Προ των πυλών κύμα ακρίβειας – Συναγερμός στην κυβέρνηση που τάζει αντισταθμιστικά μέτρα
Από την κυβέρνηση προεξοφλούν ως αναπόφευκτο το κύμα ακρίβειας στην αγορά και αναγνωρίζουν ανοιχτά το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένες τις ανησυχίες τους. Ποια μέτρα εξετάζει η κυβέρνηση ενόψει ΔΕΘ
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση για το κύμα ανατιμήσεων σε προϊόντα ευρείας λαϊκής κατανάλωσης το οποίο βρίσκεται προ των πυλών. Μάλιστα από την κυβέρνηση προεξοφλούν ως αναπόφευκτο το κύμα ακρίβειας στην αγορά και αναγνωρίζουν ανοιχτά το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει στο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών, χαρακτηρίζοντας δικαιολογημένες τις ανησυχίες τους.
Ανατιμήσεις σε βασικές κατηγορίες τροφίμων
Στο πλαίσιο αυτό δε, μέχρι στιγμής τα κυβερνητικά στελέχη δείχνουν προς την κατεύθυνση αναζήτησης αντισταθμιστικών μέτρων που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο με στόχο απλώς να μετριάσει τις επιπτώσεις στην τσέπη του καταναλωτή και αυτή τη δέσμη μέτρων αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την άλλη εβδομάδα στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Ήδη έχουν αρχίσει να καταγράφονται σημαντικές ανατιμήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος καθώς ενεργοποιήθηκαν οι ρήτρες που προβλέπουν μετακύλιση στον καταναλωτή του κόστους από την αύξηση της τιμής χονδρικής, ενώ στην ίδια κατεύθυνση κινούνται και οι τιμές σε πολλές κατηγορίες βασικών τροφίμων όπως σε κρέατα, ψάρια, έλαια, νωπά λαχανικά και φρούτα.
Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι ο καφές ενδέχεται να φτάσει τα πέντε ευρώ και η τιμή του ψωμιού να αυξηθεί κατά 25% και οι λογαριασμοί του ρεύματος να αυξηθούν έως και 50% λόγω των αυξήσεων στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας.
Ψαλιδισμένες οι προσδοκίες επιτυχίας των μέτρων ανάσχεσης των ανατιμήσεων
Για το επερχόμενο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος η κυβέρνηση ετοιμάζει παρεμβάσεις προκειμένου να μην επιβαρυνθεί το «καλάθι της νοικοκυράς», ωστόσο οι προσδοκίες επιτυχίας των μέτρων ανάσχεσης της ακρίβειας είναι ήδη ψαλιδισμένες από τα λεγόμενα των ίδιων των κυβερνητικών στελεχών καθώς οι τάσεις αυτές της αγοράς δείχνουν να υπερβαίνουν τις δυνάμεις και τις δυνατότητες παρέμβασης της κυβέρνησης στην αγορά.
Το ενδεχόμενο ενός κύματος ανατιμήσεων απασχόλησε τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Αρμόδιοι υπουργοί κατέστησαν απολύτως σαφές ότι το διεθνές ράλι αυξήσεων θα επηρεάσει σύντομα και την ελληνική αγορά.
E-katanalotis
«Θα υπάρξουν, υπό τις παρούσες διεθνείς συγκυρίες, ανατιμήσεις σε πολλά προϊόντα. Δεν θα έρθουν δυνάμει της κυβέρνησης. Δεν είναι στη δυνατότητά μας να ελέγξουμε την παγκόσμια οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης από το βήμα της Βουλής προσθέτοντας:
«Έχουμε φτιάξει υπηρεσία και ο πολίτης, κάνοντας χρήση το e-katanalotis, πριν από τα ψώνια του μπορεί να κατευθυνθεί στο σημείο με τις καλύτερες τιμές. Μπορεί να έχει δεκάδες ευρώ διαφορά το ίδιο καλάθι».
Αντισταθμιστικά με φόρους και εισφορές
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ο πρωθυπουργός, θα κάνει ανακοινώσεις στην ΔΕΘ σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές. Στόχος της κυβέρνησης από αυτές τις αντισταθμιστικές πολιτικές είναι υπάρξει το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα στην τσέπη και τη ζωή των ανθρώπων για όσο καιρό κρατήσει η τάση αλλαγής των τιμών και υπάρχουν ανατιμήσεις.
Παράλληλα ο Γιάννης Οικονόμου υποστήριξε ότι παράμετρος διαμόρφωσης των τιμών είναι και η ίδια η αγορά. «Μην έχετε αμφιβολία, ότι αν υπάρξουν πεδία που η κυβέρνηση μπορεί να κάνει κάτι, θα κάνει, σε βαθμό που δε θα στρεβλώνουμε την αγορά. Εκείνες οι παρεμβάσεις που μπορούν να γίνουν προφανώς και θα γίνουν, κυρίως εκεί που αφορούν τον πολύ κόσμο και κυρίως εκεί που θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα».
Οι δύο άξονες των μέτρων
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Σκάι, το σχέδιο της κυβέρνησης για να αντιμετωπίσει το κύμα έκρηξης των τιμών σε βασικά αγαθά κινείται σε δύο άξονες: Ο πρώτος είναι να «σβήσουν» οι επιβαρύνσεις στις τσέπες των νοικοκυριών, ειδικά στα τιμολόγια του ρεύματος. Το κόστος των ρύπων έχει υπερδιπλασιαστεί κι αυτό σημαίνει ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού από 400-500 εκατ. ευρώ πέρυσι μπορεί να προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ φέτος. Αυτούς του έξτρα πόρους η κυβέρνηση εξετάζει να τους αξιοποιήσει ώστε να ελαφρύνει τα τιμολόγια των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης.
Την ίδια ώρα, δεδομένου ότι η ανάπτυξη κινείται σε υψηλότερα επίπεδα από το προσδοκώμενο, δημοσιονομικά περιθώρια για ένα «μέρισμα ανάπτυξης», το οποίο αφορά στην επιτάχυνση της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και κατ’ επέκταση στην αύξηση του μισθού των εργαζομένων.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% που αναμένεται για το 2023 σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2022. Τέλος, στο τραπέζι βρίσκονται και οι έμμεσοι φόροι, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.
Χαριστική βολή για τους μικρομεσαίους οι αυξήσεις στο ρεύμα
Την ίδια στιγμή η ΓΣΕΒΕΕ χτυπά καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος. Σημειωτέον ότι ήδη τον Αύγουστο η Ελλάδα είχε την αρνητική πανευρωπαϊκή πρωτιά με την ακριβότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην ΕΕ.
Με αγωνία αναμένονται και τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού τον Αύγουστο. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο δείκτης τιμών καταναλωτή και τον Αύγουστο θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, αφού ο εισαγόμενος πληθωρισμός από τις τιμές των τροφίμων, των ενεργειακών προϊόντων και των πρώτων υλών έχει πλέον μετρήσιμες αυξήσεις και στην ελληνική αγορά.
Οι ανατιμήσεις είναι μεγάλες στα καύσιμα, στις πρώτες ύλες αλλά και στα μεταφορικά με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα «κοκτέιλ» ικανό να επηρεάσει τις τιμές καταναλωτικών προϊόντων με μεγάλο συντελεστή βαρύτητας στο καλάθι του καταναλωτή.
Συγκεκριμένα, η τιμή της αμόλυβδης καταγράφει άνοδο κατά 30% από τον Μάϊο μέχρι και τον Αύγουστο. Η τιμή του πετρελαίου κίνησης αυξήθηκε κατά 20% ενώ και το τιμολόγιο του φυσικού αερίου κατέγραψε αύξηση-ρεκόρ κατά 73%. Οι τιμές των καυσίμων έχουν πυροδοτήσει ένα σπιράλ ανατιμήσεων σε μια σειρά από προϊόντα και υπηρεσίες καθημερινής χρήσης.
Πυροδοτεί την ακρίβεια
Πυρά κατά της κυβέρνησης για ολιγωρία εξαπέλυσε ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σημειώνοντας ότι από τις 16 Ιουλίου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει επίκαιρη επερώτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβει η κυβέρνηση, ώστε να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας και ακόμα δεν έχει καν συζητηθεί στην Βουλή. «Η εξωραϊσμένη εικόνα που περιμένουμε να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι βιώνουν οι πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Χαρίτσης.
Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ ζήτησε την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού και με αφορμή τις δηλώσεις Γεωργιάδη η Χαριλάου Τρικούπη εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης ότι καλύπτει και πυροδοτεί το κύμα ανατιμήσεων σε βασικά αγαθά λαϊκής κατανάλωσης με τη στάση της.
Για πρόκληση και κοροϊδία της κυβέρνησης με τα αντισταθμιστικά μέτρα έκανε λόγο το ΚΚΕ υπογραμμίζοντας ότι η ακρίβεια είναι το αντίτιμο της επιστροφής στην «καπιταλιστική ανάπτυξη» με τσακισμένους μισθούς και συνεχιζόμενη φοροληστεία των εργαζομένων.