Ο Προϋπολογισμός του 2020, εκτός από ελαφρύνσεις φόρων που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ, προβλέπει πρόσθετες πραγματικές δαπάνες στους κρίσιμους τομείς της υγείας, της παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και της άμυνας σε σχέση με τον Προϋπολογισμό του 2019, δήλωσε ο υφυπουργός Δημοσιονομικής Πολιτικής Θόδωρος Σκυλακάκης, κατά την πρώτη ημέρα εξέτασης του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών «Κύρωση του κρατικού Προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2020».
Όπως επισήμανε ο κ. Σκυλακάκης, ο νέος Προϋπολογισμός προβλέπει επίσης ένα ειδικό αποθεματικό, με το οποίο θα ενισχυθούν ευαίσθητες δαπάνες όπως οι ανωτέρω, σε όλη τη διάρκεια του έτους.
Ταυτόχρονα, είπε, μειώνονται οι οροφές δαπανών όλων των ελαστικών δαπανών των υπουργείων, με αφαίρεση αβέβαιων ή πλασματικών δαπανών – που θα καλυφθούν εφόσον προκύπτουν, από το ειδικό αποθεματικό, για να μειωθεί η υποεκτέλεση (900 εκ. στον προϋπολογισμό του 2018 μόνο στον τακτικό Προϋπολογισμό) που οδηγούσε στα «καταστροφικά» για την οικονομία υπερπλεονάσματα.
Σχολιάζοντας τους προβληματισμούς των γενικών εισηγητών των κομμάτων για τους προϋπολογισμούς των παραπάνω τομέων, είπε ότι, στον τομέα της άμυνας, για να είναι συγκρίσιμες οι δαπάνες, θα πρέπει να αφαιρεθούν οι εκτιμώμενες δαπάνες του 2019 ύψους 3.378 εκ ευρώ έναντι 3.383 εκ ευρώ των προβλέψεων δαπανών του 2020 και να προστεθούν 163 εκ ευρώ ως επιπλέον δημοσιονομική επιβάρυνση λόγω των αυξημένων φυσικών παραλαβών εξοπλιστικών προγραμμάτων το 2020 (258 εκ. ευρώ το 2019 – 421 εκ. ευρώ το 2020 = – 163 εκ. ευρώ).
Επίσης, για το υπουργείο Υγείας και τα νοσοκομεία του ΕΟΠΥΥ, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι οι πραγματικές δαπάνες του 2020 (3.799 εκ.) θα είναι τελικά μεγαλύτερες από του 2019 (3.824 εκ.) καθώς θα δοθούν πρόσθετα χρήματα από το νέο Ειδικό Αποθεματικό (που διαθέτει 300 εκ.) και πρόσθετα χρήματα από το ποσό που θα προκύψει από τον υπολογισμό των δαπανών για πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στον τομέα της υγείας (περίπου 25 με 30 εκ.), που η προηγούμενη κυβέρνηση «δεν κατέγραφε» και που δεν επιβαρύνουν το κατά πρόγραμμα δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν μεγαλύτερες δαπάνες και στην κοινωνική πρόνοια και στα νοσοκομεία.
Εξάλλου, για τον προϋπολογισμό του υπ. Παιδείας, είπε ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η μετακίνηση της γραμματείας Έρευνας στο υπουργείο Ανάπτυξης.
Βολουδάκης: Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων πρέπει να εξηγηθεί από αυτούς που την άσκησαν
Ο γενικός εξηγητής της ΝΔ, Μανούσος-Κωνσταντίνος Βολουδάκης, είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2020 αποτυπώνει τις προοπτικές που δημιουργούν σήμερα μια σειρά από πολιτικές που εξαγγέλθηκαν προεκλογικά, υπερψηφίστηκαν από τον λαό και σήμερα υλοποιούνται.
Κεντρική αντίληψη αυτής της πολιτικής, είπε ο κ. Βολουδάκης, είναι ότι η ευημερία θα επανέλθει εάν κινητοποιηθούν οι επενδύσεις – που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.
