Πληθωρισμός: Έρχεται ρεκόρ σχεδόν 30 ετών στην Ελλάδα

Δημοσιεύτηκε στις 07/07/2022 11:45

Πληθωρισμός: Έρχεται ρεκόρ σχεδόν 30 ετών στην Ελλάδα

Το ρεκόρ που σημειώθηκε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1993 αναμένεται να «σπάσει» ο πληθωρισμός τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης: Ακρίβεια: «Μαύρες» προβλέψεις για Ιούλιο – Αύγουστο – Ποια προϊόντα οδηγούν την κούρσα των ανατιμήσεων

Η ανακοίνωση της Eurostat για τον εναρμονισμένο Δείκτης Τιμών (12% τον Ιούνιο) πιστοποιεί ότι ο «εθνικός» Δείκτης Τιμών  Καταναλωτή, ο οποίος θα ανακοινωθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή την ερχόμενη Παρασκευή  8 Ιουλίου, θα δείχνει ακόμα υψηλότερες επιβαρύνσεις, οι οποίες μειώνουν τα εισοδήματα των πολιτών.

Διαβάστε επίσης: Ακτινογραφία μέσα στην κρίση: κίνδυνοι και πλεονεκτήματα

Πάντως, η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμβριο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι  στην πρόσφατη έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτικήη Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% (1,8% στο δυσμενές σενάριο) και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%.

Το πρόβλημα της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη μέτρηση της Eurostat, η Ελλάδα βρίσκεται τον Ιούνιο 5η σε πληθωρισμό χώρα στην Ευρωζώνη, κάτω από Εσθονία με 22% , Λιθουανία 20,5%, Λετονία 19%, Σλοβακία 12,5%.

Διαβάστε επίσης: Πληθωρισμός: Ο «κανόνας του 72» και πώς επηρεάζει τις καταθέσεις

Η Ισπανία είχε 10%,  Πορτογαλία 9%, Ιταλία 8,5%, Γερμανία 8,2%, Γαλλία 6,5%. Συνολικά η Ευρωζώνη είχε μέσο όρο 8,6%, που είναι επίσης ρεκόρ όλων των εποχών (το προηγούμενο ήταν τον Μάιο με  8,1%).

Το πιο ανησυχητικό για τη χώρα μας είναι ότι μήνα με το μήνα στην Ελλάδα το άλμα ακρίβειας ήταν 2,5 ποσοστιαίες μονάδες, το 2ο μεγαλύτερο στην Ευρωζώνη (Εσθονία 2,8%, Σλοβενία 2,3% Λετονία-Λιθουανία 2,2%, Ευρωζώνη μ/ο 0,8%) ενώ σε άλλες χώρες η ακρίβεια «φρενάρει» (Γερμανία και  Ολλανδία είχαν μείωση -0,1%). Ωστόσο, ο πληθωρισμός της Ελλάδας βρίσκεται 3,4 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από τον μέσο όρο στην ευρωζώνη.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Σχετικά με το τι έπαιξε ρόλο στη νέα μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια  έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).

Σύμφωνα με έρευνα του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, είδη πρώτης ανάγκης και διακοπές είναι τα πρώτα έξοδα που περιορίζουν τα νοικοκυριά λόγω των ανατιμήσεων.

Ένας στους πέντε έχει μειώσει την αγορά καταναλωτικών αγαθών και σχεδόν έναν στους δύο δηλώνει ότι θα κάνει λιγότερες διακοπές φέτος, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών.

in.gr


Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το Politica στο Google News και στο Facebook