Πώς ο Καναδάς τρέχει να προλάβει τη «φούσκα» στα ακίνητα
Δραστικά μέτρα επιστρατεύει ο Καναδάς, σε μια προσπάθεια να σταματήσει την ξέφρενη πορεία των τιμών στα ακίνητα που δημιουργούν φόβους για ύπαρξη φούσκας στην κτηματαγορά του. Συγκεκριμένα, αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση κατοικιών σε ξένους για διάστημα δύο ετών και παράλληλα σχεδιάζει κίνητρα για να κατασκευασθούν πιο προσιτές κατοικίες, ώστε να μπορέσουν κυρίως οι νέοι να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνή στέγη.
Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια πρωτοφανής κούρσα ανόδου στις τιμές των κατοικιών, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% μέσα μόλις σε δύο χρόνια! Μάλιστα τον περασμένο Φεβρουάριο σημείωσαν μηνιαία αύξηση ρεκόρ, καθώς οι αγοραστές προχώρησαν σε μαζικές αγορές πριν από τις αυξήσεις επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα, ανεβάζοντας την τιμή αναφοράς κατοικιών στα 869.300 δολάρια Καναδά ή περίπου 636.000 ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg.
Η απαγόρευση αγορών ακινήτων από ξένους αγοραστές δεν θα ισχύει για φοιτητές, αλλοδαπούς εργαζόμενους ή αλλοδαπούς πολίτες που είναι μόνιμοι κάτοικοι Καναδά, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg. Τα τελευταία χρόνια ή αγορά ακινήτων σε μεγάλες καναδικές πόλεις όπως το Βανκούβερ είχε γνωρίσει άνθηση επειδή έσπευσαν να αποκτήσουν σπίτια ξένοι επενδυτές από την Ευρώπη μέχρι το Χονγκ Κονγκ.
Με την κίνηση αυτή, ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα πως γίνεται πιο αυστηρός στην προσπάθεια να θέσει υπό έλεγχο μια από τις πιο ακριβές αγορές στέγης στον ανεπτυγμένο κόσμο και ότι η κυβέρνηση ανησυχεί περισσότερο για την πολιτική αντίδραση στον πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος των κατοικιών.
«Το ποσό που χρειάζεται για να αποκτήσει κάποιος δικό του σπίτι αντιστοιχεί σχεδόν εννέα φορές στο μέσο εισόδημα ενός νοικοκυριού», τόνισε ο καναδός πρωθυπουργός.
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας πέρυσι, το κόμμα του Τριντό είχε προτείνει και την απαγόρευση της υποβολής της λεγόμενης «τυφλής προσφοράς» για σπίτια, σύμφωνα με το οποίο οι προσφορές κρατούνται μυστικές όταν κάποιος δημοπρατεί ένα σπίτι.
Αυτή η πρακτική έχει κατηγορηθεί για επιτάχυνση των κερδών σε μια αγορά που έχει φτάσει ήδη στο κόκκινο. Υπάρχουν περιπτώσεις που ακίνητα φτάνουν να πωλούνται ακόμη και εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια πάνω από τη ζητούμενη τιμή.
Οι κτηματομεσίτες
Επικριτές του παραπάνω συστήματος σημειώνουν ότι οι μυστικές υποβολές προσφορών αναγκάζουν κάθε υποψήφιο αγοραστή να προσφέρει όσο περισσότερα μπορεί προκειμένου να αποκτήσει αυτός το ακίνητο που τον ενδιαφέρει. Οι αντιδράσεις είναι πια τέτοιες που ο κλαδικός φορέας για τους κτηματομεσίτες έχει σταματήσει να υπερασπίζεται την εν λόγω πρακτική.
Η λεγόμενη Canadian Real Estate Association ανακοίνωσε πιλοτικό έργο για την εμφάνιση των προσφορών σε πραγματικό χρόνο για ακίνητα που εμφανίζονται στον δικό της ιστότοπο με καταχωρίσεις. «Οι πολλαπλές προσφορές γίνονται όλο και πιο συνηθισμένο φαινόμενο στο σημερινό περιβάλλον (της αγοράς) ακινήτων», δήλωσε ο Μάικλ Μπουρκ, ο επικεφαλής της ένωσης κτηματομεσιτών. «Οι καναδοί αγοραστές και πωλητές ακινήτων αναζητούν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στη διαδικασία», προσέθεσε στο Bloomberg. Το πιλοτικό πρόγραμμα θα ξεκινήσει σε επιλεγμένες αγορές από αυτό το καλοκαίρι.
Τώρα η κυβέρνηση Τριντό σχεδιάζει να δώσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια από τον κρατικό προϋπολογισμό για την οικοδόμηση προσιτών κατοικιών αλλά και για να βοηθηθεί η τοπική αυτοδιοίκηση να επιτρέψει την ταχύτερη κατασκευή νέων ακινήτων.
Επιπλέον, σχεδιάζει κι άλλα μέτρα που θα μπορούσαν να βοηθήσουν τους νέους αγοραστές κατοικιών. Για παράδειγμα, έχει στα σκαριά νομοθεσία που θα επιτρέπει στους Καναδούς κάτω των 40 ετών να εξοικονομούν έως και 40.000 δολάρια Καναδά (31.900 δολ. ΗΠΑ) μέσω ειδικής απαλλαγής από φορολογία, όταν αυτοί δίνουν προκαταβολή για να αποκτήσουν σπίτι.