Η πολιτική μας πρόσθεσε, δεν παραβλέπει την ανάγκη να απλωθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας έναντι στη φτώχεια καθώς και την ανάγκη ελάφρυνσης της φορολογίας των φυσικών προσώπων.
Για το 2019 και 2020 οι στόχοι των πλεονασμάτων θα επιτευχθούν βεβαίωσε ο κ. Βολουδάκης σημειώνοντας ότι στη συνέχεια θα τεθεί το ζήτημα ανάγκης μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ασκώντας κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για την πολιτική των υπερπλεονασμάτων είπε ότι κατά την περασμένη τετραετία αφαίρεσε από την κοινωνία, την αγορά και τους πολίτες τέσσερις φορές τα ετήσια έσοδα του ΕΝΦΙΑ.
Η πολιτική των υπερπλεονασμάτων πρέπει να εξηγηθεί από αυτούς που την άσκησαν, είπε ο κ. Βολουδάκης.
Τέλος, για τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής στο εξής, είπε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η χαμηλή παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα, η διατήρηση στη χώρα ανθρώπων με υψηλό επίπεδο και δεξιότητες, η γήρανση του πληθυσμού, και το κόστος της ενέργειας, που, εάν δεν λυθεί, δεν θα δούμε έκρηξη σε επενδύσεις.
Παπανάτσιου: Η τεράστια φορολογία στις επιχειρήσεις διέλυσε οποιαδήποτε προσπάθεια ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας
Οι ελαφρύνσεις στους ισχυρούς και η ενίσχυση των εισοδηματικών ανισοτήτων χαρακτηρίζουν, κατά τη γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Αικ. Παπανάτσιου, τον κρατικό προϋπολογισμό του 2020, ο οποίος εξετάζεται από την επιτροπή Οικονομικών της Βουλής.
Όπως τόνισε η κα Παπανάτσιου, τα οφέλη της εξόδου από τα μνημόνια δεν κατανέμονται δίκαια αλλά κατανέμονται με τον τρόπο που μας οδήγησε στα μνημόνια. Η κα Παπανάτσιου, που σημείωσε ότι ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει και τους χαρακτηρισθέντες από τη ΝΔ 29 «άδικους φόρους του ΣΥΡΙΖΑ», προβλέπει αύξηση εσόδων μόνο από τα φυσικά πρόσωπα ενώ για τα νομικά πρόσωπα προβλέπει μείωση.
Όπως παρατήρησε, η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιμένει κοινωνική ανταπόδοση από τη μείωση των φόρων σε μετόχους και εταιρείες, κάνοντας λόγο για πολιτική επιλογή της ΝΔ να κατευθύνει χρήματα του δημοσιονομικού χώρου σε νομικά πρόσωπα και μεγαλοκεφαλαιούχους, η οποία δεν είναι αναπτυξιακή.
Επίσης είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει κανένα νέο μέτρο στήριξης του κοινωνικού κράτους πλην του μέτρου των 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, το οποίο, ωστόσο, θα καλύψει μόνο το 71% των νέων γεννήσεων, είπε η κα Παπανάτσιου.
Καταλήγοντας η κα Παπανάτσιου είπε ότι ο πρώτος προϋπολογισμός μετά τα μνημόνια, «αποστρέφει» το βλέμμα από την κοινωνία, δεν είναι κοινωνικός και αναπτυξιακός ενώ ξεχνά οριστικά την υπόσχεση για μείωση των πλεονασμάτων στο 2,5%.
Σκανδαλίδης: Παρόμοιος με τον προηγούμενο ο προϋπολογισμός του 2020
Παρόμοιος με τον προηγούμενο είναι ο προϋπολογισμός του 2020 παρατήρησε ο γενικός εισηγητής του Κινήματος Αλλαγής Κ. Σκανδαλίδης.
