Ποσό 590 εκατ. ευρώ προς τις ΜμΕ μέσω δύο νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης

Δημοσιεύτηκε στις 15/01/2020 19:55

Ποσό 590 εκατ. ευρώ προς τις ΜμΕ μέσω δύο νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης

Με κοινή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διατεθούν εντός του έτους 590 εκατ. ευρώ προς τις ΜμΕ μέσω δύο νέων προγραμμάτων χρηματοδότησης.

Αυτό σημειώνει σε σημερινή ανάρτησή του στο Facebook ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά Βασίλης Κορκίδης διευκρινίζοντας ότι τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων αναμένεται να ενεργοποιηθούν το 2020 από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Οι σχετικοί πόροι, είναι πλέον «δεσμευμένοι», όπως σημειώνει, καθώς ήδη μεταβιβάστηκε στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το ποσό του 1,04 δισ. ευρώ.

Ενδεχομένως το συνολικό ποσό να φτάσει τα 2 δισ.

Το συνολικό ποσό μάλιστα που θα συγκεντρωθεί ενδεχομένως να προσεγγίσει ακόμη και τα 2 δισ. ευρώ, καθώς τα χρηματοδοτικά εργαλεία θα συσταθούν από κοινού με τις τράπεζες, οι οποίες θα κληθούν να συνεισφέρουν περίπου άλλα τόσα.

Η εξειδίκευση των χρηματοδοτικών εργαλείων αναμένεται να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, όμως δύο εξ αυτών έχουν προδιαγραφεί με αντίστοιχες κοινές αποφάσεις των υπουργείων Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, που υπογράφηκαν στο τέλος του 2019.

Ειδικότερα, πρόκειται για το πρόγραμμα «Δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων», στο οποίο θα διατεθούν 300 εκατ. ευρώ από την ΕΑΤ, και το πρόγραμμα «Στήριξη της Επιχειρηματικότητας Μέσω Εναλλακτικών Μορφών Χρηματοδότησης», προϋπολογισμού 290 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, για τα δύο αυτά προγράμματα θα διατεθούν σε όρους δημόσιας δαπάνης 590 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 450 εκατ. ευρώ από την επιχορήγηση του 1,040 δισ. προς την ΕΑΤ θα διατεθούν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα.

Πρόγραμμα «Δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων»

Το πρόγραμμα «Δημιουργία Χρηματοδοτικών Εργαλείων» αφορά τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω πιστωτικών γραμμών και ανακυκλούμενων πιστώσεων για τη χρηματοδότηση χαρτοφυλακίων δανείων των τραπεζών.

Τα δάνεια που θα χορηγούνται στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος θα είναι κεφαλαίου κίνησης ή δάνεια ανανέωσης ή αντικατάστασης παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού με σύγχρονο, φιλικό προς το περιβάλλον, εξοπλισμό.

Μέσω των δράσεων που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου αναμένεται η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η αύξηση της απασχόλησης, η δημιουργία κατάλληλου περιβάλλοντος για την πραγματοποίηση νέων επιχειρηματικών σχεδίων, η ανάπτυξη εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και η δημιουργία υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας, αλλά και στις νεοφυείς επιχειρήσεις που διατηρούν εγκατάσταση στην ελληνική επικράτεια τη στιγμή της χρηματοδότησης.

Η εναλλακτική χρηματοδότηση, έρχεται με το πρόγραμμα «Στήριξη της Επιχειρηματικότητας Μέσω Εναλλακτικών Μορφών Χρηματοδότησης» και στοχεύει στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης, όπως ενδεικτικά factoring, leasing, βραχυπρόθεσμο κεφάλαιο κίνησης και «trade finance».

Σύμφωνα με τα συναρμόδια υπουργεία, μέσω του προγράμματος θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την περαιτέρω αύξηση του κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων, καθώς και για επενδύσεις σε νέο τεχνολογικό εξοπλισμό, έρευνα και ανάπτυξη.

Επίσης, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την αντικατάσταση παλαιότερης τεχνολογίας εξοπλισμού, με νέες, φιλικότερες προς το περιβάλλον, οικονομικότερες και ενεργειακά αποδοτικότερες τεχνο-μηχανολογικές υποδομές, καθώς και για την αύξηση της παραγωγής και τη διάθεση νέων προϊόντων και υπηρεσιών τόσο στην εγχώρια, όσο και τις διεθνείς αγορές.

Επίσης, ο κ. Κορκίδης αναφέρει ότι από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ανακοινωθεί ότι, το προσεχές διάστημα, θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ ΥΝΝΠ και ΕΑΤ για την ανάπτυξη δράσεων για τη θαλάσσια οικονομία και χρηματοδότησης των «παραναυτιλιακών» επιχειρήσεων, όπως η ναυπηγοεπισκευή και οι εφοδιασμοί πλοίων.

«Η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και η ρευστότητα στην αγορά εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο για τη πραγματική οικονομία της χώρας μας και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα μπορεί να συμβάλει ως εναλλακτική λύση» καταλήγει η σχετική ανάρτηση.

ΕΒΕΠ: «Εναλλακτική Χρηματοδότηση ΜμΕ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα εντός του 2020»Με κοινή απόφαση του Υπουργού…

Δημοσιεύτηκε από Βασίλης Κορκίδης στις Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2020

© Πηγή: In.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook