Πώς το κόστος ζωής έσκασε τη φούσκα των σπάνιων ουίσκι

Δημοσιεύτηκε στις 07/12/2024 22:30

Πώς το κόστος ζωής έσκασε τη φούσκα των σπάνιων ουίσκι

Η αξία των σπάνιων ουίσκι που πωλούνται σε δημοπρασίες έχει πέσει φέτος, σύμφωνα με νέα έκθεση που αναφέρει ότι μια «φούσκα» σε μια κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που είναι δημοφιλής στους πλούσιους επενδυτές μπορεί να έχει «τελικά σκάσει».

Οι φιάλες ουίσκι που πωλήθηκαν παγκοσμίως για πάνω από 1.000 λίρες μειώθηκαν κατά 34% σε όγκο και κατά 40% σε αξία από την αρχή τους έτους έως την 1η Οκτωβρίου, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Noble & Co, με έδρα το Εδιμβούργο.

Τα στοιχεία σηματοδοτούν επιτάχυνση από την περσινή μείωση κατά 7% σε όρους αξίας, παρά την αύξηση κατά 10% σε όγκο. Η Noble δήλωσε ότι η αποδυνάμωση της παγκόσμιας οικονομίας μετά από μια περίοδο υψηλού πληθωρισμού είχε καταπνίξει τη ζήτηση για ποτά υψηλής ποιότητας.

Το ενδιαφέρον για τα σπάνια single malts διογκώθηκε στα χρόνια των πολύ χαμηλών επιτοκίων και της ποσοτικής χαλάρωσης που ακολούθησαν τη χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία ενθάρρυνε τους επενδυτές να αναζητήσουν αποδόσεις σε εναλλακτικές κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

Σπάνια ουίσκι: Πώς το κόστος ζωής έσκασε τη «φούσκα»

Όμως η περίοδος υψηλού πληθωρισμού και υψηλών επιτοκίων μετά την πανδημία έχει διαβρώσει τη ζήτηση για ακριβά συλλεκτικά αντικείμενα όπως το σπάνιο ουίσκι, δήλωσε ο Ντάνκαν ΜακΦάτζιν, επικεφαλής τροφίμων και ποτών της Noble & Co. «Η φούσκα στην οποία το καλό και σπάνιο σκωτσέζικο ουίσκι εμπορεύονταν για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί τελικά να έχει σκάσει», πρόσθεσε.

Ο Τζόν Φόουλ, παγκόσμιος επικεφαλής του τμήματος ουίσκι και οινοπνευματωδών ποτών του οίκου δημοπρασιών Sotheby’s, δήλωσε ότι η εποχή κατά την οποία σχεδόν κάθε κυκλοφορία ουίσκι ανέβαινε σε αξία έχει τελειώσει.

Αλλά είπε επίσης ότι οι παραγωγοί τιμολογούν «λανθασμένα» τις πιο σύγχρονες, μετά το 2020 κυκλοφορίες, ενώ οι παλαιότερες φιάλες που είχαν λογικές τιμές κατά την κυκλοφορία εξακολουθούν να «πηγαίνουν καλά», αν και κάπως κάτω από τα ύψη του 2022.

«Ο κλάδος πίστευε ότι αυτή η δεκαετία θα ήταν τα “roaring 20s” του, αλλά η πραγματικότητα ήταν πολύ, πολύ πιο σκληρή», δήλωσε ο ΜακΦάτζιν. «Ο κλάδος έπεσε κατευθείαν στον τοίχο του κόστους ζωής – οι όγκοι έπεσαν και βλέπαμε τη μία προειδοποίηση κέρδους μετά την άλλη από τις μεγάλες εταιρείες».

Τα τελευταία χρόνια, το επίκεντρο της ζήτησης μετατοπίστηκε από την Ασία στις ΗΠΑ, όπου η ισχυρή οικονομία οδήγησε στη ζήτηση για πρίμιουμ ουίσκι. Ο ΜακΦάτζιν δήλωσε ότι η απειλή των κυρώσεων των ΗΠΑ υπό τον Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να εξισορροπηθεί από μια αναζωπύρωση της αγοράς στην Ασία, όπου το Χονγκ Κονγκ έχει μειώσει τους δασμούς, αλλά οι οικονομίες έχουν επίσης δείξει σημάδια κούρασης εκεί, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας.

Πηγή: ot.gr

© Πηγή: In.gr