Ποιοι συνταξιούχοι κι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους

Δημοσιεύτηκε στις 02/06/2020 09:14

Ποιοι συνταξιούχοι κι εργαζόμενοι θα δουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους

Δύο δώρα περιμένουν σήμερα και αύριο μισθωτούς και συνταξιούχους καθώς μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές και αυξάνονται οι επικουρικές συντάξεις.

Ειδικότερα αυξήσεις έως 48%, δηλαδή από 5 ευρώ έως 196 ευρώ, στις επικουρικές τους συντάξεις θα λάβουν 245.000 συνταξιούχοι αύριο Τρίτη 2 Ιουνίου. Η μεσοσταθμική αύξηση είναι 99,57 ευρώ τον μήνα. Οι συνταξιούχοι που θα λάβουν αυξήσεις είναι όσοι έχασαν μέρος της σύνταξής τους με τον νόμο Κατρούγκαλου (ΣΥΡΙΖΑ), καθώς είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής πάνω από 1.300 ευρώ τον μήνα, ενώ υπάρχουν και συνταξιούχοι που έλαβαν μειωμένες συντάξεις μετά το καλοκαίρι του 2016, αλλά αφορούν αιτήσεις έως 31/12/2014.

Τα αναδρομικά ποσά των αυξήσεων στις επικουρικές συντάξεις που δικαιούται οι ασφαλισμένοι από την 1η Οκτωβρίου 2019 αναμένεται να δοθούν εφάπαξ με τη σύνταξη Οκτωβρίου. Το κόστος των περικοπών που τώρα ακυρώνονται φτάνει στα 25 εκατομμύρια ευρώ τον μήνα, δηλαδή 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Σε αυτό το ποσό θα πρέπει να προστεθούν περίπου 100 εκατ. ευρώ για τα αναδρομικά ποσά. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις προκύπτουν για τους συνταξιούχους που είχαν τις υψηλότερες συντάξεις

 

Οι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι παρακάτω συνταξιούχοι επικουρικών συντάξεων:

 

1. Περίπου 200 ευρώ μεικτά θα λάβουν οι τραπεζοϋπάλληλοι των πρ. Τραπεζών Πίστεως και Εμπορικής και πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του τ. ΟΑΕΕ.

 

2. Εως 150 ευρώ μεικτά θα λάβουν οι ναυτικοί του τ. ΚΕΑΝ και ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες.

 

3. Εως 130 ευρώ θα λάβουν οι εμποροϋπάλληλοι και οι δικηγόροι.

 

4. Εως 100 ευρώ θα λάβουν οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ – ΕΤΕΑΜ), συμβολαιογράφοι, εργαζόμενοι σε εταιρείες οινοπνευματοποιίας και ζυθοποιίας, δημοτικοί υπάλληλοι, προσωπικό Γεωργικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

 

5. Εως 50 ευρώ θα λάβουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία, τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Αγροτικής Τράπεζας, μηχανικοί, εργαζόμενοι του ΟΤΕ, ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί, τεχνικοί Τύπου.

 

Ιδιωτικός τομέας

Παράλληλα από σήμερα μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές στον ιδιωτικό τομέα. Πρόκειται για μείωση κατά 0,9 ποσοστιαίες μονάδες από τις ήδη πολύ υψηλές ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη και εργαζομένου που σήμερα φτάνουν αθροιστικά στο 40,56%. Ετσι επιτυγχάνεται ελάφρυνση του μη μισθολογικού κόστους κατά 2,21%. Να σημειωθεί ότι η μείωση θα μοιραστεί κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και 0,42 για τους εργαζομένους. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως ένας μισθωτός θα έχει στη μισθοδοσία Ιουνίου αύξηση των καθαρών αποδοχών από 2,73 ευρώ έως 27,3 ευρώ.

Επισημαίνεται ότι το μέτρο αφορά αυστηρά τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, πλήρους απασχόλησης.

Αντίστοιχα η ελάφρυνση για τους εργοδότες ξεκινά από τα 3,12 ευρώ εάν καταβάλλει στον εργαζόμενο τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και κλιμακώνεται έως και τα 31,2 ευρώ για τις ανώτατες ασφαλιστέες αποδοχές των 6.500 ευρώ τον μήνα. Μάλιστα, για τους εργοδότες η ελάφρυνση είναι δεδομένη ακόμη κι αν εντάξουν το σύνολο των εργαζομένων τους στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», καθώς βάσει των όσων έχουν εξαγγελθεί θα πρέπει να καταβάλλουν το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου και όχι επί του πραγματικού, όπως αυτός δίνεται μειωμένος.

Η μείωση που ψηφίστηκε με την πρόσφατη ασφαλιστική μεταρρύθμιση θα εφαρμοστεί από την 1η Ιουνίου ως εξής:

– Κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 ποσοστιαίες μονάδες στο ασφάλιστρο του εργαζομένου. Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο.

– Κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).

 

Παράδειγμα

Ετσι, για παράδειγμα μισθωτός με μεικτό μισθό της τάξης των 1.000 ευρώ: το κέρδος για τον μισθωτό είναι 4,2 ευρώ ενώ για τον εργοδότη φτάνει στα 4,8 ευρώ. Αντίστοιχα για μισθούς 2.000 ευρώ η ελάφρυνση για τον μισθωτό φτάνει στα 8,5 ευρώ και για τον εργοδότη στα 9,6 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι, σήμερα, οι εισφορές για μισθωτή εργασία στα συνήθη επαγγέλματα (όχι στα βαρέα και ανθυγιεινά) ανέρχονται σε 40,56 ποσοστιαίες μονάδες επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργαζόμενου, εκ των οποίων 24,81 μονάδες (61,18%) βαρύνουν τον εργοδότη και 15,75 ποσοστιαίες μονάδες (38,82%) βαρύνουν τον εργαζόμενο.

Υπενθυμίζεται πως κυβερνητική δέσμευση είναι η μείωση των εισφορών κατά 5 μονάδες την περίοδο 2020-23.

Ωστόσο – όπως έγραψαν «ΤΑ ΝΕΑ» – γενναία μείωση 2% έως κατά 4,55% των εργοδοτικών εισφορών υγείας (ΕΟΠΥΥ) από το 2021, με μεγάλα οφέλη για τις επιχειρήσεις, σχεδιάζει η κυβέρνηση – πέρα από τις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος Βρούτση και θα αρχίσουν από σήμερα.

© Πηγή: In.gr