Πρόγραμμα Γέφυρα : Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση – Οι δικαιούχοι και τα βήματα

Δημοσιεύτηκε στις 28/09/2020 12:29

Πρόγραμμα Γέφυρα : Ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση – Οι δικαιούχοι και τα βήματα

Στις 30 Σεπτεμβρίου εκπνέει η προθεσμία για τους δανειολήπτες, με δάνεια όλων των κατηγοριών που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ. Ωστόσο, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί μικρή παράταση στο πρόγραμμα.

Άλλωστε το ενδεχόμενο παράτασης του προγράμματος είχε αφήσει ανοιχτό ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όταν απαντώντας σε σχετική ερώτηση είχε πει ότι το πρόγραμμα «Γέφυρα» έχει θετική ανταπόκριση και αν αυτή συνεχιστεί, θα εξεταστούν πάλι οι επιλογές για την ενίσχυσή του.

Το πρόγραμμα, το οποίο σχεδιάστηκε για να ενισχύσει τα νοικοκυριά τα οποία επλήγησαν από την πανδημία, προσφέρει 9μηνη επιδότηση, η οποία καθορίζεται κλιμακωτά λαμβανομένων υπόψη αντικειμενικών κριτήριων, όπως τα εισοδήματα και το ύψος της περιουσίας, κινητής και ακίνητης.

Μέχρι σήμερα οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί ξεπερνούν τις 105.000, ενώ σημαντικά υψηλός είναι ο αριθμός εκείνων που έχουν επισκεφτεί την πλατφόρμα και έχουν ξεκινήσει τις σχετικές διαδικασίες.

Τραπεζικές πηγές εκτιμούν ότι έως το τέλος της προθεσμίας και με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται ο τελικός αριθμός όσων υποβάλουν αιτήσεις ενδέχεται να ξεπεράσει ακόμα και τις 150.000.

Ποιοι δικαιούνται να συμμετάσχουν

Η λειτουργία της ψηφιακής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (ΕΓΔΙΧ) του υπουργείου Οικονομικών αφορά την υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ», το οποίο αφορά την επιδότηση δανείων με υποθήκη στην πρώτη κατοικία όσων επλήγησαν από τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κοροναϊού.

Οι δικαιούχοι του προγράμματος μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αίτηση έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2020 στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΓΔΙΧ, www.keyd.gov.gr, μέσω μίας απλής και εύκολης για τον χρήστη διαδικασίας, χωρίς να χρειάζεται η συνυποβολή οποιουδήποτε δικαιολογητικού.

Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, θα λάβουν την κρατική επιδότηση για συνολικά 9 μήνες.

Ειδικότερα, η συνεισφορά του Δημοσίου για την υποστήριξη των πληγέντων πολιτών που έχουν ενήμερα δάνεια ανέρχεται στο 90% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 600 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 70%.

Για όσους έχουν δάνεια σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών, η συνεισφορά ανέρχεται στο 80% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 500 ευρώ, ανά πιστωτή, για το 1ο τρίμηνο. Στο 2ο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 70% της μηνιαίας δόσης και στο 3ο τρίμηνο στο 60%.

Στα δάνεια με καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, η επιδότηση ανέρχεται στο 60% της μηνιαίας δόσης και μέχρι του ποσού των 300 ευρώ, ανά πιστωτή, για το πρώτο τρίμηνο. Στο δεύτερο τρίμηνο η συνεισφορά ανέρχεται στο 50% της μηνιαίας δόσης και στο τρίτο τρίμηνο στο 30%.

Για παράδειγμα, σε ενήμερο δάνειο φυσικού προσώπου που πληρώνει μηνιαία δόση 425 ευρώ και πληροί τα κριτήρια ένταξης στο πρόγραμμα, θα χορηγηθεί για το 1ο τρίμηνο κρατική επιδότηση ύψους 1.147,50 ευρώ (90%), για το 2ο τρίμηνο 1.020 ευρώ (80%) και για το 3ο τρίμηνο 892,50 ευρώ (70%). Συνολικά, στους 9 μήνες κάλυψης από το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ» η συνεισφορά του Δημοσίου θα φθάσει τα 3.060 ευρώ (επί συνόλου δανειακών δόσεων ύψους 3.825 ευρώ).

Τα βήματα

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους (www.keyd.gov.gr/covid19-gefyra/), η οποία έχει σχεδιαστεί και υποστηρίζεται με τη συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ), στις υποδομές της οποίας και φιλοξενείται.

Μετά την είσοδο, με χρήση των κωδικών στο ΤaxisNet, και την υποβολή της αίτησης, τα στοιχεία δανειοληπτών, εισοδημάτων και οφειλών αντλούνται αυτόματα από την Φορολογική Βάση Δεδομένων και τις τράπεζες, αποτελώντας ένα απτό παράδειγμα διαλειτουργικότητας και αυτοματοποίησης, καθώς, με τον τρόπο αυτό, οι πολίτες απαλλάσσονται από την υποχρέωση προσκόμισης μια σειράς δικαιολογητικών και βεβαιώσεων.

© Πηγή: In.gr