Πόλεμος εφοριακών με καταστηματάρχες – Από γροθιές μέχρι κρέπες στο κεφάλι
Μεγάλες διαστάσεις έχουν πάρει τα φαινόμενα επιθέσεων στους ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ). Μάλιστα δεν είναι λίγες οι φορές που οι ελεγκτές επισκέφτηκαν για έλεγχο καταστηματάρχες και κατέληξαν στο νοσοκομείο.
Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών, είναι να αναληφθεί άμεσα πρωτοβουλία, σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης, το υπουργείο Εσωτερικών και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, για να γίνουν πιο αυστηρές οι ποινές σε όσους ασκούν βία σε δημοσίους υπαλλήλους εν ώρα καθήκοντος.
«Το είπαμε και το εννοούμε: Δεν θα υπάρξει η παραμικρή ανοχή στη βία» υπογράμμισε το ΥΠΟΙΚ.
Χαμός σε γάμο στις Σέρρες
Στο στόχαστρο εργαζομένων σε κέντρο όπου γινόταν δεξίωση γάμου βρέθηκαν δύο ελεγκτές που πήγαν για έλεγχο στις Σέρρες.
Οι δύο εφοριακοί έκαναν, σύμφωνα με τον Γραμματέα Συλλόγου Εφοριακών στοχευμένο έλεγχο. Είχαν πάει δηλαδή στο συγκεκριμένο κέντρο με εντολή από την κεντρική διοίκηση στην Αθήνα.
Όταν όμως οι ελεγκτές μπήκαν στο χώρο, απομονώθηκαν στην κουζίνα, όπου τους επιτέθηκαν περίπου 40 με 50 άτομα.
Επίθεση στο Πήλιο
Επίθεση εναντίον κλιμακίου ελέγχου της ΑΑΔΕ, που απαρτιζόταν από ζευγάρι υπαλλήλων της ΔΟΥ Βόλου, έγινε στις 8 Αυγούστου στον Πλατανιά Πηλίου, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός υπαλλήλου κατά τη διάρκεια ελέγχου που διενεργούταν σε κατάστημα -πιτσαρία.
Όπως έγινε γνωστό, για το κατάστημα υπήρχαν καταγγελίες ότι δεν εξέδιδε αποδείξεις και στο πλαίσιο του ελέγχου που διενεργήθηκε, διαπιστώθηκαν τρεις παραβάσεις. Κατά την ώρα που ο ελεγκτής συνέτασσε το φύλλο ελέγχου, ο 59χρονος άνδρας της ιδιοκτήτριας της πιτσαρίας, χτύπησε τον ελεγκτή στο χέρι και προσπάθησε να επιτεθεί με καρέκλα και στη γυναίκα που συμμετείχε στο κλιμάκιο, η οποία ωστόσο, απέφυγε την επίθεση. Ο ελεγκτής υπέστη κάταγμα κερκίδας.
Γροθιές στην Πάτμο
Στην Πάτμο, ελεγκτές της εφορίας βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις γροθιές ενός επιχειρηματία.
Στις 23 Ιουλίου του 2017, ο ελεγκτής, βρίσκονταν στους δρόμους του νησιού μαζί με μια συνάδελφό του, όταν τους πλησίασε ένας άνδρας και ακολούθησε, σύμφωνα με την περιγραφή του, ο εξής διάλογος: «Ποιος είσαι εσύ; Τι θέλεις» τον ρώτησε ο άνδρας, για να πάρει την απάντηση «Είμαι εφοριακός».
Τότε, ο επιχειρηματίας εξοργίστηκε.«Τώρα θα δεις ποιος είμαι κι εγώ» του είπε και άρχισε να τον ξυλοκοπεί. Ο δράστης της επίθεσης, καταθέτοντας στην Αστυνομία υποστήριξε πως δεν γνώριζε το επάγγελμα του άνδρα που γρονθοκόπησε, ωστόσο στις δηλώσεις του δικαιολογούσε την επίθεση, λέγοντας «Από το ξεκίνημα της σεζόν ήρθαν κατευθείαν να γράψουν», «Οι εφοριακοί μας έχουν κάψει τη γούνα».
Κρέπες στο… κεφάλι
Στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2017 ελεγκτές επισκέφτηκαν μια κρεπερί στη Λευκάδα προκειμένου να προβούν σε έλεγχο. Ο επιχειρηματίας ααρνήθηκε και όταν τα πνεύματα οξύνθηκαν περιέλουσε τους ελεγκτές με μείγμα κρέπας.
ΑΔΕΔΥ: Για τις επιθέσεις σε υπαλλήλους
Με ψήφισμά της η ΑΔΕΔΥ καταδικάζει τις «σωματικές και λεκτικές επιθέσεις που δέχονται το τελευταίο διάστημα οι υπάλληλοι της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων» καλώντας τον υπουργό Οικονομικών και τον διοικητή της ΑΑΔΕ να προστατεύσουν τα στελέχη της Αρχής.
Όπως επισημαίνει η ΑΔΕΔΥ, «το θέμα της φοροδιαφυγής είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η χώρα μας και, για το λόγο, αυτό η αντιμετώπιση του θα πρέπει να γίνεται με την ανάλογη σοβαρότητα και υπευθυνότητα».
«Είναι γνωστό ότι το φορολογικό σύστημα στην Ελλάδα είναι άδικο, αναποτελεσματικό, υπερβολικά περίπλοκο, με διαχρονικές στρεβλώσεις, συχνές αλλαγές και είναι φτιαγμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να διευκολύνει τη φοροδιαφυγή και στο τέλος να καταλήγει σε υπέρμετρη φορολογική επιβάρυνση, κυρίως των ασθενέστερων κοινωνικών στρωμάτων.
Εάν σε αυτό το δυσλειτουργικό περιβάλλον προστεθούν και οι ατυχείς δηλώσεις της νέας κυβέρνησης περί κατάργησης των φοροελεγκτικών υπηρεσιών, τότε δημιουργείται το κατάλληλο κλίμα, καθώς επίσης και όλες εκείνες οι προϋποθέσεις, για τις βίαιες επιθέσεις εναντίον των υπαλλήλων τις ΑΑΔΕ, που είδαμε το τελευταίο διάστημα» σημειώνει.
Σε κάθε περίπτωση, καταλήγει το ψήφισμα, «η επανάληψη τέτοιων φαινομένων θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, καθώς επίσης και της διοίκησης της ΑΑΔΕ».
in.gr