«Ο κ. Σταϊκούρας άφησε στο συρτάρι την κριτική που άσκησε στον προϋπολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα εισηγείται κυριολεκτικά παρόμοιο προϋπολογισμό» είπε ο κ. Σκανδαλίδης περιγράφοντας τον φετινό προϋπολογισμό ως μη ρεαλιστικό και ότι υπερεκτιμά τις αναπτυξιακές δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.
Καραθανασόπουλος: Ο προϋπολογισμός επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα
Από την πλευρά του, ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι ο προϋπολογισμός επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα υπέρ των νομικών προσώπων και των επιχειρηματικών ομίλων, συνεχίζοντας την μνημονιακή πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης για τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Ο προϋπολογισμός είναι άδικος και αντιλαϊκός διότι προβλέπει φοροεπιδρομή με άμεσους και έμμεσους φόρους, στη λαϊκή περιουσία με τον ΕΝΦΙΑ και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών, ενώ το λαϊκό εισόδημα εξανεμίζεται με τη φορολογία στους δήμους, τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε φάρμακα και υγεία και γενικότερα σε δαπάνες που υποκαθιστούν τις κρατικές δαπάνες.
Ειδικότερα για τις δαπάνες στην Υγεία είπε ότι μειώνονται κατά 200 εκ ευρώ και δεν μπορούν να ενισχυθούν από το αποθεματικό που συνολικά ανέρχεται σε 300 εκ ευρώ.
Καταψηφίζουμε τον προϋπολογισμό και λέμε στους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχομεσαία αγροτιά και τη νεολαία ότι δεν έχουν τίποτα να περιμένουν παρά ραγδαία επιδείνωση της κατάστασής τους είπε ο Ν. Καραθανασόπουλος.
Βιλιάρδος (Ελληνική Λύση): Ο προϋπολογισμός δεν έχει κανένα πολιτικό όραμα και κανένα οικονομικό σχεδιασμό
Ο Β. Βιλιάρδος, γενικός εισηγητής της Ελληνικής Λύσης είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει κανένα πολιτικό όραμα και κανένα οικονομικό σχεδιασμό, αποτελώντας μόνο ένα διαχειριστικό εργαλείο για τον έλεγχο των εισπράξεων
Επέκρινε επίσης την κυβέρνηση ότι συνεχίζει να τηρεί τις προτεραιότητες των μνημονίων για συρρίκνωση της χώρας, και υποταγής της στη Γερμανία, με κατεύθυνση την πλήρη αλλαγή της ιδιοκτησίας της.
Εξάλλου, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συνεχίσει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ότι δρομολογεί, από την αρχή του του 2020, το ξεπούλημα της ιδιωτικής περιουσίας με χιλιάδες πλειστηριασμούς, που θα υλοποιήσουν οι αφελληνισμένες τράπεζες..
Αρσένης: Ο προϋπολογισμός στηρίζεται στις μνημονιακές διατάξεις του παρελθόντος
Ως σημειακές περιέγραψε τις αλλαγές του φετινού προϋπολογισμού σε σχέση με τον περσινό, ο γενικός εισηγητής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, σημειώνοντας ότι οι κοινωνικές δαπάνες μένουν στάσιμες ή μειώνονται.
Όπως είπε, ο προϋπολογισμός στηρίζεται στις μνημονιακές διατάξεις του παρελθόντος, ενώ η ΝΔ είχε δεσμευτεί ότι θα είναι ο πρώτος αναπτυξιακός προϋπολογισμός της μεταμνημονιακής Ελλάδας.
Επίσης, πρόσθεσε είχε πει ότι θα μείωνε αμέσως τα πλεονάσματα, τα οποία, τώρα, παραπέμπει στο 2021 είπε ο κ. Αρσένης.
Τόνισε μάλιστα ότι εάν δεν προχωρήσουμε σε ριζική αναδιάρθρωση χρέους απλά οδεύουμε σε μια χώρα όπου θα μείνουν μόνο οι συνταξιούχοι.
Η συζήτηση θα συνεχισθεί αύριο με αγορεύσεις των ειδικών εισηγητών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