Πώς τα εδάφη επηρεάζονται από το αλάτι

Δημοσιεύτηκε στις 21/10/2021 22:00

Πώς τα εδάφη επηρεάζονται από το αλάτι

Τον Παγκόσμιο Χάρτη των Εδαφών που επηρεάζονται από το αλάτι, ο οποίος αποτελεί ένα βασικό εργαλείο για τη διακοπή της αλατοποίησης και την αύξηση της παραγωγικότητας, εγκαινίασε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO).

Σύμφωνα με τον χάρτη, εκτιμάται ότι υπάρχουν περισσότερα από 833 εκατομμύρια εκτάρια εδάφη που επηρεάζονται από αλάτι σε όλο τον κόσμο (8,7% του πλανήτη). Τα περισσότερα από αυτά μπορούν να βρεθούν σε φυσικά ξηρά ή ημίξηρα περιβάλλοντα στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική.

Ωστόσο, ο χάρτης δείχνει ότι το 20 έως 50% των αρδευόμενων εδαφών σε όλες τις ηπείρους είναι πολύ αλμυρά, πράγμα που σημαίνει ότι πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν σημαντικές προκλήσεις στην καλλιέργεια τροφίμων λόγω υποβάθμισης του εδάφους.

Το έργο αυτό, στο οποίο συμμετέχουν 118 χώρες και περιλαμβάνονται εκατοντάδες επεξεργαστές δεδομένων, επιτρέπει στους ειδικούς να εντοπίσουν πού πρέπει να υιοθετηθούν βιώσιμες πρακτικές διαχείρισης του εδάφους για να αποφευχθεί η αλάτωση και η αλμύρωση και να διαχειριστούν καλύτερα και αποτελεσματικά τα βιώσιμα εδάφη.

Η …μητέρα όλων των πλασμάτων

Αν το νερό είναι η πηγή της ζωής, τότε το χώμα είναι η μητέρα όλων των πλασμάτων. Τα υγιή εδάφη αποτελούν προϋπόθεση για την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών και αποτελούν τη βάση των κατευθυντήριων επιλογών του FAO, που συνοψίζονται σε καλύτερη παραγωγή, καλύτερη διατροφή, καλύτερο περιβάλλον και καλύτερη ζωή.

Τα εδάφη μπορούν να επηρεαστούν από το αλάτι πολύ γρήγορα και για διάφορους λόγους: λόγω κακής διαχείρισης από τον άνθρωπο, υπερβολικής ή ακατάλληλης χρήσης λιπασμάτων, αποψίλωσης, αύξησης της στάθμης της θάλασσας, ρηχού επιπέδου νερού που επηρεάζει τη ρίζα, ή διείσδυσης θαλασσινού νερού στα υπόγεια ύδατα, που χρησιμοποιούνται στη συνέχεια για άρδευση.

Τα εδάφη που επηρεάζονται από το αλάτι  είναι λιγότερο γόνιμα και λιγότερο παραγωγικά και ως εκ τούτου αποτελούν απειλή για τον παγκόσμιο αγώνα κατά της πείνας και της φτώχειας. Μειώνουν επίσης την ποιότητα του νερού και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, ενώ αυξάνουν τη διάβρωση του εδάφους.


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook