Πώς θα επηρέαζε το Ισραήλ ένα αραβικό εμπάργκο πετρελαίου;
Το Ιράν κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ. Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά πετρελαίου είναι παγκόσμια, γεγονός που δίνει στο Ισραήλ άφθονο περιθώριο για να ξεπεράσει ένα μέτρο αυτού του τύπου. Επιπλέον, δεν φαίνεται ότι ο OPEC+ ή άλλοι παραγωγοί έχουν υποστηρίξει ιδιαίτερα την ιδέα της Τεχεράνης.
Πολλές οι εναλλακτικές στην περίπτωση του εμπάργκο
Για να έχει επιπτώσεις ένα τέτοιο μέτρο -αν εγκριθεί- θα εξαρτηθεί από τη συμμετοχή του Καζακστάν και του Αζερμπαϊτζάν. Από τα μέσα Μαΐου, το Ισραήλ εισήγαγε περίπου 220.000 βαρέλια αργού πετρελαίου την ημέρα, εκ των οποίων περίπου το 60% προέρχεται από τα δύο έθνη με μουσουλμανική πλειοψηφία, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης Kpler που συγκέντρωσε το Bloomberg. Οι παραγωγοί της Δυτικής Αφρικής, κυρίως η Γκαμπόν, είναι άλλοι μεγάλοι προμηθευτές.
Οι παραγωγοί της Μέσης Ανατολής αντιπροσωπεύουν ένα πολύ μικρό μερίδιο των προμηθειών αργού του Ισραήλ και το Ιράν κανένα. Το Ισραήλ θα είχε πολλές εναλλακτικές προμήθειες εάν επρόκειτο να συμβεί ένα πλήρες εμπάργκο από τα μουσουλμανικά έθνη. Οι ΗΠΑ, βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, ήταν ο μεγαλύτερος επιπλέον προμηθευτής αργού πετρελαίου στην παγκόσμια ναυτιλιακή αγορά φέτος.
Οι εξαγωγές από τη Βραζιλία, η οποία προμήθευσε το Ισραήλ τους τελευταίους μήνες, αυξάνονται επίσης με ταχείς ρυθμούς.
Ένα πιο πιεστικό πρόβλημα για το Ισραήλ είναι η διασφάλιση των λιμανιών πετρελαίου και των κοντινών υδάτων, ώστε οι εισαγωγές να μπορούν να εισέλθουν με ασφάλεια. Διαθέτει τρεις τερματικούς σταθμούς εισαγωγής αργού πετρελαίου: Ασκελόν και Χάιφα, στη Μεσόγειο, και Εϊλάτ, στην Ερυθρά Θάλασσα.