/2020 11:04

Προϋπολογισμός : Καμπανάκι για ύφεση – Τι σχεδιάζει το ΥΠΟΙΚ

Με τα μάτια στραμμένα στο μέτωπο της πανδημίας είναι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης καθώς αυτό είναι που θα κρίνει το εάν θα χρειαστεί αναθεώρηση των προβλέψεων για τη φετινή ύφεση και την προβλεπόμενη ανάπτυξη το 2021.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται για την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2021, του οποίου η γενική κατεύθυνση αφορά σε ισοσκελισμένο αποτέλεσμα, με στόχο την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2022.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ το προηγούμενο διήμερο αναφέρθηκε επανειλημμένα στην ανάγκη να υπάρξει «δημοσιονομική προσπάθεια» μετά τη λήξη της πανδημίας για να επέλθει η δημοσιονομική ισορροπία.

Τον Αύγουστο, τα σημάδια ήταν θετικά καθώς πέρα από την ανάκαμψη των εσόδων που κατέγραψε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρατηρείται αύξηση των ηλεκτρονικών πληρωμών και του τζίρου σε μια σειρά από δραστηριότητες, από pet shop και καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών ειδών, έως φαρμακεία, σούπερ μάρκετ και υπηρεσίες ευεξίας.

Βαρύ πλήγμα δέχτηκαν τουρισμός, πολιτισμός και εστίαση, όπως και τα μεγάλα πολυκαταστήματα, ενώ παραμένουν σε αρνητικό πρόσημο οι πωλήσεις σε καταστήματα ένδυσης και υπόδησης.

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων στήριξης τοπικού χαρακτήρα στις περιοχές που επιβάλλονται πρόσθετα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας.

Διαβάστε επίσης: Φορολογικά έσοδα Αυγούστου: Καλύτερα των προβλέψεων, έλλειμμα 6,607 δισ. ευρώ στο οκτάμηνο

Κουντεντάκης: «Καμπανάκι» για μεγαλύτερη ύφεση

Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε ο επικεφαλής του Γραφείου Πρoϋπολογισμού της Βουλής κ. Φραγκίσκος Κουτεντάκης o οποίος εκτίμησε ότι πάμε για μεγαλύτερη ύφεση από την αρχική που είχε προβλεφθεί για το 2020.

Όπως τόνισε ο κ. Κουτεντάκης, λαμβάνοντας υπόψη και τα στοιχεία του β΄τριμήνου που ανακοινώθηκαν-και τα οποία τελικά ήταν χειρότερα από την πρόβλεψη του Γραφείου-, «η ύφεση για το 2020 αναμένεται να κινηθεί λίγο χειρότερα από ό,τι είχαμε προβλέψει».

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για μια ένδειξη και ακόμη δεν έχει αναθεωρηθεί η πρόβλεψη του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής.

Συνεπώς η ύφεση ενδεχομένως να κινηθεί σε χειρότερα επίπεδα από τα επίπεδα του 8,5%-9,4% που είχε προβλέψει αρχικά το Γραφείο Πρϋπολογισμού της Βουλής. Πάντως ο κ. Κουτεντάκης δεν θέλησε να προβεί σε εκτίμηση συγκεκριμένου ποσοστού για την ύφεση.

Δεδομένο χαρακτήρισε το ότι το δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι φέτος ελλειμματικό. Αυτό ωστόσο στην παρούσα φάση δεν είναι άμεσο πρόβλημα, αφού όπως εξήγησε λόγω της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ανασταλεί για φέτος. Εξάλλου οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων δεν έχουν αυξηθεί και παραμένουν χαμηλές.

Έτσι, σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα για φέτος δεν υπάρχει ανησυχία για δημοσιονομική επιδείνωση, είπε ο κ. Κουτεντάκης. Μεσοπρόθεσμα όμως το πρόβλημα θα εμφανιστεί και θα πρέπει όταν ξεπεραστούν τα χειρότερα αυτής της πανδημίας να δούμε με ποιον τρόπο θα αποκαταστήσουμε την δημοσιονομική μας ισορροπία.

Ο κ. Κουτεντάκης έδωσε το πλαίσιο παρεμβάσεων που κατά τη γνώμη του θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να σταθεί όρθια.

Τέλος αναφέρθηκε στα στοιχεία που ζήτησε το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής από τον ΕΦΚΑ σχετικά με τις εκκρεμείς συντάξεις και τα οποία σύμφωνα με τον κ. Κουτεντάκη δεν έλαβε. «Είμαστε καλόπιστοι και πιστεύω ότι θα τα λάβουμε όπως δεσμεύθηκε ο ΕΦΚΑ» συμπλήρωσε.

Τι προβλέπει ο ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ύφεση

Μικρότερη ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας για το 2020 και ελαφρά υψηλότερη ανάπτυξη το επόμενο έτος προβλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στην ενδιάμεση έκθεσή του (OECD Economic Outllok) για τις προοπτικές της.

Συγκεκριμένα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα μειωθεί φέτος κατά 4,5% και θα αυξηθεί το 2021 κατά 5% έναντι μείωσης κατά 6% και αύξησης κατά 5,2% που προέβλεπε τον Ιούνιο.

Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει μικρότερη ύφεση για φέτος (7,9% έναντι 9,1% που προέβλεπε τον Ιούνιο), αλλά και χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης για το 2021 (5,1% έναντι 6,5%). Αυτό σημαίνει ότι η επιστροφή του ΑΕΠ στα προ κοροναϊού επίπεδα δεν θα γίνει πριν από το 2022, όπως προβλέπουν, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το ίδιο εκτιμά ο ΟΟΣΑ ότι θα συμβεί στις περισσότερες οικονομίες της G20.

Οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ βασίζονται στην υπόθεση ότι θα συνεχισθούν σποραδικές τοπικές εξάρσεις του κοροναϊού, οι οποίες θα αντιμετωπίζονται με στοχευμένες τοπικές παρεμβάσεις και όχι με καραντίνες σε εθνικό επίπεδο καθώς και στην υπόθεση ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού δεν θα είναι ευρύτερα διαθέσιμος πριν από το τέλος του 2021.

Από τις μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, η γερμανική αναμένεται να έχει τις μικρότερες απώλειες από την κρίση της πανδημίας, καθώς προβλέπεται να συρρικνωθεί φέτος κατά 5,4% (έναντι πρόβλεψης για ύφεση 6,6% τον Ιούνιο) και να αναπτυχθεί κατά 4,6% το 2021 (έναντι προηγούμενης πρόβλεψης 5,8%), ενώ η ιταλική και η γαλλική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθούν φέτος κατά 10,5% και 9,5%, αντίστοιχα, και να αναπτυχθούν κατά 5,4% και 5,8% το 2021.

Για την οικονομία των ΗΠΑ, ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει δραστικά την πρόβλεψή του για την ύφεση το 2020, μόλις στο 3,8% από 7,3% τον Ιούνιο, ενώ εκτιμά ότι το χαμένο αυτό έδαφος θα υπερκαλυφθεί το 2021, με μία ανάπτυξη 4%. Για την κινεζική οικονομία, ο ΟΟΣΑ έχει αναθεωρήσει θεαματικά προς το καλύτερο τις προβλέψεις του τόσο για φέτος όσο και για το 2021. Συγκεκριμένα, για το 2020 προβλέπει ανάπτυξη 1,8% (αντί ύφεσης 2,6% τον Ιούνιο), ενώ για το 2021 η πρόβλεψη για ανάπτυξη εκτινάσσεται στο 8% (αντί 6,8%).

© Πηγή: In.gr