Που οφείλονται οι αυξήσεις των ιδιωτικών ασφαλιστηρίων υγείας;
Μια ιδιωτική ασφαλιστική, βλέποντας πως η πελατειακή της βάση δυσκολεύεται να ανανεώσει έγκαιρα την ασφάλεια υγείας της, αποφάσισε να ενημερώσει άμεσα και με γράμμα τους πελάτες της για τους λόγους που τα ασφάλιστρα ιδιωτικής υγείας αυξάνονται σε τέτοιο βαθμό.
Όλα αυτά την ώρα που το 18,7% των Ελλήνων αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο φτώχειας.
Η εταιρεία, που δεν υπάρχει λόγος να κατονομαστεί, απαριθμεί την μεθοδολογία από την οποία προκύπτουν οι αυξήσεις στα ασφάλιστρα, τον τρόπο που χειρίζεται η ίδια τις αυξήσεις και τους αντικειμενικούς λόγους που άπτωνται της οικονομίας της χώρας και της ακρίβειας ως επί το πλείστον, για τους οποίους ανακοίνωσε τις αυξήσεις.
Σε μια εποχή που η υποστελέχωση στην δημόσια υγεία, οδηγεί τους πολίτες στην ιδιωτική ασφάλιση, είναι μια από τις σπάνιες φορές που εταιρείες αποφασίζουν να βγουν μπροστά και να υπερασπιστούν τον ρόλο τους, ανακοινώνοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμολογιακή της πολιτική. Υπενθυμίζεται πως οι 7 στους 10 πολίτες καταγγέλουν πως η ακρίβεια και η υγεία, είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Πώς υπολογίζεται η αναπροσαρμογή ασφαλίστρων;
Αρχικά οι εταιρείες υπολογίζουν το καθαρό κόστος κάλυψης από το μέσο κόστος αποζημιώσεων ανά ασφαλισμένο. Εκεί υπολογίζεται η συχνότητα εμφάνισης ζημιών και το μέσο κόστος ζημιάς, ενώ δεν λαμβάνονται υπόψιν παράγοντες όπως το κόστος προμηθειών και τα λειτουργικά έξοδα.
Η μεταβολή του καθαρού κόστους κάλυψης καθρεπτίζεται στον Δείκτη Υγεία της εταιρείας που αφορά τα ατομικά μακροχρόνια νοσοκομειακά προγράμματα.
Εκεί συνυπολογίζεται ο Ενιαίος Δείκτης Υγείας, που αποτυπώνει την ετήσια μεταβολή του καθαρού κόστους κάλυψης για όλα τα ατομικά μακροχρόνια νοσοκομειακά προγράμματα της ασφαλιστικής αγοράς.
Πέρα από την ηλικία, ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν τους δείκτες αυτούς;
Η ηλικία είναι ένας αυτονόητος παράγοντας που φέρνει την αύξηση της νοσηρότητας ενός ασφαλισμένου, όπως και το ιατρικό ιστορικό του. Όμως, τα ασφάλιστρα αυξάνονται ανεξαρτήτως ηλικίας ή ασθενειών από τον αυξανόμενο πληθωρισμό στην οικονομία.
Με την σειρά του, ο πληθωρισμός και οι αυξήσεις στα λειτουργικά έξοδα, φέρνουν αυξήσεις στα τιμολόγια των ιδιωτικών νοσοκομείων ή των διαγνωστικών κέντρων. Δηλαδή η οικονομική πολιτική μιας κυβέρνησης έχει άμεσο αντίκτυπο και στην ιδιωτική υγεία, η οποία αποτελεί το σχέδιο Β για όσους έχουν τα διαθέσιμα χρήματα και δεν εμπιστεύονται τα δημόσια νοσοκομεία, δεν θέλουν πολύωρες αναμονές λόγω υποστελέχωσης ή δεν υπάρχουν τα ιατρικά μηχανήματα που μπορεί να χρειαστούν άμεσα διαθέσιμα.
Ακόμα ένας παράγοντας που επικαλείται η ίδια ασφαλιστική είναι η αύξηση του κόστους φαρμάκων και των ειδικών και υγειονομικών υλικών, αλλά και η καθηστερημένη διάγνωση νοσημάτων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.
Κάτι που δείχνει πως η προληπτική ιατρική δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, ελλείψει χρημάτων (καθώς σε πολλές δημοσκοπήσεις, πολίτες δήλωναν πως μετέθεταν την διάγνωση προβλημάτων υγείας για άλλη χρονική στιγμή) ή και γενικότερης κουλτούρας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ασθένειες να χρονίζουν ή να μην επιδέχονται θεραπείας. Τέλος η εταιρεία επεξηγεί πως η χρήση προηγμένων τεχνονολογικών μηχανημάτων και δαπανηρών μεθόδων διάγνωσης και θεραπείας, είναι από τους παράγοντες που αυξάνουν τα ασφάλιστρα.
Οι εταιρείες δεν μπορούν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις παρά τις συνεργασίες
Όπως συνεχίζεται στην επιστολή που έλαβαν χιλιάδες ιδιωτικά ασφαλισμένοι, παρότι οι εταιρείες έχουν συνάψει συμφωνίες με μια πληθώρα ιδιωτικών νοσοκομείων, η αύξηση δεν ανταποκρίνεται στην συνολική αύξηση του κόστους, καθώς έχουν προχωρήσει και οι ασφαλιστικές σε μεγάλη απορρόφηση του αυξημένου κόστους.
Τέλος έχουν προσθέσει προγράμματα επίσκεψης σε εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικών νοσοκομείων και πακέτα τσεκ απ, σε μια προσπάθεια να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή σε προληπτικές εξετάσεις και να αντιμετωπίζονται άμεσα τα προβλήματα των ασφαλισμένων.
Αυτό που πρέπει να συγκρατήσουν οι ασφαλισμένοι είναι πως αν βγαίνουν οι εταιρείες μπροστά και κατηγορούν την … ακρίβεια και τον πληθωρισμό για τις αυξήσεις των ασφαλίστρων – ουσιαστικά την έλλεψη κυβερνητικών μέτρων προς την μείωσή της, παρά τις εξαγγελίες περί του αντιθέτου – τότε είναι πολύ πιθανόν να μην ανανεώνονται ασφαλιστήρια ή να θέλουν να προλάβουν πιθανές μη ανανεώσεις.